Ingezonden

Hoe zit dat eigenlijk met transfers bij vrouwenvoetbal?

De gelijkheid tussen mannen en vrouwen is iets waarvoor veel mensen vechten. Daarbij is voetbal een wereld waar velen een voorbeeld aan proberen te nemen. We zien echter dat juist daar de gelijkheid nog ver te zoeken is. De salarissen van voetballende vrouwen in de Eredivisie zijn amper te vergelijken met de salarissen van mannen in de Keuken Kampioen Divisie.

De gelijkheid tussen mannen en vrouwen is iets waarvoor veel mensen vechten. Daarbij is voetbal een wereld waar velen een voorbeeld aan proberen te nemen. We zien echter dat juist daar de gelijkheid nog ver te zoeken is. De salarissen van voetballende vrouwen in de Eredivisie zijn amper te vergelijken met de salarissen van mannen in de Keuken Kampioen Divisie.

Natuurlijk zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen. Dit zien we ook terug in het spel, en zelfs in weddenschappen op voetbal bij online bookmakers. Dat is ook zeker iets wat niet ontkend hoeft te worden. Maar dat deze verschillen ook in de salarissen en transfers in hoge mate zichtbaar zijn, is iets wat toch bijzonder is. De vraag waarom, is lastig te beantwoorden. De meningen zijn namelijk nog te verschillend. De een leeft op bij het zien van voetballende vrouwen. De ander zet het weg als onzin.

Ondanks de verschillen is het vrouwenvoetbal enorm in opkomst. De stadions zitten vol tijdens interlandwedstrijden. Daarbij kunnen we in de toekomst verwachten dat de vlaggen ook worden opgehangen wanneer de vrouwen weer een Europees Kampioenschap of Wereld Kampioenschap gaan spelen. Daarmee kunnen deze evenementen, net zoals bij de mannen, dus een grote verbindende factor in de maatschappij gaan zijn. Hoe zit het dan met de grote verschillen in transfers bij mannen en vrouwen?

Regelmaat: minder dan bij de mannen

Als eerste zien we al dat de vrouwen een andere regelmaat hebben wanneer het gaat om veranderen van club. De lengte van de contracten zijn vaak korter, gemiddeld gaat het om twaalf maanden. Je zou verwachten dat de vrouwen hierdoor vaker van club wisselen. In sommige gevallen gebeurt dat ook zeker. Maar in veel andere gevallen zie je juist dat contracten verlengd worden en speelsters zo jaren aan dezelfde club verbonden blijven. Dit komt onder andere doordat het vrouwenvoetbal nog niet zo heel groot is.

Niet elke club heeft een damesteam. Hierdoor valt er voor de speelsters nog niet al te veel te kiezen. Ook voor de clubs is dit lastig. Doordat er in verhouding tot de mannen nog maar weinig vrouwen op het hoogste niveau spelen, is er minder keus.

De kennis over de kwaliteit van de speelsters is ook lager dan bij de mannen. Dit komt doordat er weinig beeldmateriaal beschikbaar is. Voetbalwedstrijden van de mannen worden volop opgenomen en deze kunnen onderling worden gedeeld. Hierdoor zijn kwaliteiten sneller bekend en kan er vanuit andere clubs interesse worden getoond. Doordat dit bij de vrouwen minder is, zie je dat clubs en speelsters langer bij elkaar blijven.

Prijzen: veel minder dan bij de mannen

We wisten al dat de salarissen van de vrouwen lager liggen dan bij de mannen. Dit geldt ook voor de transferprijzen. Over het algemeen zien we dat vrouwen transfervrij naar een andere club gaan. Zodra een contract is afgelopen, zien we dat de meeste transfers plaatsvinden. Wanneer er wel betaald wordt voor een transfer, dan liggen de bedragen aanzienlijk lager dan we bij de mannen gewend zijn.

Bij vrouwen spreken we over tienduizenden euro’s. Soms is er een uitschieter naar een paar ton. Wanneer we kijken naar de mannen, dan spreken we over het algemeen over miljoenen euro’s. Ook op dit vlak kunnen we de Eredivisie van de vrouwen dus beter vergelijken met de Eerste Divisie van de mannen. Bij de Eerste Divisie van de mannen liggen de bedragen namelijk ook opmerkelijk lager. Dat geldt trouwens net zo voor de spelers hun salarissen, hoewel daar weldra verandering in zou moeten komen.

Door de manier waarop de transfers plaatsvinden, ligt de macht echt bij de clubs. De clubs bepalen de bedragen en de contracten. De speelsters kunnen alleen maar accepteren of verder kijken. Maar wanneer er te weinig interesse is, zullen ze het moeten doen met het aanbod dat er ligt. Kunnen spelen op een plek waar ze het naar hun zin hebben, is voor de vrouwen daarom vaak belangrijker. Al vinden ze allemaal dat het verschil wel een heel stuk kleiner zou mogen worden.

Conclusie

Het damesvoetbal heeft op vele fronten nog een grote ontwikkeling door te maken. Waar er bij mannen miljoenen omgaat, ook voor de televisierechten, kunnen vrouwen daaraan nog lang niet tippen. Veel vrouwen moeten naast hun voetbalcarrière nog werken om rond te kunnen komen. Daarbij hebben ze veel minder steun van voetbalmakelaars. Hierdoor doen ze veel meer zelf, wat ten koste gaat van transferbedragen, contractduur en inkomsten. Hier valt dan ook nog veel te winnen.

Natuurlijk is het te hopen dat de successen die de vrouwen boeken, gaan zorgen voor meer interesse in het vrouwenvoetbal. Meer nieuwe jonge speelsters kunnen het vrouwenvoetbal groter maken. Maar ook meer interesse vanuit het publiek en de clubs is belangrijk.

Gelukkig zien we wel dat er in de laatste paar jaar een duidelijke opmars is van het vrouwenvoetbal. Er vinden meer transfers plaats. En de bijbehorende bedragen zijn aan het toenemen. De echte toppers hebben daarin al mooie stappen mogen zetten. Er is nog een lange weg te gaan, maar uiteindelijk kunnen we zeker hopen op een mooie toekomst voor het vrouwenvoetbal!

[foto via Pro Shots / SIPA USA]

AZFanpage
AZFanpage bestaat sinds 2000 en is sinds die tijd uitgegroeid tot de grootste supporterssite van AZ en is ook landelijk een bekende fansite. We brengen al het AZ-nieuws vanuit supportersperspectief. Kritisch, onafhankelijk en betrokken.

    Comments are closed.

    0 %