Overig nieuws

Gudelj en Esteban: verbied kunstgras

Aanvoerder Nemanja Gudelj en doelman Esteban vinden dat kunstgras in de eredivisie verboden moet worden. Ook menen ze dat de kunstgrastrend – liefst zes clubs in de eredivisie spelen inmiddels op plastic – slecht is voor de positie van Nederland in het internationale voetbal, iets wat beaamd wordt door trainer John van den Brom. Dat blijkt maandag uit een onderzoek van het Algemeen Dagblad. De krant ondervroeg van alle eredivisieclubs de trainer, aanvoerder en keeper.

Alle drie de AZ-vertegenwoordigers erkennen dat voetbal op kunstgras anders is dan op natuurgras. Dat de plastic ondergrond ook zou leiden tot meer blessures wordt beaamd door de spelers, maar ontkracht door de trainer. Dat spelen op kunstgras leidt tot competitievervalsing wordt door Esteban erkend en door Van den Brom ontkend, terwijl Gudelj deze vraag open liet. Van den Brom is daarnaast niet van mening dat kunstgras verboden zou moeten worden.

Meerderheid tegen kunstgras

In het algemeen zijn de meeste eredivisieclubs tegen kunstgras, maar er is een groot verschil in mening tussen de clubs die gezwicht zijn voor plastic en de rest. Een meerderheid van de clubs met natuurgras willen een verbod op nepvelden. Driekwart van de ondervraagden vindt bovendien dat het spel wezenlijk anders is op een kunstmatige ondergrond. Een krappe meerderheid van het totaal vindt ook dat de Nederlandse concurrentiepositie lijdt onder de opmars van kunstgras, die in geen ander serieus te nemen voetballand te zien is. In het veldenonderzoek van de VVCS onder de eredivisie-aanvoerders bungelen de kunstgrasclubs steevast onderaan. In Engeland werd vorige week een voorstel tot het toestaan van kunstgras in de lagere divisies (nipt) weggestemd door de clubs.

NAKZ
Support Your Local is zijn motto. Kwam in 1997 op 8-jarige leeftijd op de lokroep van de lichtmasten en het gejuich uit de Alkmaarderhout af, dat tot in zijn woonplaats Heiloo te zien en te horen was. Sindsdien uitgegroeid tot fanatiek supporter van AZ, zowel uit als thuis. Tegen het moderne voetbal is een ander motto. Strijdt o.a. via Supportersbeweging Victoria Alkmaar voor de rechten van supporters en het behoud van de supporterscultuur.

4 Comments

  1. FORZA AZ!

  2. Kuntsgras is een godsschande. Dat het in amateurvoetbal voorkomt kan ik nog mee leven, maar op profniveau is het een schande. ONS veld heeft ook een kunstvezel, maar verder is het gras. Als je problemen heb met normale mat neerleggen, kijk dan bij ons. Al jaren een van de beste velden van eredivisie. Maar spelen op Kunst is echt een lacher. Zeker als je nog ENIGSINDS aanzien wil hebben in Europees opzicht.

    1. Vertel mij wat heb de littekens nog op mijn knieën staan.

  3. schande dat je op plastic moet voetballen helemaal met gudelj eens

    FORZA AZ!

Comments are closed.

Ook interessant