Artikelen over AZ (landelijke) dagbladen

Praat hier over verschenen stukken in de media over onze glorie
Barra
Fanatic
Berichten: 711
Lid geworden op: 03 jan 2004, 14:05
Locatie: Vak S

AZ geeft geen krimp

Rubriek: Sport
Vrijdag, 26-11-2004

WRONKI, vrijdag
Kleine wasjes, grote wasjes. Daar draait AZ tegenwoordig de hand niet meer voor om. Ook tegen de elf van witgoedfabrikant Amica draaide de Alkmaarse voetbalmachine weer op volle toeren. Op vakkundige wijze haalde AZ de Polen door de wringer. Door de simpele wasbeurt (1-3), die bij rust reeds voltooid was, moet het wel raar lopen wil de huidige topclub in Alkmaar zich niet plaatsen voor de achtste finales van het UEFA-Cuptoernooi. Volgende week tegen Glasgow Rangers kan daartoe in de eigen Hout het laatste, beslissende zetje gegeven worden.

Onder teamchef Co Adriaanse is dit AZ tot volle wasdom gekomen. Tegen zijn reuze efficiënte équipe lijkt momenteel geen kruid gewassen. En, zelden vertoond: Adriaanse wisselde op het uur liefst drie spelers. Over luxe gesproken.

De succescoach, die bij wijze van spreken zijn ploeg vanuit zijn hotelkamer kon coachen, had voor het EC-duel trouwens geen enkele reden voor doemdenken. "We moeten winnen, zo simpel is dat", vertelde de goedgemutste coach. "En we gaan ook niet op z'n Europees spelen door in een uitwedstrijd op een punt te mikken. Dat is beslist niet onze stijl; uit en thuis gaan wij voor de winst. Daar heb ik het elftal voor en zo laat ik het ook voetballen."

En om zo'n boodschap kan je AZ momenteel rustig op pad sturen. In het knusse stadionnetje van Wronki was er amper een kwartier gespeeld, toen Amica een wassenneus bleek te zijn. Ook bij nul graden hielden de Alkmaarders de boel schoon. Sterker, het gaf in Polen vrijwel geen krimp. Het hield flink huis in de openluchtwasserette en liet zien dat donderdag voortaan als wasdag geprogrammeerd staat.

Adriaanse had er overigens geen behoefte aan om de huisstijl te wijzigen. Dus trapte het Alkmaarse dreamteam, dat op weg is te wedijveren met het legendarische kampioensteam van 1981, af in de succesformatie van de laatste weken. Met een vastberadenheid van heb ik jou daar gingen de Noord-Hollanders het doordeweekse klusje aan. Na twee kansen voor Stein Huysegems kregen de 500 Alkmaarse fans reeds het gevoel dat deze avond niet meer stuk kon. Amica maakte zo'n onstellend zwakke indruk, dat AZ reeds bij rust een buitensporig hoge tussenstand op de borden bracht: 0-3.

Het was Barry van Galen die de party opende met een kopbal uit een voorzet van Tim de Cler, die net als Jan Kromkamp alle gelegenheid kreeg om langs de zijkant op te stomen. Nee, Amica had totaal geen kaas gegeten van het soms wervelende spel van de Alkmaarders. Bij de 0-1 slopen er trouwens wel enige slordigheden in het spel. Pas in de laatste tien minuten van de eerste helft zette AZ meer druk.

Goals konden vervolgens niet uitblijven. Zo hoefde Martijn Meerdink maar zijn hoofd tegen de bal te zetten na een messcherpe vrije trap van Kenneth Perez. Dat was 0-2, en nog vond AZ het niet genoeg. Dat werd duidelijk onderstreept door Huysegems, die alle tijd kreeg om de slungelachtige doelman Mielcarz voor de derde maal het nakijken te geven, 0-3.

Daarmee was het doel bereikt en kon AZ het balletje verder rustig laten rollen. Het nam ook geen enkel risico meer, wisselde een heel trio en meed de persoonlijke duels in de wetenschap dat zondag alweer FC Groningen in het Oosterpark wacht. Het was Dembinski die daar zowaar nog van wist te profiteren, na een te gemakkelijk gegeven strafschop.

Het deed geen afbreuk aan de demonstratie die AZ reeds voor rust gaf. Na de 2-0 tegen Auxerre zette AZ in Polen (0-3) de Europese campagne nog meer luister bij. Voorzichtig kijkt men al uit naar 18 mei. Dan vindt in Lissabon de finale van de UEFA Cup plaats. Met de formidabele zege in Polen is daar een aanzet toe gegeven.

Amica Wronki - AZ 1-3 (0-3). 13. Van Galen 0-1, 37. Meerdink 0-2, 40. Huysegems 0-3, 58. Dembinski 1-3 (strafschop). Scheidsrechter: Lajuks (Let). Toeschouwers: 2500. Gele kaart: Bieniuk (Amica).

Amica Wronki: Mielcarz; Dziewicki, Diduk, Bieniuk en Kucharski; Kikut (65. Filip Burkhardt), Bartczak, Kowalczyk (46. Marcin Burkhardt) en Grzybowski (77. Karol; Dembinski en Kowalczyk.

AZ: Timmer; Kromkamp, Mathijsen, Opdam en De Cler; Landzaat, Van Galen (68. Elkhattabi) en Buskermolen (68. Lindenbergh); Meerdink, Huysegems (68. Nelisse) en Perez.

(c) Telegraaf 2004 alle rechten voorbehoudenAZ één helft superieur

Rubriek: Sportwereld
Vrijdag, 26-11-2004

Als AZ in de rust al met 3-0 voorstaat, verwacht je een grote zege. Dat het gisteren tegen Amica Wronki uiteindelijk 3-1 werd, voelde als een teleurstelling. Maar nader beschouwd, was het een belangrijke zege op weg naar de tweede ronde van de UEFA Cup. De les van gisteren: zelfs AZ blijkt niet altijd 90 minuten vloeiend voetbal te kunnen spelen.


Om stugge, verdedigende teams zoals Wronki te kunnen verslaan, moet je in een hoog tempo de bal laten rondgaan en via de vleugels de weg naar het succes zoeken. Dat deed AZ gisteren bij vlagen uitstekend. Er waren ook fases in de wedstrijd, vooral in de tweede helft toen het zachte veld steeds slechter werd, dat het allemaal niet hoefde en de aandacht dreigde te verslappen, maar tot grote problemen leidde dat niet. De enige tegentreffer kwam uit een strafschop. Dembinski scoorde.

AZ was grote delen van de wedstrijd dreigend, met Kenneth Perez als slimme strateeg. De Deen onttrok zich in de voorhoede vaak aan het lichamelijke gevecht, liet zich iets zakken en koos slim positie om met steekballen de spitsen te bedienen. Ook met de opkomende back Tim de Cler combineerde hij geregeld.

Die twee voelen elkaar aan, zoals aan de rechterkant Meerdink en Kromkamp dat eveneens doen. Door ook steeds een van de middenvelders in te schakelen, ontstonden steeds driehoekjes. Wie dat goed uitvoert, zoals AZ gisteren in de eerste helft deed, is bijna niet te verdedigen. Dat de spelers die oefenvorm zo goed beheersen, is het gevolg van gerichte training.

Amica Wronki was niet bij machte zand in de AZ-machine te gooien. De Polen durfden ook niet. Ze speelden, als verwacht, defensief en afwachtend. Precies het spel dat AZ de kans bood om op te bouwen. De vleugelverdedigers De Cler en Kromkamp kregen zeeën van ruimte, zoals ze ook in de Nederlandse competitie vaak krijgen. Het maakt het spel van AZ mede zo gevaarlijk. Je vraagt je af waarom er geen trainer is die beide backs achterin probeert te houden door een specifieke links- en rechtsbuiten op te stellen. Als De Cler en Kromkamp zich louter met hun verdedigende taken zouden moeten bezighouden, haal je een belangrijke angel uit het spel van AZ.

Gisteren was het De Cler die in de 13de minuut de voorzet gaf waaruit Barry van Galen de score opende. De middenvelder kopte de bal over de lange doelman Mielcarz. Een paar minuten daarvoor had Stein Huysegems al 1-0 moeten maken, maar hij miste voor open doel. AZ kon het zich veroorloven, er zouden kansen genoeg volgen. In de 35ste minuut scoorde Perez bijna uit een vrije trap doordat een graspol voor een onverwachte wenteling van de bal zorgde. De keeper was attent; uit de corner die volgde, kopte Joris Mathijsen bijna raak. Grzybowski redde op de doellijn.

Een minuut later was het wel raak. Opnieuw mocht Perez een vrije trap nemen. Zijn voorzet werd licht getoucheerd door het hoofd van Martijn Meerdink: 0-2. Kort daarop gevolgd door de derde treffer van AZ. Huysegems scoorde, nadat Van Galen op de doelman was gestuit. Wat op een ruime overwinning leek uit te draaien, werd uiteindelijk een `normale' zege.

Amica Wronki probeerde in de tweede helft de achterstand goed te maken, kreeg enkele kleine mogelijkheden, maar wist niet verder te reiken dan één treffer. AZ had daarentegen nog twee of drie doelpunten kunnen maken. Maar de scherpte was verdwenen. Adriaanse deed met het ineens wisselen van drie spelers nog een poging nieuwe energie in het team te brengen, maar Ali Elkhattabi, Olaf Lindenbergh en Robin Nelisse konden aan de stand niets veranderen.

(c) AD 2004 alle rechten voorbehouden`In de tweede helft vlogen de graspollen door de lucht'

Rubriek: Sportwereld
Vrijdag, 26-11-2004

Hoewel het spel in de tweede helft niet zo tot de verbeelding sprak, was Co Adriaanse tevreden over de 3-1 zege op Amica Wronki. De coach van AZ sprak van een `goede overwinning'.


