AZ Jeugd

In gesprek met: Paul Brandenburg

Twee jaar geleden hadden wij een gesprek met Paul Brandenburg. Toen was hij net benoemd tot Hoofd Jeugdopleiding bij AZ, de tijd gaat zo hard dat wij hem weer opzochten. Ditmaal in het schitterende gebouw wat er tegenwoordig staat, hoe anders was dit in het eerste gesprek waar wij toen in een oud hok zaten van een amateurclub. Een leuk gesprek volgde met de zeer nuchtere en open Alkmaarder.

We zijn nu ruim twee jaar verder dat jij benoemd werd tot Hoofd Jeugdopleiding. Is er veel veranderd? Hoe gaat en hoe beleef jij het?
De afgelopen twee jaar zijn er enorme stappen gemaakt binnen de jeugdopleiding, helemaal als je kijkt naar de staf, faciliteiten en onze visie.
Iedere dag haalt het personeel hier het uiterste uit zichzelf. Als het personeel dat doet, dan zijn wij er van overtuigt dat dit automatisch overslaat op de spelers.
Voor mijzelf ben ik blij met de kans die ik toen der tijd heb gekregen en deze heb ik dan ook met beide handen gegrepen!

Jeugdspelers bij AZ moeten geduld hebben en dat zien ze nu ook bij AZ met de jongens die nu hun kans krijgen in het eerste elftal. Het perspectief om betaald voetbal te halen is mede door de promotie van Jong AZ met 100% toegenomen. Wij willen spelers met een dynamische mindset, die alles uit zichzelf halen. Dat ze leven als topsporters.
Mocht een speler bij het eerste verkocht worden, aan ons de taak om de volgende speler klaar te hebben staan. Als wij de spelers bij elkaar kunnen houden met de spelers die eraan komen, dan ben ik ervan overtuigd dat AZ om de prijzen kan spelen de komende jaren.

Wij maken bewust Europese weken tussen competitiewedstrijden door, het aanleren aan spelers dat zij drie keer per week kunnen pieken.  Dan kunnen zij gewend raken aan de Europese weken, De vraag in deze is continu…’Wat doe ik eraan om de volgende wedstrijd weer te kunnen leveren’ Wat is daar voor nodig en hoe ga ik dat voor elkaar krijgen. Op deze wijze voeden wij onze spelers als het ware op wat nodig is om te kunnen presteren. Wij moeten binnen onze programma’s ervoor zorgen dat onze spelers mentaal en inzichtelijk weerbaar worden. Op deze wijze, zijn wij overtuigd, dat wij een goede basis creëren om daadwerkelijk in een later stadium te kunnen presteren in ons eerste elftal

Sinds kort is er ook een driehoek gerealiseerd waar verschillende ondergronden zijn, waarin de spelers continu uitgedaagd worden in een andere omgeving, ondergrond, formatie, maar ook met andere ballen wordt gespeeld. De weerstanden worden continu aangepast, alles met de gedachte om de spelers spelbegrip te laten ontwikkelen, zelf initiatief te laten nemen, maar ook een omgeving aan te bieden die uitdaagt om te gaan voetballen. Op deze wijze zijn spelers vaak voor of na een training, zonder bemoeienis van trainers, impliciet het spel aan het leren.

Louis van Gaal gaf na het doorlichten van de jeugdopleiding complimenten. Gaf dat naar iedereen een extra boost of werd het aangenomen als bevestiging van hetgeen jullie al wisten?
Beide, zowel een extra boost en een bevestiging! Het is toch een compliment dat iemand van dat kaliber onze jeugdopleiding wilde doorlichten. Wij hebben hem ook aan het denken gezet met onze werkwijze. Maar hij heeft ons ook zeker van een aantal bruikbare tips voorzien. Iets waar wij iets mee kunnen kijkende naar de toekomst.
Wij hebben al een langere tijd een proces ingezet, ook door niet-conservatief te denken. Wij als AZ kunnen niet concurreren met de miljoenen die andere clubs wel te besteden hebben. , wij zullen het op een andere manier moeten doen=> anders denken.

Naast talent willen wij spelers opleiden die het spel begrijpen, initiatief kunnen en durven nemen, die het fysieke vermogen hebben en een sterke persoonlijkheid ontwikkelen. Spelers die 24/7 met ontwikkelen bezig zijn.
Wij kijken dan ook naar een staf die de spelers continu aan het bespelen zijn met vernieuwende en verrassende omgevingen; te denken aan ruimtes, maar ook formaties of ondergronden., zodat ze continu moeten aanpassen en nadenken

Trainen jullie op vaste systemen die aansluiten bij het eerste of hanteren jullie de visie die gebruikt wordt binnen de jeugdopleiding?
Vanaf de Onder-17 wordt er met een vast spelsysteem gewerkt zoals dit bij het eerste elftal ook gespeeld. Wij richten ons echter op de spelintenties en spelprincipes. Dit houdt in dat spelers continu op zoek zijn naar ruimtes en mogelijkheden. De spelers hebben houvast aan deze intenties en principes en zijn vrij daarbinnen hoe zij situaties vervolgens oplossen. We laten hier het initiatief bij de spelers over hoe bepaalde spelsituaties opgelost kunnen worden. De trainer ondersteund, faciliteert en begeleid het proces. Wel laten wij hier het initiatief bij de spelers over hoe bepaalde spelsituaties opgelost worden. Zelf nadenken is belangrijk bij ons! De staf zorgt wel dat het binnen de kaders blijft.

