Wedstrijden

Gudmundsson matchwinner bij belangrijke zege AZ

AZ heeft vanavond een belangrijke overwinning geboekt op FK Jablonec. In eigen huis speelden de Alkmaarders onherkenbaar in de eerste helft, maar herstelden zich na de thee. Gudmundsson zorgde snel na de onderbreking voor de winnende treffer. 

De eerste helft in het AFAS Stadion was van een bedenkelijk niveau. De thuisploeg voetbalde onherkenbaar, zonder lef, creativiteit en energie. Het was dan ook niet verwonderlijk dat FK Jablonec eenvoudig op de been bleef en zelfs de betere en meeste kansen kreeg.

Cvancara kreeg in de openingsfase de grootste kans, maar de Tsjechische aanvaller schoot met een diagonaal schot net voorlangs. AZ kon daar weinig tegenover stellen. Pas in de slotfase kwam de ploeg van Jansen in de buurt van een treffer toen Gudmundsson van dichtbij doelman Hanus op zijn weg vond.

Gudmundsson

Na de pauze begon AZ beduidend beter dan in de eerste helft en kwam het ook al rap aan de leiding. Een aanval over de linkerkant werd na een assist van Wijndal door Gudmundsson gepromoveerd tot doelpunt. De gastheren speelden met meer energie en gingen op jacht naar een vroegtijdige beslissing.

Uit een spaarzame tegenstoot kwamen de bezoekers echter bijna op gelijke hoogte, al was het geen Tsjech die voor gevaar zorgde. Na een voorzet van de rechterkant werkte Hatzidiakos de bal bijna in eigen doel, maar zag het aluminium redding brengen. In de rebound maaide Haitl vervolgens over de bal heen.

AZ bleef hierna de bovenliggende partij en raakte tien minuten voor tijd ook het aluminium toen Gudmundsson op fraaie wijze de bal op de paal knalde. Het bleef zodoende spannend in Alkmaar, al was Jablonec niet in staat tot een slotoffensief. Een goal zou er niet meer vallen, waardoor AZ won en de koppositie pakt in groep D. De wedstrijd tussen Cluj en Randers eindigde namelijk in een gelijkspel.

Karakteristieken

Doelpunten: 54′ Gudmundsson 1-0

Gele kaarten: Hatzidiakos (AZ) Pilar, Nespor, Krob (FC Jablonek)

Opstelling AZ: Vindahl; Sugawara, Hatzidiakos, Martins Indi, Wijndal (78′ Witry); Midtsjø, De Wit, Clasie; Gudmundsson (89′ Beukema), Pavlidis (66′ Aboukhlal), Karlsson

Opstelling FK Jablonec: Hanus; Holik, Kubista, Zeleny, Krob; Plestil (70′ Malinsky), Houska, Povzanec (86′ Vanicek), Kratochvil, Pilar; Cvancara (46′ Nespor)

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: [email protected]

    Comments are closed.

    Ook interessant