Alireza Jahanbakhsh was met een goal en twee assists gister één van de uitblinkers tegen FC Utrecht. Na de wedstrijd spraken wij hem over een op het oog gemakkelijke overwinning. ‘Het was eigenlijk helemaal niet zo makkelijk, maar we lieten het er misschien makkelijk uitzien’, vertelt de buitenspeler. ‘We speelden een goede wedstrijd, creëerden veel kansen en winnen met 3-0. We hebben het als team uitstekend gedaan en dat was denk ik ook de reden van onze prestatie.’

Tegen Groningen speelde AZ vorige week ook een goede eerste helft, alleen gaf de ploeg het toen weg in de tweede helft. Volgens Jahanbakhsh heeft de ploeg daarvan geleerd. ‘Vorige week speelden we ook goed tegen Groningen, zeker in de eerste helft. Toen kregen we ook al veel kansen, alleen maakten we die niet. Toen waren we in de tweede helft niet helemaal wakker en gaven we die wedstrijd nog weg. Dan verlies je heel onnodig twee kostbare punten. Vandaag kwamen we ook 1-0 voor, alleen gaven we het nu niet uit handen. We maakten de tweede en de derde en gooiden daarmee de wedstrijd in het slot.’

Revanche

Aan het einde van afgelopen seizoen verspeelde AZ tegen FC Utrecht op knullige wijze een ticket voor de Europa League door in de play-offs een 3-0 overwinning uit de heenwedstrijd nog weg te geven in de Domstad. Op de vraag of die wedstrijd nog meespeelde antwoordde de Iraniër bevestigend. ‘Ja toch wel. De trainer vertelde ons in de rust ook dat we de wedstrijd vorig jaar zo makkelijk weggaven, dat mocht nu niet meer gebeuren. We hebben tot het einde de concentratie bewaard en dat hebben we goed gedaan.’

Het geeft de winger dan ook een voldaan gevoel dat er nu wel is afgerekend met de Domstedelingen. ‘Het voelde wel een beetje als revanche. Die uitwedstrijd vorig jaar was moeilijk, er stond veel spanning op de wedstrijd. Ondanks dat ik er toen niet bij was, was de spanning wel voelbaar.

Zat goed in elkaar

Het feit dat Jahanbakhsh er vorig jaar niet bij was in Utrecht en gister wel is volgens hem geen verklaring voor de afgetekende overwinning. ‘Nee ik wil niet zeggen dat het door mij kwam. We proberen altijd als team te spelen. Als er een of twee jongens ontbreken dan moeten andere jongens dat gewoon opvangen. Vandaag speelde ik echter wel een lekkere wedstrijd, maar niet alleen ik. Een hoop jongens speelden vandaag goed. Zowel aanvallend als verdedigend zat het goed in elkaar. Uiteindelijk hadden we misschien nog wel meer kunnen scoren, maar dit is een mooi resultaat.’

Na een wat moeizame start begint Jahanbakhsh inmiddels op stoom te raken en wordt hij met de week beslissender. Iets dat hij zelf ook zo ervaart. ‘De eerste weken wisselde ik goede wedstrijden af met slechte, alleen was ik niet veel betrokken bij de goals. De laatste weken gaat dat een stuk beter en ben ik belangrijker voor het team. Wat mij betreft heeft dat trouwens niet alleen te maken met het scoren van goals of het geven van assists. Zolang je maar doet wat je moet doen, vecht voor het team om te winnen. De laatste weken gaat dat samen met goals en assists. Hopelijk kan ik die lijn doortrekken.’

Beter

Afgelopen seizoen was Jahanbakhsh met tien goals en negen assists één van de meest waardevolle buitenspelers in de competitie. Inmiddels staat de teller na acht wedstrijden op twee doelpunten en vier assists in de eredivisie.  Zijn doel voor dit seizoen is echter duidelijk. ‘Wat ik vorig jaar ook al zei. Ik wil het beter doen dan vorig jaar. Dat is ook dit jaar weer het doel. Zowel qua statistieken, maar ook om hoe belangrijk ik ben voor het team. Als ik eerlijk ben maken de goals en assists me niet zoveel uit. Zolang we maar winnen’, aldus de 24-jarige rechtsbuiten.

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

11 Replies to “Jahanbakhsh: ‘Ik wil het nog beter doen dan vorig jaar’”

 1. Eindelijk na jaren lijkt het kwartje gevallen.
  Als je voor een kampioenschap gaat, en dat is mogelijk dit jaar dan moet je 90 minuten scherp zijn.
  Je behoort 90 minuten te strijden en elkaars fouten glad te strijken!
  Dat kado geven moet stoppen en het besef dat een broodvoetballer geen vrijblijvende hobby is maar een dienst voor betalende toeschouwers moet doordringen bij deze jongens.
  Zonder strijd word je nooit kampioen!
  Vraag maar aan Wout Weghorst want die begrijpt het…

  1. Kampioenschap? Niet overdrijven hoor… We hebben goed tegen Utrecht gepeeld maar laten we nu ook constanter worden. Daarnaast mogen er nog wel wat spelers een stapje zetten wil je met de top 3 meedoen.En wat te denken over ons centraal duo? We komen echt nog tekort.

