website laten maken in alkmaar
Overig nieuws

Het bijzondere verhaal van Bob Moore: De Engelsman die om de week het vliegtuig pakt om zijn AZ te supporten

Over veel supporters is er wel een mooi verhaal te vertellen, maar zo bijzonder als dat van Bob Moore kom je ze zelden tegen. De Brit is namelijk woonachtig in het Zuid-Engelse Shepton Mallet, heeft een seizoenkaart bij AZ en pakt om de week het vliegtuig van Bristol naar Amsterdam om zijn favoriete club aan het werk te zien. Reden voor ons om de sympathieke Engelsman eens te bellen en hem te vragen naar zijn bijzondere verhaal.

‘Het reizen naar Alkmaar begon een jaar of drie geleden’, aldus de 62-jarige Moore. ‘Ik volg de club echter al sinds 1981 toen AZ kampioen werd in Nederland. In datzelfde jaar won Aston Villa, mijn club in Engeland, ook de titel. Vanaf dat moment ben ik de club van een afstandje blijven volgen. Drie jaar geleden ben ik vervolgens naar een wedstrijd gegaan en ik werd meteen verliefd op de club, de mensen en de stad. Het is een stad waar ik eigenlijk geen wortels heb, maar toch heb ik het gevoel dat ik er thuishoor.’

Gastvrijheid

Moore is vooral onder de indruk van de gastvrijheid in de stad. ‘Elke keer als ik de stad bezoek en in het hotel kom is het alsof ik familieleden bezoek. Waar ik ook kom in Alkmaar is de reactie hartverwarmend als ze erachter komen waar ik vandaan kom. Ze vinden het allemaal heel bijzonder wat ik doe. Ik kan ook niet wachten tot ik weer heen kan. Voor de halve finale tegen Willem II vlieg ik ook weer over. Ik heb helaas geen ticket voor de wedstrijd kunnen krijgen maar ik zal in een bar in de stad gaan kijken om de sfeer te proeven. Ik wil het van dichtbij meemaken.’

Dat de liefde ver gaat blijkt wel uit het feit dat hij de laatste jaren steeds meer wedstrijden van AZ is gaan bezoeken. ‘Vorig seizoen ben ik zeven wedstrijden geweest en sinds dit seizoen heb ik besloten een seizoenkaart te nemen. De eerste drie wedstrijden moest ik helaas missen, maar ik zal dit seizoen dertien van de zeventien thuiswedstrijden gaan bezoeken. Wat dat betreft is mijn doel voor volgend seizoen ook al duidelijk, namelijk alle zeventien thuiswedstrijden bijwonen!’

Aston Villa

Bob Moore is van kleins af aan supporter van Aston Villa, maar inmiddels heeft de club uit Birmingham het moeten afleggen tegen AZ. ‘Dit seizoen komt AZ op de eerste en Villa op de tweede plaats. Afgelopen weekend speelde Aston Villa bijvoorbeeld tegen West Bromwich Albion, vergelijkbaar met de wedstrijd tussen AZ en Ajax, maar ik ben gewoon naar Alkmaar gekomen om AZ te supporten. Vroeger ging ik elke uit- en thuiswedstrijd heen bij Villa maar ik heb de meeste stadions ook wel gezien, dus voor mij heeft AZ dit seizoen de prioriteit.’

Speelstijl

Naast zijn liefde voor de stad en de club is het vooral de manier van spelen van AZ die Moore kan bekoren. ‘Ik hou van aanvallend voetbal. Voordat Villa het kampioenschap en de Europacup won in de jaren tachtig, hadden we in ’76 een team dat vol op de aanval speelde. Ik hou wat dat betreft van de filosofie van Keven Keegan, ‘oh jullie scoren er vier, dan scoren wij er vijf’. Dat zag ik terug bij AZ toen ik er voor het eerst kwam. Ik dacht ‘Dit is het hier moet ik weer heen!‘ en elke keer als ik kwam genoot ik weer.’