,,In de eerste helft hadden we heel veel balbezit en staken we in een goede vorm. Ondanks het moeilijke veld - de grond was zacht - lieten we zien dat we technisch vaardiger waren dan de tegenstander. We kregen vijf grote kansen, waarvan er drie ingingen. Het verschil had ook vijf of zes doelpunten kunnen zijn. Dat zou een bijzondere uitslag zijn geweest. Het was mogelijk geweest, maar dan had wel alles moeten lukken.''

Na rust had AZ meer problemen dan in de eerste helft. Dat kwam door een tactische manoeuvre van Maciej Skorza, de coach van Amica. Met Marcin Burkhardt bracht hij een creatieve, gevaarlijke middenvelder in die veel offensiever speelde dan zijn voorganger. Burkhardt dwong Landzaat verder naar achteren. ,,We liepen met z'n allen achteruit'', zei Tim de Cler. ,,We konden na rust ook niet meer als team zo veel druk op de tegenstander geven als we normaal doen. Daardoor maakten we het onszelf moeilijk.''

Adriaanse probeerde met zijn driedubbele wissel, 22 minuten voor tijd, voor een schokeffect te zorgen. ,,Ik wilde door een nieuw aanvalsduo te presenteren hun centrale verdedigers in verwarring brengen. Dat is gelukt, want na de wissel zijn we niet meer in de problemen gekomen en kregen we de wedstrijd weer onder controle.''

Het veld speelde gisteren geen doorslaggevende rol. Vooraf waren de Nederlanders bevreesd dat de mat wellicht zou bevriezen, maar dat gebeurde niet. ,,Het werd wel steeds slechter, in de tweede helft vlogen de graspollen door de lucht'', zei De Cler. ,,Maar tot problemen leidde dat niet.''

Amica Wronki-coach Maciej Skorza loofde AZ. ,,Wij startten zeer defensief omdat we bewust waren van de kracht en de klasse van AZ. Desondanks stonden we snel op grote achterstand.''

(c) AD 2004 alle rechten voorbehoudenAdriaanse: "Verschil had groter kunnen zijn"

Rubriek: Sport
Vrijdag, 26-11-2004 09:07:53

Co Adriaanse was na de 1-3 zege van AZ op Amica Wronki in de UEFA Cup redelijk content. "We kregen vijf grote kansen, waarvan er drie ingingen. Het verschil had ook vijf of zes doelpunten kunnen zijn", aldus de coach in AD Sportwereld. "Dat zou een bijzondere uitslag zijn geweest. Het was mogelijk geweest, maart dan had wel alles moeten lukken."


Coach Maciej Skorza van Amica Wronki bekende dat hij zijn ploeg had aangepast aan de kracht van AZ: "Wij startten zeer defensief omdat we bewust waren van de kracht en de klasse van de Nederlanders. Desondanks stonden we snel op grote achterstand." AZ staat na twee zeges in Groep F van de UEFA Cup op doelsaldo tweede achter koploper Glasgow Rangers. Op 2 december staat het thuisduel van AZ met Rangers op het programma. "Volgende week Rangers. Als we die winnen, zijn we er", liet Adriaanse weten.

(c) Novum 2004 alle rechten voorbehouden


Handtekeningen voor Adriaanse

Rubriek: Sportwereld
Vrijdag, 26-11-2004

De lezers van de huis-aan-huis-krant Polder en Kogge Express hopen dat Co Adriaanse bij AZ blijft. De actie Behoud Co voor AZ, die de krant enkele weken geleden begon, leverde tot dusver ruim 4000 steunbetuigingen op. De krant verschijnt in West-Friesland, het midden van Noord-Holland.


De krant hoopt dat Adriaanse zijn contract verlengt. De trainer heeft de afgelopen weken aangegeven uit te kijken naar een werkgever in het buitenland, omdat hij zich afvraagt of het goed is langer dan drie seizoenen bij dezelfde club te blijven. Hij heeft het gevoel dat de mensen dan wel eens `Adriaanse-moe' zouden kunnen zijn.

(c) AD 2004 alle rechten voorbehoudenNa simpele overwinning op Amica zit AZ ook in Europa goed op koers

Rubriek: Sport
Vrijdag, 26-11-2004

WRONKI - Ook in Europa zit AZ op koers. Na de klein uitgevallen zege in de Poolse vrieskou tegen Amica Wronki (3-1) kan kwalificatie voor de tussenronde van de Uefa Cup in februari haast niet meer mislukken. Coach Adriaanse wilde er nog niet van weten. ,,We kunnen ook nog vierde worden in de groep."


De Noord-Hollandse succesformatie van Adriaanse krijgt op 2 december Glasgow Rangers op bezoek in de Alkmaarder Hout en speelt op 16 december de uitwedstrijd tegen Grazer AK. Het moet wel heel bizar lopen, wil AZ in de groep niet bij de eerste drie eindigen van de vijf clubs. Wronki was na de derde verliespartij uitgeschakeld terwijl Grazer AK en Auxerre al verliespunten hebben geleden. Glasgow Rangers bleef gisteren net als AZ na twee duels ongeslagen door een 3-0 zege op Grazer AK.

De Nederlandse nummer twee had op het bevroren veld in het stadionnetje van het Poolse fabrieksstadje maar eventjes wat moeite met de tegenstander. De wedstrijd speelde zich voor rust vrijwel op de helft van Amica af. De thuisploeg begon met een defensieve opstelling en trok zich gaandeweg verder terug.

In de vloeiende Alkmaarse combinaties kwamen de Polen zelden aan de bal. De openingen, en de doelpunten, kwamen vanzelf. De eerste in de 13de minuut. Na een afgeweerde vrije trap van Perez zette De Cler voor naar Van Galen die van dichtbij langs de lange doelman Mielcarz kopte: 01. De beslissing viel tegen de rust toen de Polen dolgedraaid waren. In de 37ste minuut beroerde Meerdink met het hoofd de bal uit een vrije trap van Perez en drie minuter later schoof Huysegems de bal in de hoek toen een snelle combinatie de defensie van Amica had opengereten, 0-3. ,,Uitstekend gespeeld", vond Adriaanse. ,,Op het moeilijke veld waren wij technisch veel beter dan Amica."

Na de rust speelde Amica offensiever door het inzetten van de aanvallende middenvelder Burkhardt. AZ moest iets terug, en speelde misschien ook iets te laconiek door de comfortabele stand. In de 58ste minuut haakte Kromkamp Grzybowski. De Letse scheidsrechter Lajuks gaf een strafschop die door Dembinski werd benut (1-3).

AZ draaide niet meer zoals in de eerste helft. Het tempo bleek verlaagd, waardoor Amica kon aanvallen en een paar schoten op Timmer kon lossen. Adriaanse greep in. In de 68ste minuut stuurde hij drie verse spelers het veld in. Elkhattabi, Nelisse en Lindenbergh vervingen Huysegems, Van Galen en Buskermolen. Nelissen schoot hard op doelman Mielcarz en Meerdink miste een kans in een scrimmage. Het flitsende spel van AZ bleek ingevroren. Wellicht tot de uitwedstrijd van zondag tegen FC Groningen.

Het spelpeil van het duel in Wronki zakte, mede door de andere tactiek van AZ, ver onder nul. Het einde kwam met 3-1 voor AZ en de aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid van de overwintering in de Uefa Cup, in navolging van PSV in de Champions League. ,,Een belangrijke overwinning", vond de coach.

,,Volgende week Glasgow Rangers. Als we die winnen, zijn we er."

(c) Trouw 2004 alle rechten voorbehoudenSimpele zege AZ op Wronki

Rubriek: Sport
Vrijdag, 26-11-2004

Na de overwinning op Amica Wronki uit Polen is AZ vrijwel zeker van het bereiken van de volgende ronde, al moeten er nog twee van de vier duels in de tweede ronde moeten worden gespeeld. De formatie van coach Adriaanse krijgt op 2 december Glasgow Rangers op bezoek in de Alkmaarder Hout en speelt op 16 december de uitwedstrijd tegen Grazer AK.


Het moet gek lopen, wil AZ niet bij de eerste drie van de vijf clubs in de poule eindigen. Wronki is na de derde verliespartij uitgeschakeld terwijl Grazer AK en Auxerre al verliespunten hebben geleden. Toch bleef Adriaanse voorzichtig. 'We kunnen ook nog vierde worden in de groep.'
AZ had op het bevroren veld in maar kortstondig moeite met de tegenstander. De thuisploeg begon in een defensieve opstelling en trok zich gaandeweg steeds verder terug. In de vloeiende Alkmaarse combinaties kwamen de Polen vooral in de eerste helft zelden aan de bal. Van Galen tekende voor de 10. Perez en Huysegems scoorden nog voor rust beide andere doelpunten. In de tweede helft kwam Wronki via een strafschap terug tot 31, maar de wedstrijd was gespeeld.

'Volgende week Rangers', zei de tevreden Adriaanse. 'Als we die winnen, zijn we er.'

(c) Volkskrant 2004 alle rechten voorbehoudenUit een column in het AD:


En wéér won AZ in Europa, met groot gemak zelfs. Het is 23 jaar geleden dat de Alkmaarders het ook goed deden in het UEFA Cup-toernooi. AZ haalde in het seizoen 1980-'81 zelfs de finale, daarin werd over twee wedstrijden verloren van Ipswich Town (0-3 en 4-2). Leuk om te zien hoe de opstelling toen (in de tweede finalewedstrijd) was: Treijtel; Reijnders, Metgod, Spelbos, Hovenkamp; Arntz, Peters, Nygaard, Jonker; Welzl en Tol. Van den Dungen en Kist vielen in.

Ali Elkhattabi (vliegangst) legde de 915,8 kilometer van Alkmaar naar Wronki per auto af om gisteravond 23 nutteloze minuten te mogen meedoen. Dat viel nog mee, want Co Adriaanse overwoog zelfs om de spits als 19de man op de tribune te zetten. Het had de AZ-trainer allemaal niets uitgemaakt, rechtlijnig als hij is, vond hij dat Ali als speler van de A-selectie in Wronki aanwezig moest zijn. Maar Co, zou het echt zo raar zijn geweest om Ali thuis te laten, zodat hij zondag in ieder geval superfit was geweest tegen FC Groningen?

