*Marco Bizot* of AZ Alkmaar disappointed
Wedstrijden

Gezapig AZ verliest van Ajax na arbitrale dwalingen

AZ heeft vanavond zijn Waterloo gevonden in de achtste finales van de KNVB beker. In Alkmaar was Ajax met 0-1 te sterk door een goal van Labyad. Ondanks dat de ploeg van Jansen een matige pot speelde, mag het zich wel degelijk bestolen voelen. Bij de goal stond Neres namelijk buitenspel, terwijl Gudmundsson een strafschop verdiende en Boadu ten onrechte werd teruggevlagd in kansrijke positie. 

In de eerste helft waren beide ploegen redelijk aan elkaar gewaagd, kregen de bezoekers de beste kansen, maar waren de Alkmaarders het meest gevaarlijk. Na een kleine tien minuten schoot Gudmundsson in vrije positie ruim over het doel. Niet lang daarna raakte Promes met een knal van afstand de paal.

Penalty

De wedstrijd ging hierna op en neer met kansen voor beide doelen. Nadat Boadu Stekelenburg testte claimde AZ een penalty na een overtreding op Gudmundsson. De IJslander werd in de hoek van de het strafschopgebied gevloerd door Alvarez, maar arbiter Kamphuis weigerde de bal op de stip te leggen. Omdat de VAR ontbrak zou er niks aan die beslissing veranderen.

Labyad

Tien minuten voor rust was het Ajax dat aan de leiding kwam. Bizot verwerkte een inzet niet goed, waarna de bal via de scrimage door Labyad in het doel werd gewerkt. Ook bij deze goal kon AZ zich beklagen over het ontbreken van de VAR, want op het moment dat het doel in eerste instantie onder vuur werd genomen stond Neres buitenspel. De Braziliaan stond vervolgens Letschert in de weg bij het uitverdedigen en nam dus wel degelijk deel aan het spel. De treffer zou echter blijven staan.

(L-R) *Devyne Rensch* of Ajax, *Owen Wijndal* of AZ Alkmaar, *Zakaria Labyad* of Ajax

Na de pauze kabbelde het duel de eerste twintig minuten voort, en dat was toch wel in schril contrast met de woorden van Pascal Jansen vooraf. De trainer gaf aan het voorbeeld van Feyenoord te willen volgen door niet achteruit te lopen en de duels aan te gaan, maar daar was de eerste zeventig minuten eigenlijk weinig van te merken.

Boadu

Twintig minuten voor tijd leek AZ dan toch wakker en leek het even te kunnen juichen nadat Boadu een vrije trap van Koopmeiners binnenwerkte. De aanvaller maakte echter hands, waarna het doelpunt werd geannuleerd. Niet lang daarna had de aanvaller vrije doortocht naar Stekelenburg, maar werd onterecht buitenspel gevlagd. Hierdoor werd AZ een megakans door de neus geboord.

Aluminium

Dat wil overigens niet zeggen dat Ajax geen kansen kreeg. Voordat Boadu werd teruggevlagd raakten de Amsterdammers voor de tweede maal in de wedstrijd het aluminium na een kopbal op de lat van Alvarez. Tien minuten voor tijd kon Bizot wederom opgelucht ademhalen toen een knal van afstand van Gravenberch op de paal uiteen spatte. In de slotfase probeerde AZ het nog wel maar mocht het niet meer baten.

Karakteristieken

Doelpunten: 34′ Labyad 0-1

Gele kaarten: Rensch, Klaassen, Gravenberch (Ajax) Koopmeiners, Gudmundsson (AZ)

Opstelling AZ: Bizot; Hatzidiakos (61′ Sugawara), Letschert, Koopmeiners (c), Wijndal; Midtsjø, Stengs, Clasie (46′ Martins Indi); Gudmundsson (80′ Evjen), Boadu, Aboukhlal (61′ Karlsson)

Opstelling Ajax: Stekelenburg; Rensch (61′ Timber), Schuurs, Martinez, Tagliafico (c); Alvarez, Ekkelenkamp (61′ Klaassen), Gravenberch; Neres (46′ Haller), Labyad (79′ Tadic), Promes

Foto: Soccrates Images

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: [email protected]

    Comments are closed.

    Ook interessant