Bestel nu ons 8-1-9: van Alkmaar de Victorie! t-shirt (op=op)

Wedden op voetbal

Overig nieuws

In gesprek met: Jetse Bol

Eindelijk was hij weer eens in Nederland, ditmaal maar drie dagen. Het laatste bezoek van de globetrotter aan Nederland was in oktober vorig jaar. Gelukkig vond Jetse Bol de tijd om met de AZFanpage te spreken over zijn AZ-gevoel en over zijn leven als wielrenner. Een leuk en open gesprek volgde met de man die vorig jaar vierendertigduizend kilometer op de fiets zat!

‘AZ is een familiedingetje’

Vanuit zijn familie heeft Jetse het AZ-virus te pakken gekregen. ‘AZ is een familiedingetje, zeven mensen in de familie hebben een seizoenkaart, mijn ouders hebben niks met voetbal’, aldus de achtentwintigjarige Avenhorner. Zijn eerste wedstrijd was in de Hout tegen RBC Roosendaal in het seizoen 2000/2001. Zijn familie had daar seizoenkaarten in het vak MO5 op de Molenaar-tribune. Zijn laatste wedstrijd is alweer van vorig seizoen en ook nu nam hij plaats bij de familie op vak-Q van de Molenaar-tribune in het Victorie Stadion.

Tegenwoordig woonachtig in Girona heeft hij sympathie voor Girona FC, al is het door de vele fietsdagen is het er nog niet van gekomen om een thuiswedstrijd van die club mee te pakken. De Catalaanse club die dit seizoen niet onverdienstelijk mee doet in de Primera Division. Wel pakte hij vorige maand de Catalaanse derby mee tegen FC Barcelona in het Nou Camp. Hoog weggestopt in het uitvak van het imposante stadion zag hij de thuisploeg met 6-1 zegevieren. Een leuke bijkomstigheid is ook zijn sympathie voor C.F. Monterrey, de plaats waar zijn Mexicaanse vrouw vandaan komt en tegenwoordig de club van onze voormalig AZ-speler Celso Ortiz.

‘Virtueel leider in de Vuelta’

De globetrotter uit Avenhorn heeft een Mexicaanse vrouw, is woonachtig in Spanje en heeft een Colombiaanse ploeg. Hij ziet veel van de wereld. Een bevoorrecht persoon vindt hij zichzelf, alhoewel dit niet teveel geromantiseerd moet worden. Eerst heeft Bol nog met zijn vrouw in Nederland gewoond, het bleek echter dusdanig lastig voor zijn op dit moment hoogzwangere vrouw om te aarden in Nederland, dat zij hebben besloten om naar het wielermekka Girona (Ongeveer 75 professioneel wielrenners wonen hier op het moment) te verhuizen. Een gouden keuze voor het koppel, zijn vrouw vond werk en is de taal machtig. Jetse heeft zich 5 maanden vol op de Spaanse taal gestort. Een lastige bijkomstigheid wel dat in Girona de voertaal Catalaans was, maar hier heeft hij zich doorheen weten te slaan.

Nadat zijn contract bij Rabobank/Belkin eindigde brak een hele lastige periode aan. In de amateuristische wielersport was hij aan de onderkant van de ladder terechtgekomen op zoek naar een nieuwe ploeg. Deze kwam er uiteindelijk in de naam van Manzana Postobon Team. Een Colombiaanse ploeg waar maar één iemand Engels praat en de rest alleen maar Spaans. Hier kwam het intensieve leren van de Spaanse taal dan ook heel goed van pas. Een ploeg ook met een klein budget, waar topsport bedreven wordt met een minimumloon, waar ook nog een hoop onkosten bij komen kijken. Toch past dit avontuur geheel bij Jetse ondanks de taal- en cultuurbarrière.

De ploeg werd uitgenodigd voor één van de drie grote koersen in de wielerwereld, La Vuelta. De tweede grote koers van Bol, nadat hij in zijn Rabobank-tijd al de Giro d’Italia mocht rijden. In de vijfde etappe naar Alcossebre reed hij virtueel in de rode leiderstrui. Helaas werd het achter hem onrustig, waardoor hij net niet de leiderstrui mocht aantrekken AZ speelde er, tijdens dat Jetse Bol virtueel in de rode leiderstrui rondreed, erop in door op Social Media het rode AZ-shirt met zijn naam en rugnummer te plaatsen. De Colombiaanse media pikte dit op en zodoende was AZ en Jetse Bol even voorpaginanieuws in Colombia.

Voor volgend seizoen wil Jetse zijn vleugels gaan spreiden. In zijn zelfbenoemde amateuristische miljoenensport is een jaarcontract heel normaal. Hij hoopte dit seizoen al een stap hogerop te maken, maar had pech met de val van Cannondale. Dit niets ten nadele van het hoe het nu gaat met hemzelf en zijn ploeg. In de onzekere wereld van de wielersport is zijn zelfreflectie gigantisch gegroeid en is dan ook super blij met hoe het nu gaat. Hij traint heel hard en dan is het dan ook extra mooi dat de testen een weerspiegeling zijn van hoe goed het nu gaat.

‘Alles willen volgen’

In de Nederlandse ploegen werd er weleens gelachen om Jetse. Hij voor het provincieclubje AZ en de rest allemaal voor de grote clubs die toch wel succes hadden. Volgen deden ze het niet, behalve als het goed ging met hun club. Bij de Nederlanders is AZ nu wel gespreksstof, maar in zijn Colombiaanse ploeg is AZ niet bekend. Sommige wielrenners zijn wel met voetbal bezig, maar zijn meer liefhebbers dan echte fans.

Jetse probeert alles mee te krijgen van AZ. Waar hij kan, kijk/luistert hij altijd AZ. Dan gaat bijvoorbeeld Radio Noord-Holland aan en geniet hij van de gesprekken met AZ-supporters die de verslaggever dan voert en uiteraard het intensieve wedstrijdverslag. Soms komt hij ook weleens in de knoop met alle wedstrijden gelijktijdig. Dan staat de laptop/tv en tablet allemaal op sporten, hij wil alles volgen.

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

R.R
Over de schrijver

City of Dreams! Groundhopper, heerlijk om in andere stadions te komen (nationaal, internationaal).