Op de beelden van Studio Sport van het vertrek van Ali naar Polen was overigens te zien dat er ook nog twee mensen op de achterbank van de auto zaten. Weet u wie dat waren? De vader van Tim de Cler en de schoonvader van Olaf Lindenbergh. En de chauffeur, die normaal de spelersbus bestuurt, heet André Willemsen. De vier worden vanavond laat na de 915,8 kilometer terug in Alkmaar verwacht.
~Erik~
Teletext-supporter
Berichten: 6
Lid geworden op: 06 jan 2004, 17:53
Locatie: Andijk

Goed topic dit!! Heb ik tenminste wat te doen op stage!
Don't drink and drive home..Take a blow and fly..
schoorl
Fanatic
Berichten: 523
Lid geworden op: 26 jul 2004, 17:39

UEFA Cup: AZ in Polen simpel naar zege


WRONKI - AZ heeft donderdag op superieure wijze de tweede overwinning behaald in de groepswedstrijden van de UEFA-beker. De modale Poolse club Amica Wronki kreeg in eigen stadion met 3-1 klop.

De Alkmaarse club leidde bij rust al met 3-0 door doelpunten van Van Galen, Meerdink en Huysegems. Na de rust benutte Dembinski voor Amica een strafschop.

In de eerste groepswedstrijd van de tweede ronde won AZ thuis met 2-0 van Auxerre uit Frankrijk. Op 2 december komt Glasgow Rangers naar de Hout.

nhd Coach van het jaar
Barra
Fanatic
Berichten: 711
Lid geworden op: 03 jan 2004, 14:05
Locatie: Vak S

AZ blijft maar winnen

THEO BRINKMAN

WRONKI - Europees overwinteren - voetbaljargon voor een geslaagde jaarwisseling - is voor AZ nabij, na een probleemloze zege, gisteravond in de Poolse vrieskou op Amica Wronki: 1-3. Met zes punten uit twee wedstrijden kennen de Alkmaarders een droomstart in groep F van het Uefa-Cuptoernooi.


De succesformatie van Co Adriaanse krijgt op 2 december Glasgow Rangers op bezoek en speelt op 16 december uit tegen Grazer AK. Het moet gek lopen, wil AZ niet bij de eerste drie eindigen.

Vooraf was er nog enige vrees geweest voor het duel in het westen van Polen. Niet zozeer vanwege de tegenstander - uit analyses was wel gebleken dat Amica de slechtste ploeg in groep F is - maar meer vanwege de onvoorspelbare omstandigheden.

Amica Wronki, dat is toch altijd nog een beetje Oostblok-uit, en dan weet je het maar nooit, was de Alkmaarse gedachte. De vrees bleek ongegrond. AZ gaf geen krimp en waste de ploeg van witgoedfabrikant Amica simpel de oren.

De Polen riepen het onheil over zichzelf af. Geen moment was te zien dat Amica Wronki, na twee eerdere nederlagen, gisteren voor haar laatste kans in groep F streed. De speelwijze van de Polen liet zich het best kwalificeren als het systeem-Andorra: met zijn allen verdedigen en dan maar zien of de schade beperkt blijft.

Daarbij hoopte de thuisploeg op een bevlieging van spits Kryszalowicz, maar dat was tegen beter weten in. De geroutineerde aanvoerder (33 interlands), door Adriaanse 'de klokkenluider' genoemd vanwege zijn voorovergebogen gestalte (naar de gebochelde in De klokkenluider van de Notre Dame), was in zijn eentje kansloos tegen de verdediging van AZ.

Het hielp Amica ook al niet dat de talentvolle middenvelder Marcin Burkhardt buiten de basis was gelaten. Burkhardt verscheen pas in de tweede helft in het veld.

Zijn aanwezigheid bleek de aanzet tot meer aanvallende daden van de thuisploeg, zeker toen ook nog zijn broer Filip en de aanvaller Gregorek werden ingebracht. Maar die ingrepen van coach Maciej Skorza kwamen veel te laat. Met een ruststand van 0-3 was het leed voor de Polen immers al geschied.

De openingstreffer kwam tot stand na een vrije trap. Doelman Mielcarz kreeg eerst nog wel zijn hand achter de inzet van Kenneth Perez, maar in de rebound legde Tim de Cler de bal op het hoofd van Barry van Galen: 0-1.

De Alkmaarse voorsprong veranderde niets aan het spelbeeld. AZ was en bleef superieur en het wachten was slechts op meer doelpunten. Die kwamen kort voor rust. Eerst kopte Martijn Meerdink een voorzet van Perez binnen, en even later scoorde Stein Huysegems het derde doelpunt voor de Alkmaarders, na een actie van Van Galen. Daarmee was - zoals op de tribune werd gegrapt - de was gedaan tegen de club van de wasmachinefabrikant.

De weelde van de ruime voorsprong werkte averechts en bracht gemakzucht in de ploeg. AZ kwam nauwelijks nog in de buurt van doelman Mielcarz en liet Amica terugkomen in de wedstrijd. Via een strafschop van Dembinski (overtreding van Kromkamp tegen Grzybowski) deed de thuisploeg ook in de score nog iets terug.

Adriaanse nam geen halve maatregelen en bracht twintig minuten voor het einde drie wissels (Elkhattabi voor Van Galen, Lindenbergh voor Buskermolen, Nelisse voor Huysegems) tegelijk binnen de lijnen. Het bracht het overwicht terug bij AZ en daarmee ook de kansen. Dat er in de score geen verandering meer kwam, deerde de Alkmaarders niet. Ook zonder hogere score maakten ze een grote sprong richting volgende ronde.


© Het Parool, 26-11-2004
Schemerlamp
Seizoenkaarthouder
Berichten: 399
Lid geworden op: 25 dec 2003, 15:20
Locatie: Overal en nergens
Contacteer:

AZ overdondert Amica Wronki

Blitzkrieg. Dat is de methode waarmee het AZ van Co Adriaanse dit seizoen de ene na de andere tegenstander oprolt. Amica Wronki kan er sinds donderdagavond over meepraten. AZ veroverde het Amica-stadion met drie goals in de eerste 39 minuten. Wronki maakte de eindstand uit een makkelijk gegeven penalty in de tweede helft nog draaglijk: 1-3.

Vooraf vreesde Adriaanse dat AZ het moeilijk zou krijgen met het bevroren veld in Polen, maar dat bleek al snel mee te vallen. De Alkmaarders zetten hun tegenstander vanaf het begin vast op eigen helft en toonden zich op alle fronten de meerdere. De ploeg won bijna alle duels en sneed regelmatig door de als aan de grond genageld staande Poolse linies. Op één snelle maar doodgelopen counter na, kwam de thuisploeg nauwelijks over de middellijn. Barry van Galen, Martijn Meerdink en Stein Huysegems verzilverden het overwicht in de 13de, de 37ste en de 39ste minuut.

Ook in de tweede helft maakte Amica weinig aanspraak op een doelpunt, maar scheidsrechter Romans Lajuks uit Litouwen hielp de Polen een handje. De arbiter legde de bal na een vermeende overtreding van Jan Kromkamp op de stip en Jacek Dembinski liet zich dat buitenkansje niet ontzeggen. In het laatste half uur kon het hard werkende Amica geen vuist meer maken. Ook AZ wervelde niet meer, maar de voorsprong werd met vereende krachten over de eindstreep getrokken.

Dankzij de zege, alweer de achtste op rij, greep AZ met zes punten uit twee duels, in ieder geval voorlopig, de leiding in Groep F. Glasgow Rangers speelt donderdagavond nog thuis tegen Grazer AK en die twee ploegen kunnen AZ op de ranglijst nog voorbij. De zes punten van AZ zijn nog net niet genoeg om al zeker te zijn van de volgende ronde, want ook nummer vier AJ Auxerre kan AZ theoretisch nog passeren.

(c) Voetbal.nl
Schemerlamp
Seizoenkaarthouder
Berichten: 399
Lid geworden op: 25 dec 2003, 15:20
Locatie: Overal en nergens
Contacteer:

