31-01-2021: Voetbal: AZ - Ajax Eredivisie seizoen 2020-2021
Wedstrijden

Inspiratieloos AZ onderuit tegen Ajax

AZ heeft vanavond in eigen huis niet weten te winnen van Ajax. De Amsterdammers wonnen met 0-3 door treffers van Anthony, Klaassen en Neres. Gudmundsson had de ploeg van Ten Hag nog pijn kunnen doen, maar had het vizier duidelijk niet op scherp staan. Door de nederlaag is het gat met de Amsterdammers gegroeid tot dertien punten.  

De eerste helft had veel weg van een tactisch steekspel, waarbij Ajax AZ bij fases de bal gunde, maar weinig ruimte weggaf in defensief opzicht. De Alkmaarders hadden zichtbaar moeite om zich een weg te voetballen door de Amsterdamse defensie.

Aan de andere kant was Ajax regelmatig gevaarlijk in de omschakeling. Het was dan ook niet verrassend dat de openingstreffer op die manier tot stand kwam. Blind gaf van links voor, waarna de bal na een overstapje van Klaassen terechtkwam bij Anthony. De Braziliaan liet Bizot vervolgens kansloos met een verdekt schot.

Gudmundsson

Na een half uur kreeg ook de thuisploeg zijn eerste mogelijkheid en dat was direct een riante. Gudmundsson kreeg de bal op een presenteerblaadje van Karlsson, maar kopte zeer matig in. Op slag van rust had de IJslander opnieuw een kopkans en ook ditmaal kopte de aanvaller recht op Onana.

31-01-2021: Voetbal: AZ – Ajax
Eredivisie seizoen 2020-2021

In de tweede helft veranderde er eigenlijk weinig aan het spelbeeld. AZ probeerde wel een gaatje te vinden in de defensie van Ajax, maar speelde in een te laag tempo en met te weinig vuur in het spel om het de Amsterdammers echt lastig te maken. Gudmundsson kreeg vlak na de hervatting wederom een kopkans, maar ditmaal ging zijn poging over.

Klaassen

De gasten waren echter constant gevaarlijk in de omschakeling, waar er constant een overtal aan Ajacieden leek te zijn bij de tweede paal. Dit werd ook pijnlijk duidelijk bij de 0-2. Wederom werd er te laks omgeschakeld, waarna Klaassen de bal bij de tweede paal binnen kon werken na een voorzet van Tadic.

Boadu

De wedstrijd leek door deze treffer beslist, te meer omdat een overtuigend slotoffensief uitbleef. Boadu kreeg nog wel een riante mogelijkheid om tien minuten voor tijd de spanning terug te brengen in de wedstrijd, maar de aanvaller miste het overzicht om de bal breed te leggen op Aboukhlal en schoot naast.

In de absolute slotseconde maakte Neres het leed nog erger door er nog 0-3 van te maken. Door de nederlaag kan AZ de titelstrijd met de Amsterdammers definitief kan staken. Het gat met Ajax is na de nederlaag opgelopen tot liefst dertien punten.

Karakteristieken

Doelpunten: 14′ Anthony 0-1, 60′ Klaassen 0-2, 90′ Neres 0-3

Gele kaarten:

Opstelling AZ: Bizot; Sugawara, Hatzidiakos, Martins Indi, Wijndal; Midtsjø, Stengs, Koopmeiners (c); Gudmundsson (64′ Evjen), Boadu, Karlsson (77′ Aboukhlal)

Opstelling Ajax: Onana; Rensch (64′ Timber), Schuurs, Martinez, Blind; Klaassen (89′ Labyad), Alvarez, Gravenberch; Anthony (76′ Neres), Haller (89′ Brobbey), Tadic (c)

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: [email protected]

    Comments are closed.

    Ook interessant