Wedstrijden

Jong AZ door dubieuze strafschop in slotfase onderuit

Jong AZ werd vanavond een punt door de neus geboord tegen MVV. Na een matige eerste helft, met als resultaat een 0-1 ruststand, herstelde de ploeg van Koen Stam en Michel Vonk zich in de tweede helft. Jacobs bracht de stand na de pauze in evenwicht, waarna Van den Hurk de bezoekers weer op voorsprong zette. Goudmijn leek met een fraaie treffer zijn ploeg een punt te bezorgen maar Schroijen werd uiteindelijk matchwinner door een onterecht toegekende strafschop te benutten. 

In de eerste helft werd het publiek op het complex aan de Kalverhoek niet echt verwend. Het warme lentezonnetje was aangenaam, wat dan weer veel compenseerde. MVV probeerde misschien nog het meeste de aanval te zoeken maar was zelden echt gevaarlijk. Na tien minuten werd De Boer voor het eerst getest toen Houben de doelman met een poging van net over de middenlijn probeerde te verrassen. De goalie was echter attent en keerde de inzet voor de doellijn.

Vijf minuten later kreeg Jong AZ de eerste en enige kans van de eerste helft. Jacobs gaf de bal voor, Mihalik schoot in, maar zag Koopmans fortuinlijk redding brengen met de voeten. De Limburgers zouden echter ondanks de weinige kansen toch nog tot scoren komen. Halverwege het eerste bedrijf gaf linksback Lavelée de bal voor, waarna Kostons de bal in kon koppen en De Boer kansloos liet.

Comeback

Na de rust viel er veel meer te beleven in Wijdewormer. Jong AZ herpakte zich en speelde een stuk beter dan de bezoekers. Jamie Jacobs beloonde na een uur spelen het sterke spel van de ploeg van Koen Stam en Michel Vonk. De buitenspeler kon ongehinderd naar binnen trekken en streepte de bal in de verre hoek. Een minuut later was de thuisploeg dichtbij een voorsprong maar een knal van Helmer spatte uiteen op de paal. Nadat Goudmijn een knappe inzet ternauwernood gekeerd zag worden door Koopmans kwamen de bezoekers uit het niets op voorsprong.

Goudmijn

Wederom was Lavelée de aangever, de afmaker ditmaal Van den Hurk. De spits bleef oog in oog  met De Boer kalm en schoot via de onderkant van de lat binnen. Jong AZ gaf zich echter niet gewonnen en leek vijf minuten voor tijd een gelijkspel uit het vuur te slepen. Taabouni legde bal prima terug op Goudmijn, die vervolgens de bal met veel gevoel de kruising in stuurde. Een punt was meer dan verdiend geweest, ware het niet dat arbiter Mulder in de slotminuut in de fout ging. Na een duidelijk tackle op de bal, notabene buiten de zestien, wees hij naar de stip en stelde zodoende invaller Schroijen in staat om de 3-2 te maken. De aanvaller faalde niet vanaf de stip, waardoor de drie punten meegaan naar Maastricht.

Karakteristieken

Doelpunten: 21′ Kostons 0-1, 61′ Jacobs 1-1, 77′ Van den Hurk 1-2, 84′ Goudmijn 2-2, 90′ Schroijen (strafschop) 2-3

Gele kaarten: Savastano, Stam (Jong AZ) Lavelée (MVV)

Opstelling Jong AZ: De Boer; Savastano, Church, Kramer, Wijndal; P. Koopmeiners, Helmer, Goudmijn; Jacobs, Mihalik, Reijnders

Opstelling MVV Maastricht: Koopmans; Vermijl, Martina, Mares, Lavelée; Ippel, Kostons, Deom; Croux, Van den Hurk, Houben

Foto’s: Pro Shots | Rob Romer

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com