AZ KRAAIT VICTORIE
Thriller tegen Rangers goed voor overwintering


ALKMAAR, vrijdag
Wat een happening! Wat een spanning bovendien! En wat een geweldige prestatie leverde AZ gisteravond toch tegen de Glasgow Rangers. De Alkmaarse formatie verkeerde niet echt in topvorm, doch wist zich met de 1-0 zege op de Schotten te plaatsen voor de volgende ronde van het UEFA-Cuptoernooi. Met drie gespeeld en negen punten kan namelijk niemand de Alkmaarders meer afhouden van overwinteren in Europa. De benauwde 1-0, die voor rust al op de borden werd gezet door Denny Landzaat, zorgde naderhand tot uitzinnige taferelen in De Hout. Met als middelpunt Henk Timmer. De doelman vierde tegen middernacht zijn verjaardag. En iedereen mocht op deze historische avond gratis en voor niks lurken aan een megafles champagne.
Het typische sfeertje, dat zo kenmerkend is voor Europacupvoetbal, ontstond na de minuut stilte ter nagedachtenis aan prins Bernhard.
Met als extra ruggensteuntje het feit dat er al elfmaal – inclusief de UEFA Cup – gewonnen was, startten de Alkmaarders zoals te doen gebruikelijk. Met flair en razendsnel combinatievoetbal moesten de Schotten gelijk weten met wie ze op deze avond van doen hadden. Bovendien hadden sommige AZ-spelers nog een rekening te vereffenen met hun vroegere kameraad Fernando Ricksen. In het veld vonden zij deze import-Schot een kanjer, daarbuiten een etterbak.
Des de interessanter was het om te zien wie de ander nu als eerste naar de strot vloog. Kortom, wie nu eigenlijk de baas was. Dat was niet Ricksen contra AZ. Beslist niet. De buitengewone prestatie had dit AZ zelf in de hand. De ijzersterke regie resulteerde al na een minuut of zeven in de 1-0 van Denny Landzaat. De Alkmaarse captain was er na een contra-attaque tussen Stein Huysegems en Martijn Meerdink vliegensvlug bij om doelman Stefan Klos het nakijken te geven.
Behoudens een slippertje van de overigens betrouwbare Barry Opdam waar lichtgewicht Nacho Novo bijna van profiteerde, had AZ de Rangers volledig onder controle. De Alkmaarders speelden een fascinerende wedstrijd, al was het niet bepaald gerust op de uitslag. Zo moest Adriaanse noodgedwongen Michael Buskermolen inwisselen voor Olaf Lindenbergh. Veel verschil maakte dat niet voor Alkmaar/ Zaanstreek. Iedereen, van doelman Henk Timmer tot spelmaker Barry van Galen, verstond zijn taak.
AZ wilde gisteravond poule F op zijn kop zetten, niets meer en niets minder. Weliswaar was er van het hogeschoolvoetbal van de laatste tijd weinig sprake, de opdracht was duidelijk. AZ moest winnen om boven het gelouterde Rangers te finishen. En daar slaagde het tenslotte cum laude in. AZ zette met deze zege weer een stap op weg naar Lissabon. Daar wordt op 18 mei de finale gespeeld van het UEFA-Cuptoernooi.
Maar ook dit AZ, dat de laatste tijd overladen is met wierook, kende ook zo zijn zware perioden. Vooral in de tweede helft was ’Timmertje’ het sleutelwoord in deze imponerende EC-wedstrijd. Henkie Timmer, die vandaag zijn 33e verjaardag viert, was na afloop de koning te rijk met zijn engeltje op de lat. En met hem heel AZ! De overwinning, die op het tandvlees werd behaald, was een aubade aan een team, dat voor elke meter streed en bovendien zijn buitengewone klasse etaleerde.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
(c) De Telegraaf
AZ rules
Supporter
Berichten: 216
Lid geworden op: 31 dec 2003, 12:20

Landzaat marks up perfect ten
Thursday, 2 December 2004
AZ Alkmaar clinched their place in the last 32 of the UEFA Cup with a narrow 1-0 Group F victory against Rangers FC, the Dutch side's third successive win on the European stage and their tenth victory in a row in all competitions.

Superb goal
The game was decided by a superbly worked team goal in the seventh minute. The move started down the left with a defence splitting run from Stein Huysegems, whose pass found Martijn Meerdink in the area. His perfect lay-off was met by the on-coming Danny Landzaat, who smashed the ball past Stefan Klos in the Rangers goal.

Injury problems
The Scottish side went into the match boasting the same 100 per cent Group F record as AZ after two games. However, coach Alex McLeish's squad was missing five first-team regulars through injury, and they started off shakily as AZ's fluent passing game had Rangers on the back foot from the kick-off.

Klos saves
After the shock of conceding the early goal, Rangers began to settle down, with Dado Pršo and Nacho Novo combining well in attack. However, AZ still looked most likely to score and Landzaat nearly doubled his tally in the 20th minute but his shot was well saved by Klos after the Rangers defence had failed to stop the Dutchman's surging run.

Opdam mistake
Rangers wasted what was to prove their best chance of the entire match nine minutes before the break. A mistake from AZ defender Barry Opdam, who let the ball run under his foot while under no pressure, left Novo with a clear strike on goal. However, despite keeping his balance after winning possession, the Spanish forward fired straight at goalkeeper Henk Timmer.

Rangers substitution
McLeish decided to make a change at half-time, taking off ineffective Danish winger Peter Løvenkrands and bringing on French forward Hamed Namouchi. However, it was the home side who nearly added to their tally in the 66th minute.

Defensive mix-up
A long ball caused confusion between Michael Ball and Klos in the Rangers defence. Ball eventually cleared but only as far as Barry van Galen, who saw Klos still out of his goal. His looping header looked like it was floating in, but the German keeper managed to race back and catch the ball before it crossed the line.

Goalmouth scramble
Despite having the majority of possession after the break, Rangers could not penetrate the AZ rearguard. Substitute Stephen Hughes had a header cleared off the line after a goalmouth scramble and Pršo was deprived by a last-ditch challenge.

Thrilling finale
With AJ Auxerre defeating KS Amica Wronki 5-1 in the other match, the group is set for a thrilling finale on Matchday 5. Rangers need a home draw with Auxerre to book their place, but should the French side win, and Grazer AK beat AZ in the other match, then the Scottish Premier League side will miss out on qualification having led the group over the first two Matchdays.

bron: www.uefa.com
Barra
Fanatic
Berichten: 711
Lid geworden op: 03 jan 2004, 14:05
Locatie: Vak S

AZ: Ferrari-voetbal loont

DICK SINTENIE

ALKMAAR - Of het feest was in de kleedkamer? Co Adriaanse, trainer van AZ, vond het na de zege (1-0) op Glasgow Rangers nogal meevallen. ''Komt omdat we vooraf toch de overtuiging hadden dat we gingen winnen.'' Het zelfvertrouwen kent geen grenzen in Alkmaar, waar ook na de winterstop Europees voetbal wordt gespeeld.


Adriaanse somde het rijtje clubs zelf op, om aan te geven op welk niveau zijn elftal zich op dit moment bevindt: ''Auxerre, Glasgow Rangers, Feyenoord. We kunnen ons niet alleen meten met die teams, we kunnen ze ook verslaan.''

Met drie overwinningen in poule F is AZ verzekerd van een plaats bij de laatste 32 teams in het Uefa-Cuptoernooi. Maar ook het vierde duel, uit tegen Grazer AK, wil Adriaanse winnen. ''Want als we eerste worden, loten we de volgende ronde tegen een ploeg die als derde is geëindigd in een andere poule. Dat vergroot onze kansen om nog verder te komen in het toernooi.''

Hoewel de prioriteit in de Nederlandse competitie ligt. AZ staat op de tweede plaats en Adriaanse zou die positie graag tot het eind van de rit consolideren. ''Dan plaatsen we ons voor de voorronde Champions League. Maar dat houdt wél in dat we twee van de drie traditionele topclubs in Nederland onder ons moeten houden, en dat is moeilijk.''

De trainer die zijn ploeg gisteravond 'een fantastische eerste helft' zag spelen, waakt voor zelfoverschatting. Adriaanse beseft dat ook een goed draaiend elftal ineens een terugval kan krijgen en wedstrijden verliest. ''Dat gaat gebeuren, maar je weet nooit wanneer en wat dat doet met voetballers.''

Voorlopig hebben die voetballers de wind in de rug. Ook gisteren weer, in de eigen, gammele maar sfeervolle Hout. Rangers-coach Alex McLeish had zijn spelers nog zó gewaarschuwd voor de furieuze wijze waarop AZ het bal doorgaans opent, maar (diepe zucht van McLeish) die boodschap was niet aangekomen.

Zevende minuut. Stijn Huysegems wordt diep gestuurd, de Belg speelt Martijn Meerdink strak in de voeten. Meerdink staat vrij voor het doel, maar hij overweegt niet eens om zelf te schieten. Met een heerlijke voetbeweging zet hij Denny Landzaat vrij voor de Duitse doelman Stefan Klos: 1-0.

Er gaat vrijwel geen wedstrijd meer voorbij waarin AZ niet binnen een kwartier een doelpunt maakt. Tegenstanders weten dat inmiddels, maar kunnen zich er kennelijk toch niet tegen wapenen. Vreemd. Adriaanse vindt het niet zo vreemd. ''Als je altijd in een Fiat 500 rijdt en je stapt ineens in een Ferrari maak je ongelukken. Verdedigers zijn niet gewend aan de manier waarop wij aanvallen. Snel, met opkomende mensen en veel positiewisselingen. Je hebt tijd nodig om daaraan te wennen, maar die tijd krijgen ze van ons niet.''

International Landzaat had, onder toeziend oog van bondscoach Marco van Basten, het duel na twintig minuten al een beslissende wending kunnen geven. Maar na de fijne steekbal van Barry van Galen moest de Amsterdammer zich in zijn tweede persoonlijke duel met Klos gewonnen geven.

Aan de andere kant van het veld haalde Henk Timmer een beter moyenne dan Klos. De AZ-doelman kreeg gisteren één serieuze redding te verrichten en hield zijn doel schoon. ''Wereldkeeper,'' had Adriaanse niet veel woorden nodig om zijn waardering uit te spreken.

De fout van Barry Opdam die de Schotse aanvaller Ignacio Novo in staat stelde om Timmer te testen, baarde Adriaanse wel zorgen. Het was concentratieverlies van een verdediger die de voetballende oplossing altijd zal verkiezen boven het grove puinruimen. Adriaanse: ''We kunnen ons zelf uit vorm voetballen.''

Heel AZ had gisteravond in de tweede helft een beetje last van overmoedigheid, behoudens centrale verdediger Joris Mathijsen die niet één keer aan de noodrem hoefde te trekken om de beste aanvaller van de Rangers, Dado Prso, aan banden te leggen. Adriaanse: ''Wedstrijden waarin we duidelijk beter zijn dan de tegenstander moeten we sneller beslissen. Dat hadden we zondag tegen Groningen moeten doen en vanavond ook.''

De 'show-elementen' na rust hadden van de trainer achterwege mogen blijven. ''Iemand een balletje door de benen willen tikken (Perez, red.) terwijl je aan een serieuze aanval bezig bent, of de bal eindeloos rondspelen zonder tot een kans te komen, dat moet je niet doen als je maar met 1-0 voor staat.''

