Jong AZ is er vanavond niet in geslaagd om zich te nestelen in de subtop van de Jupiler League. De mannen van Martin Haar gingen in eigen huis volstrekt onnodig onderuit tegen hekkensluiter Helmond Sport. Bij winst hadden de Alkmaarders beslag kunnen leggen op de vierde plek, na de nederlaag moet het voorlopig echter genoegen nemen met plek negen. 

Het begin van de wedstrijd was niet om over naar huis te schrijven. Beide ploegen kwamen weinig in scoringspositie en het tempo lag niet al te hoog. Na een minuut of twintig schakelde Jong AZ echter een tandje bij en kreeg het een aantal goede mogelijkheden. Met name de sterk spelende Fred Friday speelde daarin een belangrijke rol. De aanvalsleiders was sterk aan de bal en was met Bel Hassani, Reijnders en Koopmeiners betrokken bij enkele goede combinaties.

Achterstand

Het was ook Friday die in de eerste helft de beste mogelijkheden kreeg. Hij kwam echter een teenlengte tekort, treuzelde te lang of vond de keeper op zijn weg. Omdat schoten van Koopmeiners en Bel Hassani ook geen doel troffen leek de rust bereikt te gaan worden met een brilstand op het bord, ware het niet dat Olij vlak voor de pauze met een foute uittrap de 0-1 inleidde. De goalie, die verder een prima partij keepte, wilde met zijn uittrap Joey Church bereiken maar zag de bal onderschept worden. Uiteindelijk kwam het speeltuig terecht bij Robert Braber, die via de binnenkant van de paal de openingstreffer maakte.

Kansen

Na rust bleven de manschappen van Haar gas geven en werden ze ook redelijk snel beloond. Aangever was Bel Hassani, afmaker Fred Friday. Hierna kreeg de thuisploeg enkele grote mogelijkheden op een voorsprong, alleen verprutste het enkele riante kansen. Zo schoot Bel Hassani alleen voor de keeper wild over, terwijl Garcia recht leek te hebben op een strafschop. De linksbuiten had vrije doortocht richting doelman Van Gassel maar werd vlak voor hij een doelpoging kon ondernemen in de rug gelopen. De matig leidende Gerrets zag er echter geen strafschop in en liet doorspelen.

Tegentreffer

Een oude wet in het voetbal kwam ook vanavond uit en het was Helmond Sport dat volstrekt tegen de verhouding in op voorsprong kwam. Al faalde de Alkmaarse defensie ook opzichtig bij deze tegentreffer. Zeldenrust mocht de bal vanaf de linkerkant voorgeven en vond de volledig vrijstaande Damen, die de bal vervolgens eenvoudig achter de kansloze Olij kopte. Hierna gooide Helmond de boel op slot en kreeg Jong AZ nauwelijks kansen meer. In de absolute slotfase werd het zelfs nog 1-3. Invaller Naudts was de doelpuntenmaker, de eveneens ingevallen Vicento gaf de assist.

Karakteristieken

Doelpunten: 44′ Braber 0-1, 50′ Friday 1-1, 73′ Damen 1-2, 90′ Naudts 1-3

Gele kaarten: Hiwat, Bourdouxhe, Damen (Helmond Sport)

Opstelling Jong AZ: Olij (c); Church (76’Regeling), Van Rhijn, Bakker, Wijndal; Koopmeiners, Helmer, Reijnders (72′ Jacobs); Bel Hassani (78′ Hardijk), Friday, Garcia

Foto: Pro Shots 

 

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

5 Replies to “Jong AZ geeft punten kado aan Helmond Sport”

 1. Jong AZ staat niet 9e, maar 13e. De 3 punten die behaald werden bij Oss op 15 september tellen namelijk niet meer mee.

 2. Ze mogen zich best schamen voor dit resultaat kijk wat voor selectie AZ op papier heeft staan toch Eredivisie waardig. Hadden ze geen zin in deze match of overschat ik ze..

 3. Tsja…het is gewoon de AZ cultuur dat kadootjes geven.
  Dat gebeurt al jaren…en recentelijk mag je het vragen aan Excelsior. Feijenoord. Groningen.
  Helmond stond troosteloos onderaan…. gelukkig is AZ er altijd nog als de barmhartige Samaritaan!
  Bij AZ is het van we gaan lekker ballen en zien wel waar we uitkomen.

 4. Bij AZ is het hele jaar door feest.
  Dat heet het Sinterklaasfeest want daar zijn ze gek op bij AZ.
  Let maar op over een week of zes!

Comments are closed.