Tot en met de Onder-16 is er geen vast spelsysteem, zo laten wij de spelers weer zelf nadenken en proberen zo te zorgen dat de spelers het spel begrijpen. Wij richten ons echter op de spelintenties en spelprincipes. Dit houdt in dat spelers continu op zoek zijn naar ruimtes en mogelijkheden. De spelers hebben houvast aan deze intenties en principes en zijn vrij daarbinnen hoe zij situaties vervolgens oplossen. We laten hier het initiatief bij de spelers over hoe bepaalde spelsituaties opgelost kunnen worden. De trainer ondersteund, faciliteert en begeleid het proces.

Voorheen hobbelden jeugdspelers mee als ze werden opgeroepen voor teams van het Nederlands elftal, tegenwoordig hebben ze daadwerkelijk invloed op het resultaat. Ik denk een voortvloeisel van onze manier van werken. Een tijdje geleden riep ik het al; Stengs is de norm. Wij moeten ervoor zorgen dat de spelers in staat zijn om invloed te hebben op het resultaat op het moment dat zij bij het eerste komen.
Het individu staat centraal binnen de jeugdopleiding, wij kijken altijd wat het beste is voor een speler op dat moment.

Voor het eerst speelt AZ met een Onder-11, wat is daar de beweegreden van?
Vanuit de wetenschap is bewezen dat de motorische vaardigheden en basisvaardigheden in die leeftijd het snelst ontwikkeld worden. Een jaar eerder naar de club halen moet bewijzen dat ze uiteindelijk technisch vaardiger zijn en zich beter kunnen bewegen, atletischer zijn/worden. De Onder-11 is een zijtak van de succesvolle voetbalschool. De beste spelers van hun eigen club worden beloond door mee te doen aan de voetbalschool en daar spelen de beste tegen de beste spelers. Dit wordt ook weer gefaciliteerd voor de Onder-12, waar een aantal spelers dan nog bijgevoegd moeten worden bij de Onder-11 spelers die al bij AZ spelen op dat moment.

Hoe benaderen jullie de jongste jeugd, krijgen die al veel opdrachten mee?
Nee, door een kind vol te stoppen met allerlei opdrachten, ontwikkelt de jeugd geen creativiteit. Wel krijgen ze direct te horen als zij de norm niet halen. Hier zijn wij keihard in.
Vanaf de Onder-11 starten wij al met VR (Virtual Reality) en Intellygym. Dit alles om de spelintelligentie en de cognitie te trainen zowel op als naast het veld. Op deze wijze kunnen we de spelers nog meer beïnvloeden. Zittend op een stoel trainen we het brein.

Hoe actief is AZ in het benaderen van jeugdspelers van andere clubs?
Wij scouten minimaal spelers van andere clubs. Wij kijken altijd eerst zelf wat wij hebben lopen, deze spelers hebben onze denkwijze al onder de knie, dat is met spelers van buitenaf niet het geval en is het altijd afwachten.
De eigen spelers willen wij niet te snel afschrijven! ! Dat neemt niet weg dat als wij een goede speler ergens zien spelen die goed bij AZ zou passen, zullen proberen om deze speler toe te voegen

Is er veel contact tussen de jeugdopleiding en het eerste elftal bij AZ?
Alles is tegenwoordig onder één dak! De lijntjes zijn veel korter op het nieuwe complex. Wat in het voordeel werkt is natuurlijk wel dat er veel jeugdspelers nu in het eerste spelen. Die begeven zich vaak in de ruimtes bij de jeugdspelers. Het eerste elftal heeft eigenlijk een aparte ingang, maar hier wordt haast geen gebruik van gemaakt. Zij lopen door de gang waar de kleedkamers van de jeugd zich bevind. In alles merk je op en binnen het gebouw en complex dat wij een hecht team zijn.

Merk je dat de jeugdopleiding aanzien heeft opgebouwd bij andere clubs?
Er is zichtbaar aanzien opgebouwd! Niet alleen clubs, maar ook nationale bonden bezoeken ons. Recent waren dat Anderlecht en de Amerikaanse bond en ook Real Madrid weet het jeugdcomplex jaarlijks te vinden.
AZ wordt tegenwoordig ook voor toernooien wereldwijd uitgenodigd doordat de jeugdopleiding een behoorlijke naam aan het opbouwen is.
Wij worden uitgenodigd voor trips naar onder andere Maleisië en Qatar, deze reizen worden betaald door de organisatie daar en onze tegenprestatie is dan vaak dat wij een presentatie geven over de jeugdopleiding AZ en natuurlijk voetballen met de desbetreffende teams die uitgenodigd zijn. Zeer waardevolle trips voor onze spelers!
Uiteraard merk je het terug als het eerste elftal goed draait! De club en opleiding krijgen dan meer aandacht.

De jeugdopleiding is belangrijk voor de spelers, maar ook zeker voor de trainers en begeleidende staf. Dat vinden wij ook belangrijk dat die zich kunnen door ontwikkelen. AZ is een opleidingsclub voor spelers en trainers.
Als iedereen zich kan door ontwikkelen zijn er een hoop lichtpunten in de (nabije) toekomst voor AZ!

R.R
City of Dreams! Groundhopper, heerlijk om in andere stadions te komen (nationaal, internationaal).

    Comments are closed.

    Ook interessant