De lichtzinnigheid van AZ bood Glasgow Rangers in de slotfase nog hoop op een gelijkspel. Twee kansen dienden zich aan, maar Olaf Lindenbergh - hij kopte een bal van de doellijn - en Mathijsen, die de bijna doorgebroken Prso weer eens te snel af was, bewaakten het fort zorgvuldig.

Een verdiende overwinning, zei Adriaanse. ''Ik vond mijn spelers individueel en als team beter dan die van Glasgow Rangers.''


© Het Parool, 03-12-2004


AZ overrompelt ook Rangers


ALKMAAR - Een heerlijk avondje was het ook gisteren weer in de Alkmaarse Hout, waar de toch al feeërieke Europese campagne van AZ van een bejubeld vervolg werd voorzien. Ook de even stoere als stompe Schotse koploper wist zich geen raad met de surprise van de Nederlandse velden.


In zijn vijfde Uefa Cup-duel boekte AZ zijn vijfde zege, 1-0 op Glasgow Rangers, en zo werd met imposante cijfers vroegtijdig het volgende stadium van het toernooi bereikt. De afsluitende wedstrijd in de groepsfase, half december bij Grazer AK, kan ontspannen worden afgewerkt door de ploeg die in samenwerking met zijn spraakmakende trainer Adriaanse nog altijd zijn grenzen weet te verleggen.

Het dankbare Alkmaarse publiek, dat 22 jaar verstoken was van Europees voetbal, werd bekoord, óók omdat zijn herrezen ploeg nu eens al bekende aanvallende capaciteiten liet overschaduwen door defensieve. Na opnieuw een vroege openingstreffer zette AZ zich vooral na rust schrap, aan de hand van vooral de uitblinkende verdediger Opdam.

Paradoxaal genoeg school daarin ook de keerzijde van weer een heroïsche verrichting van AZ, dat nu ook in defensieve zin de aandacht op zich vestigde. Maar de vrees dat de ploeg in deze samenstelling al op korte termijn niet te handhaven is werd naar de achtergrond verdrongen op een sfeervolle avond waarop Glasgow Rangers de eerste nederlaag sinds half september werd toegebracht.

Betoverend is de Europese toer van AZ niet in het minst omdat de ploeg ook in de internationale arena steevast in staat blijkt zijn opponent in een vroeg stadium te overrompelen. Ook gisteravond loonde het handelsmerk, door een doelpunt van Landzaat, de naar verluidt door ajax begeerde aanvoerder van de Alkmaarse ploeg (1-0).

De middenvelder kon toeslaan nadat hij onbaatzuchtig was bediend door Meerdink, aan het einde van een niet toevallig op de linkerflank vormgegeven aanval. De Belg Huysegems had de voorzet gegeven in de zone, waar hij afwisselend met de offensieve back De Cler de Georgische verdediger Khizanisjvili herhaaldelijk voor raadsels plaatste.

De opzetten beeldden het karakteristieke aanvalsspel van AZ uit, maar de ploeg onderscheidde zich gisteren ook in andere opzichten. AZ gaf blijk van tactische progressie door bij herhaling ook beheersing te betrachten en afwisseling te zoeken in het hoge tempo dat als vanzelfsprekend werd gehanteerd, met een aanvalslustige thuisploeg en een immer druistige Schotse tegenstrever.

De voornaamste stap voorwaarts zette AZ in dat licht bezien. Coach McLeish had het middenveld van Glasgow Rangers tekenend genoeg verstevigd met de defensief ingestelde Malcolm. De Schotten slaagden er echter niet in hun ogenschijnlijke fysieke overwicht in de middelste linie uit te buiten, bovenal door een gebrek aan vernuft.

Zij troffen in vaardigheid hun meerdere in Landzaat, de international die AZ poogde te schragen in samenwerking vooral met Mathijsen en De Cler, die aan de zijde van Opdam de Kroaat Prso en ook de Spaanse clubtopscorer Novo consciëntieus intoomden. Eenmaal slechts ontsnapte Novo, in de slotfase van de eerste helft dankzij een Alkmaarse slordigheid. Doelman Timmer bracht redding met de voet.

Op eendere wijze had de Duitser Klos aan de overzijde Landzaat gedwarsboomd toen de middenvelder de Schotse verdediging had gespleten, zoals hij dat dit seizoen al vaker heeft gedaan. De sensatie van een vroegtijdige capitulatie, die Auxerre eerder in De Hout wél had moeten tekenen, bleef Glasgow Rangers daardoor bespaard. De Schotten konden ook daardoor volharden in hun stereotiepe pogingen om een wending aan te brengen.

Ook de veelal verscholen Ricksen, ex-AZ en -Oranje, wist zich nauwelijks te onderscheiden toen zijn ploeg na rust op weinig doordachte wijze ten aanval trok. AZ hield stand, bemoedigd vooral door zijn opmerkelijk kalme verdedigingscentrum, door de evenwichtige doelman Timmer én door invaller Lindenbergh, die de bal in de slotfase op de doellijn wegkopte - met een vastberadenheid die onderstreepte dat de internationale zegetocht bepaald niet alleen op aanvalskunde is gebaseerd.


(c) Trouw 2004 alle rechten voorbehouden
AZ overleeft ook Schotse stormloop

Dat het bij de komst van Glasgow Rangers een heet avondje voor AZ zou worden stond vooraf al vast. Schotse ploegen kunnen elk stadion laten koken. Maar in een zinderende ambiance bleven de Alkmaarders knap en gelukkig overeind. De ploeg van Co Adriaanse verzekerde zich met hun1-0 zege van de nawinterse editie van het UEFA Cup-toernooi.


Geen moment week de spanning in de Alkmaarder Hout en nog niet eerder dit seizoen was de druk zo groot op het Alkmaarse doel als gisteren bij de stormloop van de ontketende Rangers. Het geluk lachte AZ tien minuten voor het einde uitbundig toe, toen een dubbele inzet van Hughes en Prso door Lindenbergh van de doellijn kon worden gekopt.

De muur trilde, maar bezweek niet en liet de door Landzaat verkregen voorsprong niet meer in gevaar komen. Opdam regeerde in zijn defensie met groot gezag, doelman Timmer vormde een baken van rust. Een compleet nieuwe ervaring deed AZ deze avond op in het gevecht met de Schotse koploper.

De ploeg kon niet domineren zoals het dat in de Nederlandse competitie gewend is met zijn verfijnd en in hoog tempo uitgevoerd combinatiespel. Glasgow Rangers voerde de regie en pijnigde zijn tegenstander vooral door de verdedigingsreuzen Boumsong en Andrews naar het front te sturen. Opwinding en sensatie vermengden zich in het voortdurend boeiende duel. Maar AZ gaf geen krimp.

De Schotse trainer Alex Mcleish had een verrassing voor zijn Nederlandse collega in petto. Hij liet de fysiek sterke Malcolm opdraven, waar Co Adriaanse de balvaardige Franse middenvelder Namouchi had verwacht. Malcolm kreeg de opdracht om Van Galen te schaduwen en de angel uit het Alkmaarse combinatievoetbal te halen.

Britse ploegen grijpen voor deze aanpak naar fysieke wapens en dat was in het geval van Glasgow Rangers ook het geval. In Schotland is compromisloos poldervoetbal onbekend en het was dan ook weinig verrassend dat de Rangers vanaf het eerste moment alle lucht uit de longen liepen en alle kracht uit de spieren persten om de vaardige dynamiek van AZ te ontregelen.

AZ toonde zich weinig geïmponeerd, het vertrouwde op zijn specifieke kwaliteiten en liet de bal aanvankelijk met hetzelfde gemak rondgaan als in de de succesvolle competitiereeks. 'Meester Co' beantwoordde de komst van Malcolm door Van Galen naar de punt van de aanval te dirigeren.

Perez verschool zich vaak achter hem en met de vormvaste Landzaat in zijn nabijheid ontstond daar de driehoek, die de kolossale afweer van de Rangers voortdurend bedreigde. Dat leidde ook al in de zevende minuut tot AZ's openingstreffer.

Huysegems schoot de bal vanaf de linkerflank naar zijn compaan aan de rechterkant, Meerdink, die met een simpele voetbeweging de volkomen vrijgelaten Landzaat aanspeelde. De Alkmaarse aanvoerder schoot zonder zich te bedenken raak: 1-0. Dat was de aanzet tot de confrontatie tussen het raffinement van de thuisclub en het fysieke geweld van de Schotten.

Landzaat had zijn ploeg een kwartier later nog meer rust kunnen verschaffen als hij de hem geboden buitenkans - hij kwam oog in oog te staan met doelman Klos - had verzilverd. Veel meer kansen waren er overigens voor beide ploegen niet in die fase. De door zijn oud-teamgenoten vooraf afgebrande oud-AZ-speler Ricksen kon zich bij zijn terugkeer in Alkmaar niet onderscheiden.

Nadat de Kroatische international Prso, vorig jaar nog zeer productief in de Champions League voor Monaco, zijn machteloosheid en teleurstelling, in een woedeuitval op het gras had gedemonstreerd, kreeg doelman Timmer nog wel de kans om de doorgebroken Novo met een knappe redding van scoren af te houden. Aan de andere kant toonde doelman Klos op slag van rust zijn talent bij een knap schot van de sterk spelende De Cler.

Die mogelijkheden kreeg AZ in de tweede helft nauwelijks nog, de ploeg richtte zijn aandacht noodgedwongen op de verdediging. De zucht van verlichting die klonk na het slotsignaal moet tot in Den Helder hoorbaar zijn geweest.


(c) Volkskrant 2004 alle rechten voorbehoudenMeeleven met AZ

Column Marianne Timmer


NAGANO, vrijdag
Uit het oog, maar zeker niet uit het hart. Na een reis die zo'n twintig uur heeft geduurd, zijn we met de sprinters neergestreken in Nagano, voor mijn gevoel inmiddels een beetje mijn stad. Olympisch en wereldkampioene ben ik er geworden, dus het is speciaal om weer even terug te zijn.

