De UEFA heeft AZ zojuist gekoppeld aan Dinamo Kiev in de derde voorronde van de Champions League.
Europees Voetbal

Instroom derde voorronde uitgesloten na uitspraak UEFA

Het scenario dat AZ in zou kunnen stromen in de derde voorronde van de Champions League kan de prullenbak in. De Alkmaarders zouden in principe al starten in de tweede voorronde van de Champions League, maar mochten lange tijd hopen op een gunstiger scenario. Als de winnaar van de Europa League zich in eigen land namelijk rechtstreeks zou plaatsen voor de groepsfase van het miljardenbal, dan zou de ploeg van Arne Slot mogen instromen in de derde voorronde van de Champions League.

De finale van de Europa League wordt echter pas op 21 augustus gespeeld, terwijl de loting voor de tweede voorronde van de Champions League al op 10 augustus wordt verricht. Hierdoor was het lange tijd onduidelijk of AZ nog steeds kans zou maken om in te stromen in de derde voorronde van de CL. De Europese bond heeft echter de knoop doorgehakt en duidelijkheid verschaft.

Reglementen

De UEFA heeft vorige week namelijk de reglementen voor komend seizoen bekendgemaakt, en daarin staat dat rondes die al geloot zijn niet meer gewijzigd worden. Dit betekent dus dat AZ 25 of 26 augustus zal moeten aantreden in de tweede voorronde van de Champions League. Mocht de EL-winnaar zich al geplaatst hebben voor de groepsfase van de CL, dan wordt dat nu waarschijnlijk opgelost door de nummer 3 van Rusland direct in de 4e voorronde te laten starten.

Tegenvaller

Dat is toch wel een tegenvaller voor AZ want instromen in de derde voorronde van de Champions League heeft voordelen. Bij verlies in de derde voorronde van het miljardenbal stroom je namelijk automatisch door naar de groepsfase van de Europa League. Bij verlies in de tweede voorronde van de Champions League zal de ploeg van Arne Slot instromen in de derde voorronde van de Europa League.

Mogelijke tegenstanders

AZ verdwijnt op 10 augustus dus in de koker voor de loting voor de tweede voorronde van de Champions League voor niet-kampioenen. De Alkmaarders zijn daarin niet geplaatst en kunnen gekoppeld worden aan Viktoria Plzen, PAOK Saloniki of Rapid Wien. Die tegenstanders lijken zo goed als vast te staan, al houden we een kleine slag om de arm omdat een aantal competities nog niet is afgelopen.

Foto: Pro Shots | Action Images 

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

    Comments are closed.

    Ook interessant