Columns

Gegokt en verloren

The day after the night before… Wat een prachtige dag had moeten worden eindigde in een gigantische deceptie. De kroegen hadden tot diep in de nacht het toneel moeten zijn voor een feestende rode menigte, in plaats daarvan stroomde het Waagplein al voor achten leeg. De kater is voelbaar in Alkmaar, niet (alleen) door de drank dit keer, maar vooral vanwege het teleurstellende resultaat. Want net als velen ging ik ervan uit dat we die beker wel eventjes mee zouden nemen uit Rotterdam.

Op zo’n moment is het zoeken naar verklaringen. Waarom ging het fout? Wie is als schuldige aan te wijzen? Zeker op een moment dat de emoties nog diep zitten, en de drank nog niet volledig uit het lichaam is verdwenen, is het misschien niet het verstandigste moment om te evalueren en analyseren. Toch probeer ik al de hele ochtend de vinger op de zere plek te leggen. Helaas ben ik niet tot een enkele oorzaak gekomen, maar zijn er meerdere factoren die uiteindelijk in het nadeel van onze club zijn uitgepakt.

Krul

Om te beginnen werd er veel gewezen naar onze keeper. Tim Krul timede bij de eerste treffer van Van Wolfswinkel volledig verkeerd, waardoor de Arnhemse aanvaller raak kon koppen. Het was niet de eerste fout van Krul, maar wel een cruciale. Zoals bekend kende de doelman een lastige start in Alkmaarse dienst, dat is op zich ook niet vreemd. De goalie had immers bijna anderhalf jaar geen wedstrijd gespeeld op het hoogste niveau. Dan moet je die fouten incalculeren.

Dat zal men bij AZ dan ook gedaan hebben. Net als ik raakte ze daar niet in paniek van die slippertjes vlak na de winter. Als hij er maar zou staan in de beslissende fase van de competitie. De laatste weken groeide Krul naar de vorm toe die we van hem gewend waren uit de Premier League, het aantrekken van de huurling leek dus een goede zet te zijn geweest. Des te zuurder is het dat juist Krul op het moment suprême zo in de fout gaat. Alleen enkel de vinger wijzen naar de keeper is goedkoop. Laten we immers niet vergeten hoe we in de finale zijn beland.

Vlaar

Er zijn meerdere factoren die mee hebben gespeeld. Ron Vlaar keerde enkele weken geleden terug na maandenlang blessureleed. De routinier moest kosten wat kost klaargestoomd worden voor de finale. Helaas moeten we ook bij Vlaar constateren dat hij op dit moment gewoon nog een paar stappen verwijderd is van zijn topvorm. Dat is gezien zijn fysieke staat natuurlijk niet raar, maar het is wel een gegeven waar men mee moet dealen. Op dit moment is Vlaar nog niet het zekerheidje achterin die de boel van achteruit stuurt. Helaas moeten we ook bij Vlaar constateren dat hij er bij de treffers van Vitesse niet lekker uitzag.

Friday

Aan de andere kant werd er door de Alkmaarders niet veel weggegeven. De goal in de 81ste minuut was feitelijk de eerste kans die de Arnhemmers kregen, het was echter wel meteen raak. En daar stippen we een ander essentieel punt aan, de kwaliteit in de voorhoede. Ondanks het overwicht, met name in het eerste half uur, waren de kansen schaars. De aanval van AZ was grote delen van de wedstrijd onmachtig tegen de geel-zwarte muur van Vitesse. En dat is niet de eerste keer dit seizoen dat onze aanvallers het moeilijk hebben.

Ik was dan ook verbaasd dat Van den Brom voor de wedstrijd tegen Twente al zei dat dit ook zijn basiselftal zou worden voor de finale. Op basis van wat dan precies? Dabney dos Santos worstelt al het gehele seizoen met zijn vorm, terwijl Wout Weghorst na de winter ook nog niet het juiste ritme lijkt te hebben. Op basis waarvan zouden die twee dan een zekerheid zijn voor de bekerfinale als de wedstrijd tegen Twente nog niet gespeeld is? Als beide nu sinds de winter al in vorm zijn dan zou één mindere wedstrijd tegen de Tukkers geen verschil moeten maken, alleen in dit geval hadden wij die luxe niet.

Na de wedstrijd tegen FC Twente hield de trainer voet bij stuk, al kon hij na zijn eerdere opmerkingen ook weinig anders zonder zichzelf volledig ongeloofwaardig te maken. Probleem was echter wel dat Fred Friday net daarvoor in zijn eentje FC Twente had verslagen. De aanvaller verdiende een vrije trap waar de 1-1 uit viel, dwong Andersen tot het maken van twee overtredingen die hem uiteindelijk een rode kaart opleverde en hij schoot uiterst koelbloedig de 2-1 binnen. En dat alles in een minuut of twintig. Dan laat ik trouwens die hakbal die van de lijn werd gehaald nog even buiten beschouwing.

Als je dat afzet tegen het onzichtbare optreden van Dabney Dos Santos tegen Twente en het ongelukkige spel van Weghorst, dan viel er heel wat te zeggen voor een basisplaats van Fred Friday in de finale. Helaas had Van den Brom zichzelf in de houtgreep genomen door zijn eerdere uitspraken en bracht hij Friday pas op het moment dat het eigenlijk al te laat was. Er is gegokt en verloren.