In de aanloop naar de wedstrijden van zaterdag en zondag is het zaak zoveel mogelijk rust te pakken. Tussen het schaatsen en het slapen door zit ik echter met gedachten regelmatig in de Alkmaarder Hout. AZ draait als een tierelier dit seizoen en mijn vriend Henk draait in het doel lekker mee. Ik ben er trots op dat zijn naam geregeld in verband wordt gebracht met Oranje. Ik moet bekennen, ik heb geen verstand van voetbal en al helemaal niet van 4-4-2 of 4-2-4, maar toch sluit ik me maar aan bij degenen die vinden dat Henk in Oranje hoort.

Timmer & Timmer, het is een opvallende wisselwerking tussen ons. We hebben een positieve invloed op elkaar, zijn beiden geestelijk in balans en helpen elkaar op die manier naar een hoger niveau. Natuurlijk zijn beide sporten nauwelijks met elkaar te vergelijken.

Henk moet gedurende anderhalf uur fit en op zijn hoede zijn, terwijl ik in een heel korte tijd maximaal moet presteren. Toch steken we veel van elkaar op, vooral op het mentale vlak. We zijn immers allebei met topsport bezig. Ik ben van nature vrij relaxed, maar Henk heeft dat in nog extremere mate. Hij trekt bij mij af en toe de handrem aan als dat nodig is. Zorgt dan dat ik de rust heb die nodig is om optimaal te presteren.

Vorig jaar beleefde zowel AZ (lees: Henk) als ik een goed jaar. Van oudsher heb ik altijd iets gehad met FC Groningen, omdat ik uit die streek kom, maar inmiddels ben ik ook voor AZ. Als ik in Nederland ben, pak ik geregeld een wedstrijd mee en nu, zittend aan de andere kant van de wereld, volg ik het nieuws rond AZ net zo intensief.

Het duel met Glasgow Rangers speelde behoorlijk door mijn hoofd. Voor AZ was het een belangrijke pot, dus in zekere zin ook voor mij. Meestal word ik, wanneer AZ moet spelen per sms op de hoogte gehouden van het scoreverloop, maar in Japan werkt het gsm-netwerk nog niet, dus was ik aangewezen op het internet.

Vanwege het tijdsverschil (acht uur later) ben ik vanochtend in alle vroegte achter de laptop gekropen om het verloop van de wedstrijd te volgen. Ik heb nog last van de jetlag van de reis, dus wat dat betreft hoefde ik niet speciaal de wekker ervoor te zetten. Toch is het een vreemde gewaarwording om op deze manier mee te leven.

Nu 'Glasgow' achter de rug is, kunnen we ons richten op onze volgende wedstrijden: Henk moet zondag tegen ADO Den Haag, ik begin morgen aan mijn eerste Wereldbeker sprint van het seizoen. Henk volgt het schaatsen zoals ik het voetbal volg. Zo nauwgezet mogelijk. Ook in een periode dat ik veel weg ben, hebben we intensief contact. Vaak per telefoon, maar minstens zo vaak via de chat. Waar zouden we zijn zonder internet?

Over mijn eigen wedstrijd dan: Na vier zware schaatsweekenden heb ik geen idee wat ik moet verwachten. De vermoeidheid valt op zich mee, maar de 500 meter is weer heel anders dan de 1500 meters die ik de afgelopen weken heb gereden. Op trainingen gaat het goed. Ik ben benieuwd. En Henk ook.

(c) Telegraaf 2004 alle rechten voorbehoudenSuccesstory gaat verder

AD Sportwereld

AZ heeft de derde ronde van het toernooi om de UEFA Cup bereikt. Na de zwaar bevochten 1-0 winst op Glasgow Rangers staat vast dat de Alkmaarse club, voor het eerst sinds dik 20 jaar weer actief op het Europese voetbalfront, internationaal overwintert.


De successtory van dit seizoen kreeg gisteravond in de volle Alkmaarderhout een passend vervolg. In het uiterst boeiende voetbalgevecht onderstreepte AZ andermaal dat de ploeg onder het bewind van trainer Co Adriaanse is uitgegroeid tot een hecht, sterk voetballend collectief. Na de indrukwekkende overwinningen op Auxerre, Amica Wronki en gisteravond Glasgow Rangers, staat de Alkmaarse club ook Europees weer op de kaart.

Adriaanse sprak na de triomf van een droom die was uitgekomen. ,,Dit is ongelooflijk'', aldus de coach. ,,Het doelpunt van Landzaat was schitterend uitgespeeld, het leek wel zaalvoetbal.''

AZ straalt iets onverzettelijks uit. De prestaties in binnen- en buitenland hebben de ploeg de laatste maanden een aureool van onoverwinnelijkheid gegeven. Achterin, op het middenveld en voorin loopt het voetballend zo soepel, vinden de verschillende linies elkaar zo gemakkelijk dat het gevaar van zelfoverschatting op de loer ligt.

De brigade van trainer Co Adriaanse loopt dusdanig over van geloof in eigen kunnen dat zo nu en dan wordt vergeten dat er ook gewoon keihard moet worden gewerkt om het huidige succes te continueren.

Zelfs tegen Glasgow Rangers, toch niet voor niks koploper in de Schotse competitie, speelde AZ alsof succes normaal is. Ondanks alle waarschuwende teksten van Adriaanse vooraf was het spel van AZ bij vlagen hautain. Alsof de tegenstander slechts als decor fungeerde voor weer een nieuwe sprankelende voetbalshow. Met name Kromkamp achterin en Perez in de voorste linie namen het soms veel te gemakkelijk op en bezondigden zich aan frivole acties die ronduit misplaatst waren.

Zoals ook in de vaderlandse competitie geregeld gebeurt, sloeg AZ al vrij snel in de wedstrijd doeltreffend toe. In de zevende minuut rondde Landzaat voorbereidend werk van eerst Huysegems en daarna Meerdink zelfverzekerd af. Binnen en buiten de lijnen veroorzaakte dat een bijna euforische stemming. Net zoals afgelopen zondag tegen FC Groningen verzuimde het wat te gemakzuchtige AZ evenwel de tegenstander de genadeklap te geven. Landzaat, Huysegems en Perez kwamen scherpte tekort om het duel snel te beslissen.

Glasgow Rangers kreeg daardoor de kans terug in de wedstrijd te komen. In die fase bewees doelman Henk Timmer weer eens dat een belangrijk gedeelte van het huidige AZ-succes op zijn conto kan worden toegeschreven. Bijna achteloos maakte hij gevaarlijke acties van Prso en Novo onschadelijk. Schotse tegenstoten die ontstonden omdat AZ de tegenstander te veel ruimte gaf.

Opmerkelijk daarbij was dat de inbreng van Fernando Ricksen te verwaarlozen viel. Vooraf verkondigde de voormalige AZ-speler dat hij allerminst onder de indruk was van de Alkmaarse succesreeks. Hij kapittelde vooral de defensieve kracht van zijn oud-ploeggenoten. Gaten in de afweerlinie kon ook hij echter niet vinden. Bij de Rangers fungeert Ricksen, van oorsprong slechts een simpele verdediger, als aanvallende middenvelder, maar zijn creativiteit bleek onvoldoende om de achterste linie van AZ te verontrusten.

Na rust drong Glasgow Rangers meer en meer aan. In de problemen kwam AZ zelden, alhoewel invaller Lindenberg zijn keeper Timmer wel een keer op de doellijn moest assisteren. De beste kansen waren en bleven voor AZ.

Met name Barry van Galen had de bevrijdende 2-0 op zijn hoofd, maar doelman Klos was net op tijd terug om dat te verhinderen. Achterin hield de Alkmaarse ploeg - met naast doelman Timmer de centrale verdedigers Mathijsen en Opdam als onoverkomelijke hindernissen - de poort potdicht. Na een enerverende voetbalavond bereikte AZ, net als een dag eerder Feyenoord, zo terecht de derde ronde van de UEFA Cup. De laatste poulewedstrijd, over twee weken tegen Grazer AK, doet er niet veel meer toe.


(c) AD 2004 alle rechten voorbehoudenAdriaanse als de Guy Roux van Nederland, waarom niet?

AD Sportwereld

Het krakkemikkige stadion van AZ schudde op zijn grondvesten. De spelers vlogen elkaar om de hals. Trainer Co Adriaanse keek tevreden toe. Dankzij de zwaarbevochten zege op Glasgow Rangers plaatste AZ zich bij de laatste 32 teams in de UEFA Cup. Er zullen maar weinig mensen hebben geloofd in die missie. Adriaanse wel.


Dat zijn elftal mee kan doen met de Europese subtop bleek nadrukkelijk in het duel met de Rangers. AZ dicteerde het spel tegen een ploeg die weliswaar geen wereldtop is, maar wel zijn wedstrijden in de UEFA Cup tot dusver vrij gemakkelijk won. De aanvallende speelstijl bezorgde de Schotten problemen. De Nederlanders verzuimden de kansen te benutten, anders was het duel al voor rust beslist.
Dat de spelers er vanaf het begin in geloofden, was een belangrijk signaal voor de coach. In de aanloop naar de wedstrijd hemelde hij Glasgow Rangers op. Je zou kunnen zeggen dat hij bewust probeerde de druk van het beladen duel af te halen, maar tegelijkertijd kreeg hij antwoord op de vraag of zijn spelers hem ook in zo'n wedstrijd zouden volgen. Het concept waarop ze dagelijks trainen en de eisen die hij aan de voetballers stelt, zijn loodzwaar. In een periode waarin Adriaanse twijfelt over wel of niet bijtekenen, is het voor een coach belangrijk te weten in hoeverre de spelers zijn methoden beu zijn. Het is het grootste gevaar van zijn indringende werkwijze.

