Wedstrijden

Jong AZ in eigen huis maatje te klein voor RKC Waalwijk

Jong AZ is vanavond in eigen huis met 2-4 onderuit gegaan tegen RKC Waalwijk. Met name in de eerste helft waren de bezoekers heer en meester en gingen dan ook verdiend rusten met een 0-3 voorsprong. Na de onderbreking deed de thuisploeg via Reijnders wat terug, maar was een comeback kansloos na de rode kaart van Bergsma. In de slotfase scoorden beide ploegen nog eenmaal, waardoor er uiteindelijk 2-4 op het scorebord stond. 

RKC Waalwijk liet vanaf de eerste minuut de intenties zien. De Brabanders zetten Jong AZ direct vast en daar hadden de Alkmaarse beloften moeite mee. Al na drie minuten kregen de bezoekers de eerste grote kans. Bilate kon een voorzet van Hansson echter net niet binnenwerken. De druk bleef aanhouden en binnen tien minuten brak de ploeg van Fred Grim de ban. Na een diepe bal van Meulensteen brak Hansson door aan de rechterkant, kapte naar binnen en schoot onverbiddelijk raak.

Beslissing

Via Helmer en Kunst deelde Jong AZ wat speldenprikjes uit, maar het was vooral RKC dat de dienst uitmaakte. De sterk spelende Dylan Seys maakte er na een half uurtje 0-2 van middels een schot via de binnenkant van de paal. Tien minuten voor rust gooie Hans Mulder het duel in het slot met een bekeken schuiver.

Na de pauze kwam Jong AZ nog wel even terug in de wedstrijd. Tijjani Reijnders mocht op het randje van het strafschopgebied aanleggen voor een vrije trap en tilde de bal over de muur het doel in. In de fase na de 1-3 had de thuisploeg de wedstrijd zowaar in handen en kreeg het zelfs kansen op de aansluiting. De hoop op een resultaat vervloog echter toen Bergsma na een onbehouden actie zijn tweede gele kaart kreeg en mocht inrukken met rood. Oud-AZ’er Spierings maakte er vlak voor tijd nog 1-4 van, waarna Mihalik in blessuretijd ook nog zijn goaltje meepikte.

Karakteristieken

Doelpunten: 9′ Hansson 0-1, 30′ Seys 0-2, 37′ Mulder 0-3, 53′ Reijnders 1-3, 89′ Spierings 1-4, 90′ Mihalik 2-4

Gele kaarten: Helmer (Jong AZ)

Rode kaart: Bergsma 2x geel (Jong AZ)

Opstelling AZ: De Boer; Savastano (46′ Church), Bergsma, Kramer (c), Wijndal (65′ Bakker); Goudmijn, Helmer, Reijnders; Jacbos, Mihalik, Kunst (76′ Duin)

Opstelling RKC Waalwijk: Vaessen; Gaari, Meulensteen, Drost (c), Ndefe; Rienstra, Spierings, Mulder (84′ Tahiri); Seys (71′ Maatsen), Bilate, Hansson

Foto: Pro Shots | Wouter Dill 

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com