Wedstrijden

Jong AZ door fraaie goal van Helmer langs Sparta

Door een heerlijke volley van Jeremy Helmer heeft Jong AZ zojuist met 3-2 weten te winnen van Sparta Rotterdam. De Alkmaarders speelden een goede wedstrijd en kwamen vroeg op voorsprong via diezelfde Helmer. Na de gelijkmaker van Veldwijk bracht Reijnders zijn ploeg weer aan de leiding. Wederom Veldwijk bracht de stand na rust in evenwicht, waarna Helmer uiteindelijk voor de beslissing zorgde. 

Jong AZ begon sterk aan de wedstrijd. De talenten combineerden er lustig op los en de bezoekers hadden daar aanvankelijk geen antwoord op. Via een schot op de lat werden de Rotterdammers al gewaarschuwd, maar de mannen van Fraser bleven zich apathisch over het veld bewegen. Na negen minuten strafte Helmer dat af door een voorzet van Church achter Coremans te schieten. Sparta reageerde niet direct, maar kwamen een kleine tien minuten later uit het niets op gelijke hoogte via Veldwijk.

Binnen een minuut had de Rotterdamse topscorer de wedstrijd op zijn kop kunnen zetten, maar alleen voor Schendelaar kwam de doelman als winnaar uit de strijd. Niet lang daarna had de spits nog een grote kans, ditmaal bracht de paal echter redding. Jong AZ herpakte zich vervolgens en er ontstond een wedstrijd die op en neer ging. Halverwege de eerste helft bracht Reijnders de thuisploeg weer aan de leiding. Na een prachtige solo schoot de middenvelder onberispelijk raak.

Gelijkmaker

Na de pauze kwamen de Rotterdammers stormachtig uit de kleedkamer. Binnen twee minuten waren de bezoekers al gevaarlijk, alvorens Veldwijk van dichtbij de gelijkmaker tegen de touwen kopte. Niet veel later verscheen ook Duarte in kansrijke positie, maar alleen voor Schendelaar belandde zijn inzet, via de handen van de doelman, op het dak van het doel. Jong AZ leek het moeilijk te gaan krijgen in het tweede bedrijf, al kon de thuisploeg na een uur spelen zomaar aan de leiding komen. Na een vlot lopende aanval kwam Reijnders oog in oog te staan met Coremans maar schoof de bal net langs de verkeerde kant van de paal.

Helmer

De wedstrijd was hierna weer open, met kansen over en weer. Uiteindelijk was het Jeremy Helmer die twintig minuten voor tijd zijn ploeg aan de overwinning hielp. Na een fraai opgezette aanval gaf Savastano de bal hoog voor, waarna de middenvelder middels een volley de bal met keeper en al het doel in schoot. Ondanks enkele grote kansen over en weer zou er niet meer gescoord worden, waardoor de ploeg van Koen Stam en Michel Vonk wederom een knap resultaat haalt.

Karakteristieken

Doelpunten: 9′ Helmer 1-0, 17′ Veldwijk 1-1, 23′ Reijnders 2-1, 47′ Veldwijk 2-2, 70′ Helmer 3-2

Gele kaarten: Church, Goudmijn (Jong AZ)

Opstelling Jong AZ: Schendelaar; Church, Bergsma (c), Bakker, Savastano; Koopmeiners (69′ Kaandorp), Helmer, Goudmijn (87′ Jacobs); Mihalik, Boadu (62′ Duin), Reijnders

Opstelling Sparta Rotterdam: Coremans; Soares Fonseca (64′ Bouwense), Wuytens, Abels, Wijnaldum; Auassar, Duarte, Breinburg; Duplan (63′ Ache), Veldwijk (c), Drenthe (74′ Dervisoglu)

Foto: Pro Shots | Wouter Dill

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com