Al vaker gaf hij de afgelopen weken aan dat zijn houdbaarheidsdatum beperkt is. Het moment dat zijn groep is `leeggezogen', komt elke dag dichterbij. Dit seizoen is alles top, maar wat gebeurt er volgend jaar? Het zijn zaken waar de leiding van AZ veel mee bezig is en die alles te maken hebben met topwedstrijden zoals die tegen Glasgow Rangers. Zulke duels zijn tests voor spelers. Wie kan er mee? Wie heeft het moeilijk? Wil je blijven groeien, dan moeten de afhakers langzaam verdwijnen. Dat proces staat nooit stil. Ramzi is afgelopen zomer al gehaald als opvolger van Van Galen. Zoals in de zomer Wijker werd vervangen door de gisteren weer uitstekende mandekker Mathijsen. En Nelisse zijn plek in de spits verloor aan Huysegems.

De kans krijgen om AZ steeds beter te maken, dat moet de uitdaging van Adriaanse blijven. Ook de komende jaren. Dat hij daar serieus over nadenkt, blijkt niet alleen uit het signaal aan de spelersgroep, ook uit de kwestie-Landzaat. Toen Adriaanse zondag na de wedstrijd tegen FC Groningen liet doorschemeren dat hij verwachtte dat Landzaat, zijn beste speler, in de winterstop verkocht zou worden, klonk het resolute antwoord van geldschieter Dirk Scheringa en technisch directeur Martin van Geel als muziek in zijn oren. Er gaat geen speler tussentijds weg, luidde de boodschap.

Adriaanse weet na gisteren dat hij zowel op het veld als in de directiekamer carte blanche heeft en houdt. Met die steun en de komst van een nieuw stadion lonkt een nieuw perspectief: AZ structureel aan de top in Nederland en bij de subtop in Europa. Hij kan van AZ een club maken met een geheel eigen gezicht en stijl. Met de trainer als constante factor. Net als bij het Franse Auxerre dat al jaren spectaculair voetbalt en waar de grootste talenten van Frankrijk hebben gespeeld. Adriaanse als de Guy Roux van Nederland, waarom niet?


(c) AD 2004 alle rechten voorbehoudenAZ-fans slaags met Utrechters, 12 aanhoudingen

De politie heeft donderdagavond voorafgaand aan de voetbalwedstrijd AZ – Glasgow Rangers in Alkmaar twaalf personen aangehouden. Negen van hen waren betrokken bij een vechtpartij tussen aanhangers van AZ en FC Utrecht, zo laat de politie Noord-Holland-Noord weten.


De vechtpartij ontstond aan het begin van de avond aan het Ritsevoort. Eén persoon raakte bij de schermutselingen gewond. Over de aard van zijn verwondingen is niets bekend. De overige drie arrestaties werden verricht voor openbare dronkenschap en belediging.

Voor de rest verliep de Uefa Cup-wedstrijd zonder problemen. De sfeer tussen de Schotse en Alkmaarse fans in de binnenstad van de kaasstad was volgens de politie gemoedelijk. Wel probeerde tientallen Rangers-supporters zonder kaartje het stadion binnen te komen, waarna zij door de politie werden verwijderd.


(c) Novum 2004 alle rechten voorbehouden
Westzijde - Vak G
Steward
Berichten: 10
Lid geworden op: 31 aug 2004, 21:35

Dit is hoe de Schotten er over denken:

http://www.dailyrecord.co.uk/sport/

Via de volgende link kan je aan de rechterkant nog meer Schotse kranten lezen. Staan wel een aantal interessante stukken bij, vooral ook over Fernando Ricksen.
http://kranten-uk.pagina.nl/
Jim Beam
Seizoenkaarthouder
Berichten: 463
Lid geworden op: 30 dec 2003, 13:05
Locatie: Niedorp

Rangers fail to penetrate as AZ fortress stands firm
Early goal ends Ibrox side’s 16-match unbeaten run

STEPHEN HALLIDAY AT ALKMAARDERHOUT STADIUM


AZ Alkmaar 1 - Landzaat (7)
Rangers 0
Referee: A Yefet (Isr). Attendance: 8,000

RANGERS were reacquainted with the taste of defeat last night to leave their UEFA Cup fate hanging in the balance ahead of their final Group F fixture against Auxerre at Ibrox in 12 days’ time.

Danny Landzaat’s seventh-minute goal for AZ Alkmaar proved enough to consign the SPL leaders to their first reverse in almost three months, ending a 16-match unbeaten sequence and ensuring they slipped from the top of their section.

The impressive Dutch side, who successfully protected their own undefeated record at their atmospheric but antiquated stadium in European competition, have definitely booked their place in the last 32 of the tournament no matter the outcome of their last match against Grazer in Austria.
For Rangers, a point against Auxerre will be enough to secure one of the three qualification slots but they now face a potentially nervy evening against the French side who require a victory to progress.

While Alex McLeish’s team had chances to take something from this absorbing battle, they would equally be forced to recognise the quality of their conquerors and the outstanding performance demanded of goalkeeper Stefan Klos to keep Rangers in the contest right to the final whistle.

The extent of Rangers’ participation in European competition this season may also prove significant in determining how long the Ibrox club are able to hold on to the services of Jean-Alain Boumsong. The French international defender was once again being watched last night by Graeme Souness, the Newcastle United manager having publicly revealed his admiration for the 24-year-old last month.

Souness, who also watched Boumsong in action for his country against Poland two weeks ago, was accompanied by his assistant Dean Saunders this time and there is little doubt the former Rangers manager believes his former club’s current prize asset is potentially the solution to his current defensive problems.

McLeish had emphasised how important defensive concentration would be for his players against opponents who have earned a reputation for starting games at a ferocious pace, and his warning was borne out by Alkmaar’s early breakthrough.

Dado Prso, finally shorn of the headband he had worn since his clash of heads with Scott Severin against Aberdeen a month ago, had just forced the first save of the night from Henk Timmer, only for the Alkmaar goalkeeper to immediately place Rangers on the back foot with a quick throw out to Tim de Cler.

The marauding left-back caught out Zurab Khizanishvili as he surged down the visitors’ right flank and swept over a low cross to Martijn Meerdink. Michael Ball, back in the starting line-up for what will prove to be his penultimate appearance for Rangers if they choose not to pay Everton the £500,000 bonus payment due if the Englishman plays 60 games for the club, was slow to react as Meerdink knocked the ball back across the penalty area for Landzaat to steer a shot beyond the exposed Stefan Klos from close range.

It was proving to be a torrid evening for the Rangers defence and Ball’s frustration got the better of him when he was booked for kicking the ball away.

A mistake by Barry Opdam presented Novo with a premium chance to equalise against the run of play, Rangers’ in-form striker staying on his feet as the Alkmaar defender fouled him in his efforts to retrieve the situation. Novo might easily have gone down in the hope of a penalty kick but instead burst forward and saw his low shot diverted to safety by the legs of the alert Timmer.

It was Rangers, nonetheless, who would have been the more relieved side to hear the half-time whistle as Klos yet again had to underline his worth to his team, plunging to his right to turn a stinging drive from the endlessly adventurous De Cler behind for a corner.

The half-time replacement of Lovenkrands, ostensibly because of an injury the winger appeared to be nursing as he left the field at the interval, may have been one McLeish would have chosen to make in any case. Hamed Namouchi was introduced to the fray, the young Tunisian asked to provide more effective support to frontline strikers Prso and Novo.

Rangers enjoyed a greater share of possession and a rising Prso shot from 25 yards which sailed just over offered some encouragement to the noisy group of Rangers supporters behind Timmer’s goal. While there was no question McLeish’s men carried an increasing threat, AZ continued to demonstrate their own vibrancy in attack and Klos made another decent save to smother an effort from Perez.

What Rangers did not need was to invite further trouble upon themselves with the kind of mistake Ball perpetrated when he headed a weak clearance straight to Barry van Galen just as Klos was about to calmly collect the ball at the edge of his penalty area. Happily for the defender and his team, Klos reacted quickly enough to scramble back to his line and clutch van Galen’s header just underneath his crossbar.

Bob Malcolm, who had provided commendable industry in a powerful three-man Rangers midfield alongside Ricksen and Alex Rae, picked up a caution for a foul on the surprisingly anonymous Belgian international striker Stein Huysegems and was replaced shortly afterwards by the more creatively minded Stephen Hughes as the visitors attempted to find the route to an equaliser.

Boumsong almost became the unlikely provider of it when his well-struck volley from 25 yards was gratefully clutched by Timmer during a concerted spell of pressure by Rangers. Van Galen then appeared fortunate to escape claims for handball and a penalty by Rangers when he blocked a cross from Hughes. From the resulting corner, Lindenbergh made a desperate goal-line clearance from the substitute’s header as the Ibrox men intensified their efforts to salvage a point.

AZ Alkmaar: Timmer, Kromkamp, Mathijsen, Opdam, De Cler; Buskermolen (Lindenbergh 18), Landzaat, Van Galen (Ramzi 83); Meerdink, Huysegems (Nelisse 87), Perez. Subs not used: Zwarthoed, Rodriguez, Jaliens, Sektioui.

Rangers: Klos, Khizanishvili, Andrews, Boumsong, Ball; Ricksen, A.Rae, Malcolm (Hughes 72); Novo, Prso, Lovenkrands (Namouchi 46). Subs not used: G.Smith, Hutton, Mladenovic, S Smith, Davidson.

van: http://thescotsman.scotsman.com/

Heerlijk om te lezen dit!
We don't care.
Schemerlamp
Seizoenkaarthouder
Berichten: 399
Lid geworden op: 25 dec 2003, 15:20
Locatie: Overal en nergens
Contacteer:

AZ is natuurlijk dé verrassing Door: Johan Cruyff

AZ winterkampioen, dat is natuurlijk dé verrassing van het seizoen. En buiten dat het zo verrassend is, zijn de Alkmaarders tegelijkertijd geweldige ambassadeurs van het typisch Hollandse voetbal. Eigenlijk alles wat ik de laatste tijd betoogd heb, zie je bij die club terug. Niet alleen de intentie om aan te vallen en initiatief te nemen, maar ze doen dat iedere week ook met voornamelijk Nederlandse voetballers. De buitenlanders die AZ heeft, zijn in de meeste gevallen spelers die iets toevoegen. En zo hoort het ook.

