*Albert Gudmundsson* of AZ Alkmaar celebrates 1-1
Elftal en Technische staf

Gudmundsson: ‘In de zomer gaan we praten over mijn toekomst’

Albert Gudmundsson was gister met een goal en een assist belangrijk voor zijn ploeg. De Alkmaarders wonnen uiteindelijk met 1-3 in Waalwijk, al liep het in de eerste helft moeizaam. ‘We waren niet doortastend genoeg’, zoekt de IJslander naar een verklaring.

‘Voor 80% deden we alles goed. We zetten goed druk, maar vervolgens verloren we veel duels om de tweede bal. In de tweede helft waren we agressiever en zetten we beter druk met het hele team.’

De aanvallende middenvelder miste vorige week tegen Ajax nog twee opgelegde mogelijkheden, maar in het Mandemaker Stadion was de international wel succesvol. ‘Het is altijd lekker om te scoren. Als aanvaller ben je daar altijd naar op zoek, maar het belangrijkste is de overwinning. De laatste wedstrijd miste ik twee kansen, al ben ik geen speler aan wie dat blijft knagen. Het was echter wel lekker dat de eerste grote kans vandaag raak was.’

Basisplaats

Gudmundsson moest voor de winterstop vaak genoegen nemen met een plekje op de bank en kwam na een blessure van Dani de Wit in het elftal. Ook na de terugkeer van De Wit heeft de IJslander zijn positie echter behouden, tot tevredenheid van hemzelf.

‘Ik ben een atleet en ik wil elke wedstrijd spelen, dat geldt ook voor Dani en de rest van mijn teamgenoten. Maar zolang het een eerlijke competatieve strijd is zal de beste spelen. Ik weet dat als ik niet goed speel dat een ander zijn kans zal pakken. Ik moet er dus gewoon voor zorgen dat ik elke week het beste van mezelf laat zien.’

Daar waar De Wit meer een loper is die zich fysiek laat gelden, is Gudmundsson meer stylist. Al wil de 23-jarige middenvelder ook op dat vlak stappen gaan maken. ‘Ik vul het inderdaad iets anders in dan Dani, maar de trainer verwacht ook van mij dat ik hard werk en diepgang in mijn spel heb.’

‘In het moderne voetbal is de klassieke nummer tien een beetje uitgestorven en vervangen door wat meer dynamische spelers die veel meters maken. Dat is iets dat ik aan mijn spel moet toevoegen en ik ben blij dat ik nu mijn minuten maak en dat kan ontwikkelen.’

Favoriete positie

Gudmundsson speelde sinds zijn komst naar Alkmaar al op diverse posities. Zo speelde hij op het middenveld, in de spits en van de flanken. Zelf is hij echter duidelijk over waar zijn voorkeur ligt. ‘Ik speel het liefst als spits of als tien. Ik sta graag in de as van het veld en dichtbij de goal. Zo kan ik de meeste kansen voor mezelf en mijn teamgenoten creëren.’

Door de overwinning in Waalwijk is AZ in punten gelijk gekomen met PSV en blijft het gat met Vitesse vier punten. Gudmundsson heeft echter een duidelijk doel voor ogen. ‘We willen PSV achterhalen, maar in ons achterhoofd willen we op zijn minst de derde plaats veiligstellen. We gaan echter voor de tweede plek en daarvoor zullen we alle wedstrijden moeten winnen en hopen dat PSV misstappen gaat maken.’

Toekomst

Komende zomer lijken er heel wat spelers het AFAS Stadion achter zich te laten en dat zou de uitgelezen mogelijkheid zijn voor de IJslander om de stap te maken van basisspeler naar beslissende speler. ‘Dat zou mooi zijn, maar om eerlijk te zijn heb ik het daar nog niet met Max of Pascal over gehad.’

Het contract van Gudmundsson loopt echter nog maar een jaar door, waardoor een zomers vertrek voor hem ook nog niet is uitgesloten. ‘Daar zullen we het in de zomer wel over gaan hebben. Mijn contract loop hierna nog een jaar door maar we hebben nog niet gepraat over een eventuele verlenging.’

‘We hebben echter geen haast en we zien wel wat er gaat gebeuren. Ik sta overal voor open. Ik ga graag het gesprek aan om te horen wat hun plannen zijn en zal dan ook mijn ideeën delen. Hopelijk komen we dan tot een conclusie die beide partijen blij maakt.’

Foto: Soccrates | Angelo Blankespoor

 

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

    Ook interessant