Jong AZ heeft de goede seizoensstart geen vervolg kunnen geven tegen Fortuna Sittard. In Limburg waren de mannen van Sunday Oliseh een maatje te groot voor de talenten uit Alkmaar. Al in de eerste helft werd het verschil gemaakt door de thuisploeg middels treffers van Dianesse (twee keer), Semedo en Schuurs. Reijnders deed bij 2-0 nog wat terug namens de gasten. Semedo maakte in de tweede helft zijn tweede en bepaalde daarmee de eindstand op 5-1Β 

Met name het eerste kwartier was desastreus te noemen voor de mannen van Martin Haar en Denny Landzaat. Na tien minuten strafte Dianessy zwak uitverdedigen van Jong AZ al af door de openingstreffer te maken. Vervolgens gebeurde er in pakweg drie minuten een hele hoop. Allereerst mocht Dianesse vanaf elf meter aanleggen voor zijn tweede en faalde daarbij niet. Tijanni Reijnders bracht zijn ploeg, na een prachtige pass van Owen Wijndal, vervolgens terug in de wedstrijd. Fortuna Sittard vergrootte de marge binnen een minuut echter weer naar twee treffers middels Semedo.

Slordig

Met name over het defensieve gedeelte zullen na afloop de nodige woorden vallen. Jong AZ oogde in verdedigend opzicht alles behalve scherp en had vaak moeite om de bal weg te werken. Iets dat bij de eerste en de derde treffer al bleek. Vlak voor rust gaven de Alkmaarders wederom heel makkelijk een goal weg. De 17-jarige aanvoerder Schuurs kon de bal in het strafschopgebied controleren en zag zijn schot vervolgens door de nodige benen achter Olij belanden.

Na de pauze vielen er logischerwijs minder treffers, al kon Jong AZ niet echt een vuist meer maken tegen Fortuna Sittard. Twintig minuten voor tijd strooide Semedo nog meer zout in de Alkmaarse wonden. De aanvaller kon eenvoudig aanleggen voor zijn tweede en liet Olij in de korte hoek kansloos. In het vervolg van de tweede vielen er gelukkig geen treffers meer waardoor de schade ‘beperkt’ bleeft tot 5-1. Een harde maar wijze les dus voor de talenten van Jong AZ.

Karakteristieken

Doelpunten: 11” Dianesse 1-0, 15′ Dianesse 2-0 (strafschop), 16′ Reijnders 2-1, 16′ Semedo 3-1, 41′ Schuurs 4-1, 70′ Semedo 5-1

Gele kaarten: Olij, Koopmeiners, Hatzidiakos, Van Rhijn (Jong AZ)

Opstelling Jong AZ: Olij; Van Rhijn, Hatzidiakos (c) (74′ Church), Bakker (46′ Kramer), Wijndal; Jacobs (66′ Hoedemakers), Koopmeiners, Reijnders; El Hasnaoui, Druijf, Garcia

Opstelling Fortuna Sittard: Santos; Braun (75′ Heerings), Schuurs (c), Askovski, Ospitalieri; Dammers, Essers, Saddiki; Semedo, Stokkers, Dianessy (82′ Engin)

Foto: Pro ShotsΒ 

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

10 Replies to “Jong AZ krijgt pak op de broek van Fortuna Sittard”

 1. Een harde les voor de jongeren.
  Als je niet scherp begin tegen een ervaren thuisploeg gaat het pijn doen.
  Komende wedstrijd moet het beter.

 2. Poe dat ze verliezen van een sterk Fortuna kan gebeuren maar met 5 tegendoelpunten en zelf 1 gemaakt..

  Harde les!

 3. Voor zo”n jonge ploeg die net komt kijken op het hogere niveau een flinke les. Hoewel het wel veel tegentreffers waren is dit ook een leerjaar. Goed dat ze op de feiten gedrukt worden. Dat geeft ontwikkeling en weerstand. Niet als er steeds gewonnen wordt.

 4. Martin Haar heeft het op az.nl goed verwoord, ik was aanwezig in Sittard. Jong AZ kreeg een lesje in effectiviteit. Ze begonnen goed. Fortuna speelde compact en kwamen er razend snel uit. Zo geweldig was Fortuna niet, verdedigend werd er gewoon te slap gereageerd. Van Hatzidiakos had ik als leider verdediging meer verwacht. v.Rhijn werd aan alle kanten voorbij gelopen, die heeft nog wel wat wedstrijdritme nodig. Maar het was helemaal niet de avond van Garcia, slechte balaannames / instelling/ uitstraling… AZ1 ligt nog mijlen ver weg voor hem.

  1. Helaas niets van deze wedstrijd kunnen zien.

   Maar precies dat laatste uit jouw bericht, i.Pjotr, baart mij dus zorgen. Zo’n GarcΓ­a .. als je (meermaals) tegen een doorbraak aan zit.. hoe kun je zo laconiek je wedstrijden in een jeugdig enthousiast team verprutsen.
   Zelfde verhaald met Dos Santos tegen Telstar.

   Andere kant: ze maken het de keuzeheren van AZ1 (hoe blind soms ook) wel makkelijk op deze manier.
   Dit is in ieder geval wel juist beoordeeld om ze uit de basiself van 1 te halen.

   Voor de rest kunnen zulke potten er gewoon tussen zitten. Blijft pijnlijk maar juist voor die jonge gasten heel leerzaam om te peilen waar er nog verbetering nodig is.
   Het was voor aanvang seizoen lastig voorspellen hoe Jong AZ zich zou verhouden tot de profteams en ik had eerlijk gezegd niet zo goed meteen verwacht (dus eerder af en toe deze uitslagen). Geen man overboord.

 5. wat een stelletje losers die ‘verdedigers ‘van tegenwoordig.
  ik stond er bij en ik keek ernaar, zielig gezicht.

 6. Hier leer je meer van, dan wanneer je maar blijft winnen. Garcia en Friday in de uitverkoop doen, is niets wordt ook niets. Van de meeste jonge spelers zie je in een opslag of ze goed zijn.

Comments are closed.