Wedstrijden

Jong AZ onnodig onderuit bij Jong FC Utrecht

Het wordt een beetje een repeterend verhaal voor Jong AZ: niet minder zijn dan de tegenstander, maar toch met lege handen staan. Vanavond was het niet anders in de wedstrijd tegen Jong FC Utrecht. De Domstedelingen waren zeker niet beter dan Jong AZ, maar een vrije trap en een slippertje van Reijnders werden de ploeg uiteindelijk fataal. Een doelpunt van Sedlacek bracht de talenten nog wel dichterbij, maar de 2-2 zou niet meer vallen.

In de beginfase was het aftasten op het zware veld op Sportcomplex Zoudenbalch. Het gras stond hoog, de ondergrond was drassig, waardoor de plaggen soms in het rond vlogen. Gevolg was dat er nauwelijks combinatievoetbal gespeeld kon worden en het een wedstrijd werd met veel stevige duels en tackels. Dat was voor het fysiek sterke Jong FC Utrecht iets makkelijker, al lieten de bezoekers zich zeker niet onbetuigd.

Achterstand

Nadat Correia na tien minuten dichtbij de 0-1 was, stond er vijf minuten later wel een treffer van de thuisploeg op het scorebord. Na een vrije trap kon verdediger St. Jago de bal achter de kansloze Schendelaar werken. De wedstrijd bleef hierna in evenwicht met enkele kleine kansjes tot gevolg. Al bleef het voetballend van beide kanten uiterst moeizaam.

Sedlacek

De manier waarop de 2-0 tot stand kwam was tekenend voor de rommelige eerste helft. Tijjani Reijnders wilde de bal terugspelen maar lanceerde onbedoeld Utrecht-spits Jonas Arweiler. De aanvaller legde de bal breed op Justin Lonwijk, die het speeltuig vervolgens eenvoudig binnentikte. Twee minuten later antwoordde Jong AZ echter alweer middels Richard Sedlacek. De aanvaller zag zijn inzet dusdanig van richting worden veranderd dat David Jensen kansloos was.

Na de pauze stormde het de eerste vijf minuten richting het doel van Jasper Schendelaar. Het resultaat was een handvol schoten en een drietal corners. Het was echter een korte opleving van de thuisploeg. Jong AZ zou zich hierna weer herstellen en kreeg via Margaret, Kunst en Reijnders kansen op gelijkmaker, terwijl de thuisploeg nauwelijks meer voor Schendelaar opdook. Gescoord zou er echter niet meer worden.

Karakteristieken

Doelpunten: 15’ St. Jago 1-0, 35’ Lonwijk 2-0, 37’ Sedlacek 2-1

Gele kaarten: Weigelt, Sedlacek, Jacobs (Jong AZ) Mallahi (Jong FC Utrecht)

Opstelling Jong AZ: Schendelaar; Church, Weigelt (59’ Jacobs), Bakker, Gullit; Reijnders, Oosting, Goudmijn (c); Sedlacek, Margaret (59’ Kunst), Correia

Opstelling Jong FC Utrecht: Jensen; Mokono (78’ Brinkman), St. Jago (66’ Van der Velden), Mamengi, Culhaci; Van Rooijen (c), Velanas, Lonwijk; Mallahi, Arweiler, Maddy (66’ Acheffay)

Foto: Pro Shots | Remco Kool

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com