website laten maken in alkmaar
Wedstrijden

Gudmundsson knalt AZ Europa in

AZ heeft zojuist op miraculeuze wijze Viktoria Plzen verslagen in de tweede voorronde van de Champions League. De Alkmaarders kwamen een kwartier voor tijd op achterstand door een treffer van Limbersky, die daarmee voor de beslissing leek te zorgen. In de absolute slotfase verdiende Druijf echter een strafschop en schoot Koopmeiners zijn ploeg vanaf de stip langszij. In de verlenging was het Gudmundsson die zijn ploeg met twee treffers de overwinning bezorgde, waardoor de ploeg van Slot minimaal zeker is van deelname aan de groepsfase van de Europa League. 

De Alkmaarders hadden het in de eerste helft niet makkelijk tegen de Tsjechen. In barre weersomstandigheden hield het fysiek sterke Viktoria Plzen de ruimtes klein, waardoor AZ nauwelijks tot kansen kwam. Aan de andere kant kregen de bezoekers een kleine mogelijkheid, maar dat bracht Bizot niet in moeilijkheden.

Na de pauze stond AZ binnen een minuut al bijna op voorsprong. Wijndal gaf de bal van links voor op De Wit, die de bal vervolgens knap richting het doel kreeg. Met de nodige moeite verwerkte Hruska het speeltuig uiteindelijk tot hoekschop. De wedstrijd kwam hiermee meer tot leven, met kansen voor beide doelen. Na een geblokte inzet van Stengs moest Bizot handelend optreden bij een schot van Cermak.

26-08-2020: Voetbal: AZ v Viktoria Plzen: Alkmaar
Voorronde Champions league seizoen 2020-2021
L-R Jordy Clasie of AZ Alkmaar

Overwicht

AZ nam hierna het heft in handen en werd steeds gevaarlijker. Even leek de thuisploeg ook aan de leiding te komen nadat Boadu de bal resoluut achter Hruska schoot. De aanvaller stond echter op het randje van buitenspel, waarna de treffer terecht werd geannuleerd. Niet lang daarna kregen Boadu en Midtsjø weer aardige kansen, al kwamen de voorzetten net achter het tweetal waardoor deze niet tot doelpunt werden gepromoveerd.

Limbersky

De wedstrijd kabbelde hierna een minuut of tien voort, waarna Viktoria Plzen tegen de verhouding in op voorsprong kwam. Na een onnodig weggegeven vrije trap op de middenlijn pompten de bezoekers de bal richting het vijandelijke doel. Het speeltuig werd weggewerkt en kwam in de rebound voor de voeten van Limbersky. Mister Viktoria Plzen twijfelde vervolgens niet en schoot de bal achter Bizot, die zeker meer had kunnen doen om de inzet te stoppen.

Penalty

Slot greep hierna direct in en bracht Druijf in de ploeg Clasie. AZ ging op jacht naar de gelijkmaker en kreeg diverse kleine mogelijkheden, al wist het Hruska nooit in echt grote problemen te brengen. Een keer leek de doelman van Plzen geklopt na een halve omhaal van Gudmundsson, maar de inzet van de IJslander spatte uiteen op de paal. Het leek hiermee over en uit voor de Alkmaarders, al dacht Ferdy Druijf daar anders over. De aanvaller ging vol voor een op het oog kansloze bal, waarna Hruska de spits vloerde. De scheidsrechter kende een strafschop toe en Koopmeiners schoot in de absolute slotseconde de gelijkmaker op het bord.

26-08-2020: Voetbal: AZ v Viktoria Plzen: Alkmaar
Voorronde Champions league seizoen 2020-2021
L-R

Gudmundsson

In de verlenging raakte AZ al snel Idrissi kwijt na een krampaanval, waarna de ploeg wat gas terugnam. De Alkmaarders zochten geduldig naar een gaatje in de Tsjechische defensie en vonden die na acht minuten. Midtsjø legde de bal precies op maat over de vijandelijke defensie en zette Gudmundsson daarmee vrij voor de keeper. Na een goede aanname haalde de aanvaller hard uit en raakte wederom het aluminium, al sloeg de bal dit keer via de onderkant van de lat echter in de goal.

In de tweede helft van de verlenging was het af en toe vrouwen en kinderen eerst voor de gastheren, al hield de ploeg van Slot wonderwel stand. Drie minuten voor tijd gooide Gudmundsson de wedstrijd in het slot na een assists van Boadu. Een enorme opsteker voor spelers, staf en directie want de Alkmaarders plaatsen zich door de overwinning voor de derde voorronde van de Champions League en houden daardoor zicht op deelname aan het miljardenbal. Dinamo Kiev, AA Gent of Benfica is daarin de tegenstander. Mocht AZ onverhoopt worden uitgeschakeld in de derde of vierde voorronde van de Champions League, dan stromen de Alkmaarders in in de groepsfase van de Europa League.

Doelpunten: 78′ Limbersky 0-1, 90+4′ Koopmeiners (strafschop) 1-1, 98′ Gudmundsson 2-1, 118′ Gudmundsson 3-1

Gele kaarten: Hejda, Hruska (Viktoria Plzen) Leeuwin, Druijf, Boadu, Wijndal (AZ)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Vlaar (76′ Leeuwin), Koopmeiners (c), Wijndal; Midtsjø, De Wit, Clasie (80′ Druijf); Stengs (64′ Gudmundsson), Boadu, Idrissi (93′ Sugawara)

Opstelling Viktoria Plzen: Hruska; Havel, Hejda, Brabec (c), Limbersky; Bucha, Cermak, Kalvach; Kopic (87′ Kovarik), Beauguel (90′ Pernica), Mihalik (74′ Ba Loua)

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com
webdesign alkmaar
website laten maken in alkmaar