Kijken we naar het aantal wedstrijden en naar het aantal doelpunten dan is Kees Kist ongetwijfeld een van de grootste helden in de geschiedenis van AZ. De blonde spits en geboren Steenwijker kwam voor aanvang van het seizoen 1972-1973 over van SC Heerenveen.

De gebroeders Molenaar wisten de goalgetter over te halen ondanks verregaande belangstelling van andere vaderlandse topclubs. Tegelijkertijd werd ook het grote Deense talent Kristen Nygaard binnen gehaald en tussen de twee spelers ontstond een twee-eenheid die je in het hedendaagse voetbal nog maar zelden ziet. Wanneer Nygaard aan de bal kwam had hij al gezien waar zijn blonde kompaan zich bevond en andersom wist Kist wel raad met de loepzuivere passes van de Deen.

Mede dankzij zijn handelsmerk, een keihard schot, wist Kist elk seizoen vele goals mee te pikken. Tijdens een test in januari 1977 brak Kist zelfs een officieus wereldrecord door een bal een snelheid van 112 kilometer per uur te geven. Het oude record stond op naam van de befaamde Peter Lorimer (Leeds United). In 1979 bereikt Kist een persoonlijk hoogtepunt. De schutter maakt in het seizoen 1978-1979 liefst 34 doelpunten waarmee hij als eerste Nederlander de prijs van Europees topscorer mag ophalen. Een grootse huldiging in het Parijse Lido volgt. Het seizoen 1980-1981, waarin AZ`67 zijn landskampioenschap zou behalen, was opvallend genoeg voor Kist een van zijn mindere jaren.

De speler had zich voor aanvang van het seizoen aan een oor laten opereren en net toen hij fit was brak hij op de training een teen. Vanaf de bank moest Kist toezien hoe zijn concurrenten voorin, Kurt Welzl en Pier Tol, er vanaf het begin lustig op los scoorden. Trainer Georg Kessler weigerde echter om Kist te laten vertrekken want hij zou hem nog hard genoeg nodig hebben. Iets wat later ook zou blijken want al met al kwam de spits dat seizoen toch nog tot 11 competitiegoals. Nadat Welzl naar Valencia was vertrokken draaide Kist nog een topjaar bij AZ`67. In het seizoen `81-`82 scoorde hij 29 maal in competitieverband en mikte hij drie keer raak in de gewonnen bekerfinale tegen FC Utrecht (5-1). Mede dankzij prive problemen hield Kist het hierna echter voor gezien en vertrok naar Frankrijk.

Na tien jaar AZ`67 werd Paris Saint Germain zijn nieuwe club. De blonde goalgetter kon in Frankrijk echter nimmer aarden en miste bij de Fransen een spelverdeler als Nygaard op het middenveld. Hij probeerde het nog even bij het eveneens Franse Mulhouse maar kwam in 1984 toch weer terug naar Alkmaar. Kist was het scoren nog niet verleerd maar doordat het grote geld op was en de negatieve spiraal bij AZ was ingezet vertrok hij later toch weer om zijn loopbaan af te sluiten bij SC Heerenveen, de club waar AZ hem ooit vandaan haalde. De laatste jaren is Kist vooral actief als trainer in de top van het amateurvoetbal. Kees Kist die in 442 competitiewedstrijden 212 keer scoorde werd met AZ landskampioen, veroverde driemaal de nationale beker en speelde een verloren UEFA CUP finale. Daarnaast kwam hij 21 maal (7 goals) uit voor het Nederlands Elftal en was hij ondermeer actief op het EK van 1980 in Italie.