Wedden op voetbal

Elftal en Technische staf

Grappende De Wit: ‘Ik zat te denken aan Bloed, Zweet en Tranen maar Marco Borsato is ook goed’

Dani de Wit werd vlak voor het verstrijken van de transferdeadline overgenomen van Ajax. Een kleine twee weken later bereidt hij zich met Jong Oranje voor op de wedstrijd tegen Jong Cyprus. Ondanks de verandering van club wordt er echter niet anders naar de middenvelder gekeken. ‘Nee ik denk niet dat ik anders binnenkom. Misschien dat andere het anders zien maar ik ben gewoon hetzelfde en kom hier lekker binnen. Ajax is natuurlijk een grote club, maar AZ is dat ook. En dat ik mag spelen bij AZ is natuurlijk een hele eer’, aldus De Wit in de podcast van FC Afkicken.

De jeugdinternational is opgegroeid in Bovenkarspel en hoeft dus niet echt te wennen aan de mentaliteit in Alkmaar, al geeft hij aan goed te kunnen aarden in een andere omgeving. ‘Ik kan wel goed tegen veranderingen ja. Ik ben ook niet echt op m’n mondje gevallen om het zo maar te zeggen, ik kan wel een aardig woordje spreken en voor mezelf opkomen. Ik denk dat je dat ook wel moet hebben, dat je een beetje hard moet zijn en wat kunnen zeggen…’

Zingen

Geheel volgens de traditie moeten debutanten een liedje zingen bij AZ, al geeft De Wit aan dat hij de dans voorlopig is ontsprongen. ‘Ik heb nog niet gezongen inderdaad, maar ik sta daar helemaal voor open. Dat heb ik ook al tegen Koop (Teun Koopmeiners red.) gezegd, dat is prima dan kom ik gewoon opdraven met een microfoontje.’ Welk liedje het gaat worden is echter nog wel even de vraag. ‘Dat weet ik nog niet. Ik zat aan Bloed, Zweet en Tranen te denken, maar dat doe ik toch maar niet’, geeft de middenvelder aan met een knipoog. ‘Maar Marco Borsato is prima, dat zou zomaar kunnen.’

Aanpassen

De Wit verwacht niet veel aanpassingsproblemen op het veld, te meer omdat hij overeenkomsten ziet in de manier van spelen tussen Ajax en AZ. ‘Ik denk dat het wel een beetje op elkaar lijkt. Het spelprincipe komt overeen, ik heb dezelfde positie, spelen allebei met de punt naar voren en houden van vroeg drukzetten. Dus in dat opzicht lijkt het heel erg elkaar en dat is voor mij natuurlijk ideaal om mezelf verder te ontwikkelen.’

Til

In Alkmaar moet de jeugdinternational Guus Til vervangen en heeft hij volgens de technische leiding hetzelfde profiel als de naar Spartak Moskou vertrokken middenvelder. De Wit zelf is wat terughoudender en wil zich niet één op één spiegelen aan de enkelvoudig international. ‘Ik hou nooit zo van vergelijkingen, ik denk dat we allebei ons eigen type speler zijn. We zijn wel allebei jongens die voor de goal komen en veel diepgang hebben, dus dat hebben we wel gemeen. Maar ik moet mezelf laten zien zoals hij dat ook heeft gedaan bij AZ. Ik kan heel goed in zestien komen, ben wel echt een box-to-box speler en kan zowel aanvallen als verdedigen. Ik ga graag diep en ik denk dat je dat ook wel hebt gezien met Stengs tegen Vitesse, maar ook bij Jong Oranje al.’

Dubbel programma

De komende maanden krijgen De Wit en zijn ploeggenoten voldoende de kans om verder op elkaar ingespeeld te raken want tot december is er bijna altijd sprake van een midweeks programma, iets waar de geboren Hoornaar naar uitkijkt. ‘Dat is het mooiste, dat is wat je ook wil als voetballer. Ik heb ook wel staan juichen toen we ons kwalificeerden voor Europees voetbal. En er zitten natuurlijk een paar mooie affiches tussen, dat is bizar. Komt ineens Paul Pogba langs op het kunstgras van het Cars Jeans Stadion.’

Vanavond zullen Stengs en De Wit om 19:00 aantreden tegen Jong Cyprus en zullen dat doen met een aantal andere ploeggenoten. Zo is Teun Koopmeiners aanvoerder van de Oranje Leeuwen en maakt ook Owen Wijndal deel uit van het keurkorps van Erwin van de Looi. Myron Boadu is in een eerder stadium licht geblesseerd afgehaakt. De gehele podcast is onder andere te beluisteren via Spotify en via iTunes.

Foto: Pro Shots | Joep Leenen 

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com