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: [email protected]

  6 Comments

  1. Mooie analyse! Maar ik mis iemand die het hele seizoen al ter discussie staat. Onze John. Als we daar een analyse op los laten kunnen we een boek schrijven. Johnny GO HOME!!!!

  2. Tja en het gaat John niet in de koude kleren zitten. Natuurlijk voelt hij aan dat hij het niet goed doet. Hij zit onder de stress na elke wedstrijd. Als hij na de wedstrijd voor de camera’s verschijnt ziet hij lijkbleek, maakt hakkelend z’n analyse met altijd maar de obligate en dezelfde nietszeggende clichés. Man John kap er toch mee. Houd de eer aan jezelf en vraag Huiberts om je contract te verscheuren. Ga op zoek naar een andere club. Hoe lang houden de AZ supporters zich nog gedeisd? Maar dat de bom een keer barst lijkt een kwestie van tijd!

   1. Mag Huiberts dan ook mee en een deel van de prostaatclub (rvc). Kruideniersmentaliteit van AZ beetje bij beetje wordt het minder. Bedankt maxie volgend jaar onder de 10.000 seizoenskaart houders paardelul ben je Huiberts optieven.

  3. Tja. Mooi stuk, maar eigenlijk niets nieuws. Dat is al het manco het hele seizoen met v.d.Brom. Een heleboel ” leuke of goeie”resultaten verbloemen een heleboel. Kijk eens naar de potjes in de EL. Om te huilen en dan niet de wedstrijd na de winterstop. Neem de pot tegen de rugby spelers uit Ierland bv. Nauwelijks beter als de wedstrijd tegen Cambuur die we nb. via strafschoppen moeten beslissen. Een Jupiler team (met respect) maar hemel schreiend dat dat al moest. Daarbij geteld de vele, vele,vele en nog meer gelijke spelen in de competitie tegen matige tot slechte tegenstanders en dan is 1 en 1 twee. We zijn idd helemaal niet zo goed als v.dBrom c.s. beweert.

   En niet alleen wij, en de schrijver van deze kolom, maar ook mediapartner NHD, in de persoon van dhr.Brinkman, signaleerde dit al een paar weken geleden. Oa. met de opmerking waarom dos Santos toch elke keer wordt opgesteld bv. Als die het al merken en schrijven….

   Vanmorgen werden in deze krant rapportcijfers uitgedeeld aan onze “helden”. Daarin kreeg de oogappel van v.d.Brom het allerlaagste cijfer (3). En een vernietigend analyse daarbij, waar zelfs de geloofwaardigheid van v.d.Brom in twijfel wordt getrokken. Ik bedoel maar… Niet de verstokte afvallers van Dos Santos en het daaraan gekoppelde keuze/opstelbeleid van v.d.Brom op dit forum worden kritisch benaderd. Nee !!! Zelfs het NHD steunt wat hier al weken-maanden lang wordt geschreven. Zelfs de sportjournalisten ondersteunen wat hier allang is geconstateerd.

   Inderdaad. Gegokt en verloren. Maar dat was al februari toen v.d.Brom kreeg te horen dat hij mocht blijven. Daar begon het gokken al en daar hadden we het al verloren. De wedstrijd van gisteren was alleen een apotheose en onderschrijving daarvan.

   Dag seizoen 2016-2017. O ja. Ik kreeg een mailtje met het verzoek mijn seizoenkaart te verlengen. Nou…….

  4. Ik mis hoe Seuntjens de bal tot 2x toe dom inlevert, en daarmee de goals in leidt, in plaats van de rust en de controle te zijn die hij rond de winterstop wel was maar nu al enkele wedstrijden niet meer.

   Ik mis het falende wisselbeleid bij het inbrengen van bel hassani waarbij de hele linkerkant open kwam te liggen, terwijl Haps al een keer verkrampt op de grond had gelegen. En waar de eerste goal vandaan komt.

   Ik mis het gebrek aan het aanvallen van de bal waar je de eerste 30 minuten zo succesvol mee bent. Maar weer hinken op 2 gedachten en denken dat het vanuit de counter wel goed zou komen.

   Ik mis het algehele gebrek aan rust en het vermogen om de bal naar een speler in hetzelfde shirt te spelen, in de 2e helft en de 5 laatste wedstrijden, met het excuus dat de spelers al met hun hoofd bij deze wedstrijd zaten.

   Ik heb al tijden geen geloof meer dat #VdB dit schip nog recht kan trekken. Helaas wordt het waarschijnlijk gewoon nog een jaar naar hetzelfde onvermogen kijken.

  5. Het is bij alle voetballiefhebbers in Nederland bekend dat AZ een groep mentale slapjanussen in dienst heeft en dat werd bevestigd in de tweede helft van de finale!

   Het is al eerder gezegd op deze pagina, wanner je je stem wil laten horen moet dat in het stadion gebeuren in plaats van hier want ze nemen waarschijnlijk geen notitie van de fan page of nemen dit niet serieus.
   En met een zwak ‘Johnny rot op’ daar lachen ze om!

  Comments are closed.

  Ook interessant