Ingezonden

Historie van de Nederlandse voetbalclub AZ

De voetbalclub werd opgericht in 1967 en heeft op wat moeilijke jaren in de jaren ’80 en ’90 vrijwel altijd meegedaan op het hoogste niveau van het Nederlandse voetbal. AZ heeft twee landstitels op haar naam en het won de KNVB-Beker maar liefst vier keer.

De voetbalclub werd opgericht in 1967 en heeft op wat moeilijke jaren in de jaren ’80 en ’90 vrijwel altijd meegedaan op het hoogste niveau van het Nederlandse voetbal. AZ heeft twee landstitels op haar naam en het won de KNVB-Beker maar liefst vier keer.

De geboorte van het voetbalelftal Alkmaar ’54 in 1954 diende als de basis voor AZ. De eerste profwedstrijd in Nederland werd thuis gespeeld tussen dit team en Venlo. In 1967 fuseerden Alkmaar ’54 en FC Zaanstreek en zo werd AZ’67 geboren. Die ’67 verdween in 1986 van de naam en zo eindigden we na een lange reis als AZ (Alkmaar Zaanstreek).

AZ is sinds de oprichting een van de meest succesvolle clubs in Nederland

Eind jaren ’70 en begin jaren ’80 kende de club onder leiding van de gebroeders Molenaar haar eerste echte bloeiperiode. Dit leverde als hoogtepunt de landstitel op in 1981, terwijl de club ook de finale van de UEFA Cup haalde (en verloor tegen Ipswich Town). Nadat de broers wegvielen bij de club degradeerde AZ uiteindelijk in 1989 naar de Eerste Divisie. Begin jaren ’90 werd de weg naar boven onder leiding van Dirk Scheringa weer gevonden en vond AZ langzaam maar zeker aansluiting bij de top. Dit resulteerde in 2005 bijvoorbeeld in de halve finales van de Europa League en uiteindelijk tot de landstitel in 2009. Wist je trouwens dat je op Ideal Casino online kunt inzetten op voetbalwedstrijden van AZ?

Louis van Gaal is een tijdje trainer geweest van AZ

In de zomer van 2005 vertrok trainer Co Adriaanse naar FC Porto. Hij werd opgevolgd door Louis van Gaal, een vroegere coach van Ajax, FC Barcelona en het Nederlands elftal, waar hij nu ook zijn laatste kunstje weer verricht.

Landskampioen

Na hun triomf om het landskampioenschap in 1981 klom AZ in 2009 opnieuw op tot de topclub van Nederland. De kwartfinale van de Nederlandse beker werd bereikt door de ploeg van Louis van Gaal. Met 23 doelpunten werd Mounir El Hamdaoui van AZ de topscorer van Nederland. Van Gaal vertrok naar Bayern München nadat hij het landskampioenschap mee naar huis had genomen. Ronald Koeman was zijn vervanger.

AZ heeft een lange traditie van het voortbrengen van spelers van hoog kaliber, van wie er velen na hun vertrek uit AZ succesvolle carrières bij vooraanstaande Europese teams zijn gaan opbouwen. Via bookmakers als Betcity kun je inzetten op verschillende wedstrijden van AZ.

De vooruitzichten voor AZ zijn positief

Dankzij het tegenwoordig zeer evenwichtige beleid van de club, waarbij het niet afhankelijk is van individuele geldschieters, ziet de toekomst er rooskleurig uit. Met een stijgende begroting, stabiele prestaties en een vernieuwd stadion gaat AZ ook de komende jaren de strijd in de top van de Eredivisie aan.

De Eredivisie

Het hoogste niveau van het profvoetbal in Nederland is de Eredivisie, waarin AZ actief is. Twee jaar nadat het Nederlandse profvoetbal begon, werd de competitie in 1956 in het leven geroepen.

In de eredivisie zijn er 18 clubs. Tijdens het seizoen speelt elke club tweemaal tegen elke andere club – eenmaal thuis en eenmaal uit. De laagst geplaatste club in elk seizoen degradeert onmiddellijk naar de Keuken Kampioen Divisie, het tweede niveau van de Nederlandse competitiestructuur (Eerste Divisie). In deze competitie is Jong AZ al een aantal jaren vertegenwoordigd en dat levert ook het eerste elftal weer betere spelers op.

Nu lijdt het geen twijfel dat AZ nog vele jaren een van de meest succesvolle teams in het Nederlandse voetbal zal blijven!

AZFanpage
AZFanpage bestaat sinds 2000 en is sinds die tijd uitgegroeid tot de grootste supporterssite van AZ en is ook landelijk een bekende fansite. We brengen al het AZ-nieuws vanuit supportersperspectief. Kritisch, onafhankelijk en betrokken.

    Comments are closed.

    0 %