Supporterszaken

Gemeente reageert: AZ-Ajax kan in stadion gespeeld worden

Alkmaar biedt AZ de mogelijkheid om de wedstrijd tegen Ajax op 15 december af te werken in eigen huis, dat communiceert het College van Burgemeester en wethouders zojuist in een persbericht. Het is echter nog de vraag of dit met of zonder supporters zal gebeuren. Het veld is namelijk als veilig beoordeeld, delen van het stadion echter nog niet. Of het stadion op tijd vrij kan worden gegeven hangt af van het feit of de gemeente tijdig de benodigde toetsing kan uitvoeren, en de medewerking van AZ aan een visuele inspectie van het stadion zelf. Uiterlijk begin volgende week verwacht gemeente hierover uitsluitsel te kunnen geven aan AZ.

Twijfels

‘Naast de gemeente toetst TNO als onafhankelijke partij de rapportages over de veiligheid van stadion. Gemeente en AZ zijn overeengekomen dat op 1 november de volledige rapportage aangeleverd zou worden. Hieraan is niet voldaan. De afgelopen weken is er veel extra inspanning verricht om de juiste gegevens te verzamelen, daarmee is het tijdspad van de toetsing onder druk komen te staan’, stelt het College in de verklaring.

‘De gemeente en TNO hebben onder andere zorgen over de tribune voor het hoofdgebouw. Gemeente heeft AZ enkele weken geleden verzocht om specifiek, kritische verbindingen van de tribune te inspecteren en te berekenen om zo aan te tonen dat deze veilig zijn. Tot op heden heeft deze inspectie niet plaatsgevonden en zijn hierover geen gegevens aan de gemeente en TNO ter beschikking gesteld. Hierdoor kan het college de aanschrijving voor dit deel nog niet opheffen.’

Veiligheid

Zo kan de wedstrijd dus in ieder geval in theorie doorgang vinden, al is het nog onbekend hoe AZ in deze situatie staat. Het eventueel spelen van deze wedstrijd zonder supporters zal het laatste zijn dat de club zou willen. Volgens de gemeente staat de veiligheid echter voorop. ‘Net als AZ wil de gemeente het voetbal weer zo snel mogelijk terug in Alkmaar. Het voetbal hoort bij de stad en we zijn er trots op. Uitgangspunten die echter boven dit alles gaan, zijn zorgvuldigheid en de veiligheid van de ruim 17.000 supporters’, geeft het College aan.

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: [email protected]

    Comments are closed.

    Ook interessant