   1. Haha..je hebt wel een beetje gelijk maar in de beker competitie kan je ook kampioen worden.
    Wanneer de fans er al niet in geloven en ook de spelers niet dan gaat het zeker niet gebeuren.
    Iedere ploeg in een competitie moet als doel hebben kampioen te worden maar als het alleen om het meedoen gaat zoals sommige armlastige clubs kan je beter op een lager niveau spelen met als doel kampioen te worden.

 2. AZ heeft het elftal van de toekomst.
  Het is geen toeval dat je clubs als Vitesse en utrecht zo van het matje afspeelt en PSV eigenlijk in hun eigen huis te kakken zet maar we vergaten de trekker over te halen net zoals in Groningen (het enigste manco tot heden: kansen benutten).
  Het is zoals Vermeulen al stelt in Studio Voetbal ‘dit AZ komt er aan, ze zijn gewaarborgd van een sterk team voor enkele seizoenen door dit jonge elftal dat er alleen maar sterker op kan worden en waar nu ook alweer 5 jeugdspelers in stonden’.
  Vergeet daarbij niet dat de absolute kroonjuwelen Stengs en Boadu er nog aankomen.
  Jahanbakhsh zal na dit seizoen wel voor veel geld naar Engeland verkassen zodat AZ, dat toch al zo goed financieel erop staat, dit elftal wel bij elkaar kan houden.
  Een kampioenschap zit er nog niet in, maar een ranking voor plek 3,4,5 met dit talentvolle team zeker wel.
  Na dit seizoen moet er echt rekening gehouden worden met dit team, waar we dan nog seizoenen lang van kunnen genieten.
  Sportief en financieel gaat het AZ voor de wind en dat is te danken door het technische beleid die alles op haar talentvolle jeugd heeft gezet.

 3. Geweldig gedaan! Nu maar hopen dat ze van de uitglijers tegen Groningen en Excelsior geleerd hebben hoe het niet moet.
  De goede jeugdopleiding begint zich nu duidelijk uit te betalen.
  Stel maar op die jonge gasten, ik heb er nog geen 1 zien falen en het publiek is er blij mee, en dat was toch de doelstelling dit jaar…
  Nu het stadion snel weer volspelen graag. Al die lege stoelen doen zeer aan je ogen!!!.

 4. Vandaag veel beweging gezien op de helft van de tegenstander één keer raken en afspelen naar een medespeler scheelt zoveel tijd dan hem eerst aan te nemen en in te spelen. Zolang er voorin genoeg beweging is en afspeelmogelijkheden gewoon die bal proberen een keer te raken, daardoor ben je altijd een stap eerder als de tegenstander. Zolang de wedstrijdbeeld dit toelaat lekker dit spel blijven spelen.

 5. Ali, ga zo door. Top gedaan.. Maar met al dat aanstormend talent gaan wij de gouden handdruk ontvangen.
  11-15 miljoen naar de PL laten gaan na dit seizoen.. Stengs is dan weer ondertussen fit.
  Het scouten wordt heden ten dage lastiger voor Huiberts en consorten want nu worden ze gedwongen om topclubwaardige spelers te halen om ons elftal op te vullen. Subtop(en vaak ook zelfs top) hebben we namelijk al in de jeugd.

  Ik hunker zo erg naar een tactisch slimme trainer die meer uit de spelers haalt dan erin zit, dat staat namelijk gelijk aan een kampioenschap!!!

  Types als Bizot,Midtsjo etc. waren leuk in de tijd dat we weinig eigen jeugd produceerden. Types als El Hamdaoui en Bel Hassani MOETEN erbij omdat we geen creativiteit opleiden. Vlaar was een topaankoop in der tijd, maar helaas een mislukte gok na verloop van tijd..

  Types als Svensson en Jahanbaksh zijn nu de norm, die zijn beter dan de jeugd. Ik zal er kritisch op zijn

  Schendelaar

  Svensson
  Hatzidiakos
  Bakker
  Wijndal

  Koopmeiners
  Overeem
  Helmer
  Bel Hassani(10)

  Boadu
  Jahanbaksh

  1. Alles goed en wel maar dat is wel erg kort door de bocht. Ik zie inderdaad al weer de dollartekens in de ogen van Huiberts. Lekker Alireza voor een mooi bedrag verkopen. Maar dat is nou precies waar de schoen wringt. Je ziet waarschijnlijk niet dat de tribunes leger en leger worden. Dat wordt veroorzaakt door het verkoopbeleid van Huiberts. Telkens als we een paar goeie attractieve spelers in huis hebben , worden ze dat jaar daarop al weer verkocht. En dat is nou precies de oorzaak dat het publiek wegloopt.

   1. Ali Reza maakt je geen kampioen, daarvoor heb je misschien nog een trede hoger nodig(De Lozano’s en Dembele’s). Juist door het wanbeleid van dhr vd Brom om niet alles uit zijn selectie te halen is Huiberts genoodzaakt om te blijven verkopen om zo financieel niet achter de feiten te lopen. Nu AZ nog gezond is kunnen ze vragen wat ze willen, als we jouw weg opgaan en vd brom mag blijven aanklooien ga je types als Ali Reza niet meer voor 12 mil verkopen(gewoon omdat het kan!) maar moet je ze voor 5 wegdoen.

    1. Ps: Al is het trouwens ook al omdat je met Stengs links en Helmer rechts al goede alternatieven hebt

Comments are closed.