Wedden op voetbal

Columns

Gegokt en verloren

The day after the night before… Wat een prachtige dag had moeten worden eindigde in een gigantische deceptie. De kroegen hadden tot diep in de nacht het toneel moeten zijn voor een feestende rode menigte, in plaats daarvan stroomde het Waagplein al voor achten leeg. De kater is voelbaar in Alkmaar, niet (alleen) door de drank dit keer, maar vooral vanwege het teleurstellende resultaat. Want net als velen ging ik ervan uit dat we die beker wel eventjes mee zouden nemen uit Rotterdam.

Op zo’n moment is het zoeken naar verklaringen. Waarom ging het fout? Wie is als schuldige aan te wijzen? Zeker op een moment dat de emoties nog diep zitten, en de drank nog niet volledig uit het lichaam is verdwenen, is het misschien niet het verstandigste moment om te evalueren en analyseren. Toch probeer ik al de hele ochtend de vinger op de zere plek te leggen. Helaas ben ik niet tot een enkele oorzaak gekomen, maar zijn er meerdere factoren die uiteindelijk in het nadeel van onze club zijn uitgepakt.

Krul

Om te beginnen werd er veel gewezen naar onze keeper. Tim Krul timede bij de eerste treffer van Van Wolfswinkel volledig verkeerd, waardoor de Arnhemse aanvaller raak kon koppen. Het was niet de eerste fout van Krul, maar wel een cruciale. Zoals bekend kende de doelman een lastige start in Alkmaarse dienst, dat is op zich ook niet vreemd. De goalie had immers bijna anderhalf jaar geen wedstrijd gespeeld op het hoogste niveau. Dan moet je die fouten incalculeren.

Dat zal men bij AZ dan ook gedaan hebben. Net als ik raakte ze daar niet in paniek van die slippertjes vlak na de winter. Als hij er maar zou staan in de beslissende fase van de competitie. De laatste weken groeide Krul naar de vorm toe die we van hem gewend waren uit de Premier League, het aantrekken van de huurling leek dus een goede zet te zijn geweest. Des te zuurder is het dat juist Krul op het moment suprême zo in de fout gaat. Alleen enkel de vinger wijzen naar de keeper is goedkoop. Laten we immers niet vergeten hoe we in de finale zijn beland.

Vlaar

Er zijn meerdere factoren die mee hebben gespeeld. Ron Vlaar keerde enkele weken geleden terug na maandenlang blessureleed. De routinier moest kosten wat kost klaargestoomd worden voor de finale. Helaas moeten we ook bij Vlaar constateren dat hij op dit moment gewoon nog een paar stappen verwijderd is van zijn topvorm. Dat is gezien zijn fysieke staat natuurlijk niet raar, maar het is wel een gegeven waar men mee moet dealen. Op dit moment is Vlaar nog niet het zekerheidje achterin die de boel van achteruit stuurt. Helaas moeten we ook bij Vlaar constateren dat hij er bij de treffers van Vitesse niet lekker uitzag.

Friday

Aan de andere kant werd er door de Alkmaarders niet veel weggegeven. De goal in de 81ste minuut was feitelijk de eerste kans die de Arnhemmers kregen, het was echter wel meteen raak. En daar stippen we een ander essentieel punt aan, de kwaliteit in de voorhoede. Ondanks het overwicht, met name in het eerste half uur, waren de kansen schaars. De aanval van AZ was grote delen van de wedstrijd onmachtig tegen de geel-zwarte muur van Vitesse. En dat is niet de eerste keer dit seizoen dat onze aanvallers het moeilijk hebben.

Ik was dan ook verbaasd dat Van den Brom voor de wedstrijd tegen Twente al zei dat dit ook zijn basiselftal zou worden voor de finale. Op basis van wat dan precies? Dabney dos Santos worstelt al het gehele seizoen met zijn vorm, terwijl Wout Weghorst na de winter ook nog niet het juiste ritme lijkt te hebben. Op basis waarvan zouden die twee dan een zekerheid zijn voor de bekerfinale als de wedstrijd tegen Twente nog niet gespeeld is? Als beide nu sinds de winter al in vorm zijn dan zou één mindere wedstrijd tegen de Tukkers geen verschil moeten maken, alleen in dit geval hadden wij die luxe niet.

Na de wedstrijd tegen FC Twente hield de trainer voet bij stuk, al kon hij na zijn eerdere opmerkingen ook weinig anders zonder zichzelf volledig ongeloofwaardig te maken. Probleem was echter wel dat Fred Friday net daarvoor in zijn eentje FC Twente had verslagen. De aanvaller verdiende een vrije trap waar de 1-1 uit viel, dwong Andersen tot het maken van twee overtredingen die hem uiteindelijk een rode kaart opleverde en hij schoot uiterst koelbloedig de 2-1 binnen. En dat alles in een minuut of twintig. Dan laat ik trouwens die hakbal die van de lijn werd gehaald nog even buiten beschouwing.

Als je dat afzet tegen het onzichtbare optreden van Dabney Dos Santos tegen Twente en het ongelukkige spel van Weghorst, dan viel er heel wat te zeggen voor een basisplaats van Fred Friday in de finale. Helaas had Van den Brom zichzelf in de houtgreep genomen door zijn eerdere uitspraken en bracht hij Friday pas op het moment dat het eigenlijk al te laat was. Er is gegokt en verloren.

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

6 Comments

Comments are closed.
  • Avatar
  • Avatar
    • Avatar
  • Avatar
  • Avatar
  • Avatar