Ron Vlaar

Ron Vlaar, die tot 2015 in dienst speelde van de Villans, heeft een speciaal plekje in het hart van Moore. ‘In mijn jonge jaren had Aston Villa een centrale verdediger genaamd John Sleeuwenhoek. Hij was ook een Nederlander. Dat was een harde no-nonsense verdediger. Op het moment dat Vlaar tekende, een andere Nederlandse centrale verdediger, nam hij me even terug naar mijn jeugdjaren aan het eind van de jaren zestig, begin jaren zeventig, toen ik nog een tiener was.’ Het was daarom ook extra mooi voor de Engelsman om zijn idiool afgelopen weekend na de wedstrijd tegen VVV te ontmoeten.

Het zijn echter niet alleen de herinneringen aan zijn jeugd die hem een goed gevoel geven bij het horen van de naam Ron Vlaar.  ‘Ik kan me ook twee legendarische wedstrijden van Vlaar herinneren, eentje daarvan was tegen Sunderland. Wij wonnen toen met 6-1 en hij scoorde van een meter of dertig. Dat is zo’n verhaal dat met de jaren ook mooier wordt, inmiddels heeft hij al vanaf de middenlijn gescoord haha. De andere wedstrijd was de halve finale van de FA cup toen we Liverpool versloegen, hij speelde toen geweldig. Hij is ook nog steeds heel populair bij de fans van Villa. Toen ik enkele weken geleden op facebook postte dat hij man of the match was kreeg ik veel positieve commentaren. Veel supporters zouden hem graag terug zien keren.’

‘Je vroeg me eerder waarom AZ? Misschien dat dat ook mee heeft geholpen, dat Vlaar nu ook hier speelt. En ik kan me ook nog Brett Holman herinneren die een fantastische goal scoorde namens Aston Villa tegen Queens Park Rangers, dus wat dat betreft zijn er wel wat links tussen de clubs.’

Band

Ondanks dat de Brit bijna alle thuiswedstrijd aanwezig is, is hij nog niet tevreden. ‘Ik zou willen dat ik nog meer voor de club kon doen, maar ik volg alles en als ik dan de samenvatting zie van de uitwedstrijden dan geniet van de band tussen de spelers en het uitpubliek. Dat is geweldig om te zien en het zou mooi zijn om daar ook eens deel van uit te maken. Die band dat is wel iets dat je in Engeland een stuk minder ziet tegenwoordig.’

Verrassenderswijs is het dan ook geen wedstrijd of doelpunt die hij het koestert als mooiste herinnering. ‘Mijn mooiste herinnering is geen wedstrijd maar de fandag twee jaar geleden. Het was prachtig weer en het was mooi om met iedereen even een praatje te kunnen maken. Zulke dagen hebben we niet in Engeland en een aantal spelers die ik sprak waren verbaasd dat ik speciaal voor de fandag over was gekomen. Maar ik had het voor geen goud willen missen.

Op die dag realiseerde ik me het verschil in de voetbalcultuur. Kijkende naar families die er rondliepen, de spelers, John van den Brom die voor iedereen even tijd maakte. De laatste drie jaar zie ik bij AZ heel erg wat voor mij belangrijk is voor een club en dat is dat het een club is van de gemeenschap. Het is echt een club van de stad en de regio.’

Bekerfinale

Er zijn dit seizoen nog een handvol thuiswedstrijden waar Moore naartoe gaat, maar stiekem kijkt hij met schuin oog ook naar de bekerfinale. ‘Hopelijk volgt er 5 mei nog een tripje naar Rotterdam, dat zou echt de kers op de taart zijn. Vorig jaar was ik daar ook en dat was echt geweldig, ondanks de uitslag. Maar de sfeer in het stadion en de mensen die waren geweldig… Al werd ik nog wel aangesproken door wat supporters die mijn Aston Villa tattoo zagen en zich afvroegen wat mij naar de stad bracht. Dus voor de zekerheid zal ik ook wel een AZ tattoo laten zetten haha.’

Niet alleen de bekerfinale geeft Moore warme gevoelens als hij aan de Maasstad denkt. ‘De Kuip is trouwens ook een speciaal stadion voor me. In 1982 won Aston Villa daar namelijk de Europacup, dus het zou fantastisch zijn om mijn nieuwe liefde daar ook een beker zien te winnen’, aldus de Brit tot besluit.

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com
webdesign alkmaar
website laten maken in alkmaar