Daarmee is die club voor mij het voorbeeld geworden van waar we met het Nederlandse voetbal naartoe moeten. Natuurlijk speelt AZ soms ook op de counter en hebben ze af en toe geluk, maar het leuke van het elftal is dat ze doorgaans door hun offensieve manier van spelen ook voor dat geluk gaan.

Daardoor is een opvallende ontwikkeling in de hand gewerkt. Want hoewel Co Adriaanse conflicten oproept, gunt iedereen AZ toch wat er nu gebeurt. Met die conflicten heb ik trouwens geen probleem. Ik heb daar zelf ook een handje van, zolang het maar tegen de juiste personen gebeurt. Een spelersgroep of het bestuur aanpakken? Prima. Maar wat ik een paar jaar geleden vervelend van Adriaanse vond, was dat hij het conflict met op dat moment kwetsbare personen als Frank Rijkaard en Jan Wouters zocht. De één als ’student’ van de trainerscursus en de ander op het moment dat hij als trainer bij ajax zwaar onder druk stond. Ik vond wat hij toen deed ongepast en begreep er daarom niets van dat uitgerekend ajax hem toen binnenhaalde.

Maar goed, dat is verleden tijd. Co Adriaanse heeft bij AZ een nieuw hoofdstuk opengeslagen en heeft van die club een fantastisch voorbeeld voor alle andere clubs gemaakt.

Het mooie van de huidige situatie vind ik vooral, dat je nu op alle niveaus ambassadeurs hebt van het type voetbal waarmee Nederland in de wereld zoveel indruk heeft gemaakt. AZ in Nederland, Barcelona in het buitenland en het Nederlands elftal over de hele wereld. Zowel Co Adriaanse, Frank Rijkaard als Marco van Basten geeft op die manier mooie impulsen aan het voetbal en dan ons eigen voetbal natuurlijk in het bijzonder.

Neem het werk van Marco van Basten en John van ’t Schip. De invulling van hun beleid heeft niets met nieuwe spelers te maken, maar alles met het creëren van een totaal andere sfeer. Daardoor hebben heel veel spelers zicht op het Nederlands elftal gekregen en weet ook de gevestigde orde dat ze weer moet knokken voor hun plek. Want we spelen vandaag en vandaag moet jij datgene brengen wat het team nodig heeft. Het allerbelangrijkste is bovendien, dat je geen angst voor je tegenstander hebt.

Dat laatste straalt Frank Rijkaard ook bij FC Barcelona uit. Hij laat bij die club vooral zien dat Nederland voor mooi aanvallend voetbal staat. Als je de mensen in Catalonië over hem hoort, gloei ik soms van trots. Want ze zien hem niet alleen als een bijzondere coach, maar de persoon ook als verrijking voor het voetbal en de club.

Met AZ, Barcelona en het Nederlands elftal zijn dus drie componenten opgestaan, die hetgeen we kwijt waren geraakt, weer terug aan het veroveren zijn. Daarom sluit ik het voetbaljaar 2004 ook af met een heel tevreden gevoel.
Barra
Fanatic
Berichten: 711
Lid geworden op: 03 jan 2004, 14:05
Locatie: Vak S

`Co moet iets flexibeler zijn'

AD Sportwereld
Woensdag, 15-12-2004

Martin van Geel is de architect van het succes van AZ. Voorzitter Dirk Scheringa zorgt voor de (financiële) continuïteit, trainer Co Adriaanse boetseert wekelijks een winnende formatie, maar de directeur voetbalzaken creëert, net als eerder bij Willem II, de voorwaarden voor het optimaal functioneren van alle geledingen.


Een typerend beeld afgelopen zaterdag kort vóór de aftrap van AZ-FC Twente. Tijdens de warming-up paradeert Dirk Scheringa, met penningmeester René Neelissen als paladijn in het kielzog van zijn baas, pontificaal op het veld in de Alkmaarderhout. Martin van Geel is in geen velden of wegen te bekennen. Hij is er wel, maar blijft in de schaduw, claimt geen plek op de voorgrond.

Wat is jouw geheim? Het kan geen toeval meer zijn dat eerst in Tilburg en nu in Alkmaar bijna alles op en buiten het veld klopt.

,,Helder en consequent mijn eigen visie volgen. Zorgen voor stabiliteit. Verantwoordelijkheid geven aan mensen, ze deelgenoot maken van processen. Veel communiceren en informeren. Duidelijke afspraken maken over taken en bevoegdheden en zorgen dat die worden nageleefd.''

Klinkt simpel, geef eens wat voorbeelden.

,,Ik wil niet te veel terugkijken. Mijn voorgangers deden ook hun best. Het gaat vaak om kleine, op het oog misschien onbelangrijke dingen. Afspraken nakomen, op tijd komen, clubkostuum dragen. Op trainingskamp allemaal één gratis drankje bij het eten, de rest voor eigen rekening. Bij mijn komst reed bijna iedereen in een andere, zelf gekozen auto. Nu is de keuze tussen Audi of Volkswagen. Dat gaf enige weerstand, maar in mijn visie is het belangrijk in een groep met duidelijke, voor iedereen geldende afspraken te werken. Er waren nogal wat spelers met verschillende prestatie-contracten. Nu zijn, op een enkel nog doorlopend contract na, alle afspraken voor iedereen gelijk. Simpel: als je speelt krijg je 100 procent van de premie, zit je op de bank de helft en maak je geen deel uit van de selectie dan krijg je niets.''

Creëer je daarmee geen eenheidsworsten?

,,Ik geloof niet zo in ongelimiteerd vrijheid geven aan voetballers. Normen en waarden zijn in een groep belangrijk, zeker in een wereld waar alles meteen onder het vergrootglas komt. De maatschappij is veranderd. Nu noemen we het discipline, vroeger spraken we over normaal gedrag. Op het veld mag ruimte zijn voor individualisme en creativiteit. Maar wel in een goede balans. Met 11 haantjes boek je geen succes. Ik zeg niet dat mijn visie heilig is, er zijn ongetwijfeld ook andere wegen die naar Rome leiden, maar ik kan alleen op deze manier werken.''

Met ongekend veel succes.

,,AZ is voetballend verder dan we vooraf hadden gedacht. In Plan 2008 is vastgelegd dat we moeten uitgroeien tot een structurele subtopper. Het voetbal loopt daar nu op vooruit, maar dat mag geen uitschieter zijn. Succes went snel, maar we passen tussentijds onze doelstellingen niet aan. Dat zou slecht beleid zijn. We hadden twee doelen, waarvan er één, het behalen van de tweede ronde van de UEFA Cup al is gehaald. De andere is dit seizoen opnieuw Europees voetbal halen.''

Gaat het voetballend niet té snel?

,,Wél als we nu zouden denken dat AZ zich permanent tussen de traditionele top-3 kan mengen, niet als we realist blijven en ons uitgangspunt handhaven. Honderd jaar traditie poets je niet zo maar weg. De huidige ontwikkeling is wel interessant. Succes heeft vele vaders, maar bij tegenwind zie je vaak dat de verantwoordelijkheid van het ene naar het andere bordje wordt doorgeschoven.''

Adriaanse is van onschatbare waarde.

,,Op de werkvloer doet hij het fantastisch. Het klikt tussen ons, alhoewel we van karakter verschillen. We komen niet bij elkaar over de vloer, deden we ook in Tilburg niet. Na zijn niet zo plezierige vertrek uit Tilburg hadden we maanden geen contact. Ik heb toen een keer de telefoon gepakt. Dat zou Co nooit doen. Over pakweg 90 procent denken we hetzelfde. We zijn beiden superprofs en superwinnaars.''

Adriaanse zelf twijfelt aan zijn houdbaarheidsdatum. Begrijp jij dat?

,,Ja, ik snap precies wat hij bedoelt. In Tilburg hebben we daar vaak over gepraat. Co is een absolute vakman, een echte topper. Maar ik heb hem vaak voorgehouden dat hij soms net ietsje flexibeler zou moeten zijn. Maar dat zit niet in zijn karakter. En sinds Willem II is dat niet veranderd. Stel dat AZ na de winterstop wat terugvalt en uiteindelijk derde, vierde of vijfde wordt. Dan is de hele club tóch dik en dik tevreden omdat de doelstelling Europees voetbal wéér is behaald. Behalve Co. Die kan niet stilstaan, laat staan achteruit gaan. Dan is hij teleurgesteld en dat druipt dan van hem af. Niet alleen zijn omgeving, maar ook de groep krijgt daar dan last van. Zijn drive om te winnen is zijn kracht, maar meteen ook zijn zwakte.''

Beter dan nu kan het bijna niet gaan met AZ. Afscheid van Adriaanse dus aan het eind van het seizoen ?

,,Daar kan ik geen zinnig woord over zeggen. In januari praten we. Ik wil het liefst nog jaren met hem verder. De club ook. Onze insteek is ons uiterste best te doen zijn contract te verlengen, maar of dat lukt? In januari moet er duidelijkheid zijn. We moeten beiden verder. We kunnen het elkaar niet aandoen de beslissing uit te stellen.''

Al op zoek naar een alternatief?

,,We werken met een schaduwelftal. Heel intensief bekijken we met zes, zeven man voetballers die mogelijk in ons plaatje passen als een van onze spelers om welke reden dan ook wegvalt. Zo'n lijstje is er ook voor het geval Adriaanse vertrekt. Een heel kort trainerslijstje. We opteren voor een vergelijkbaar type. Het zou niet verstandig zijn nu van koers te veranderen. Maar eerst gaan we er voor de volle 100 procent voor Co in Alkmaar te houden.''

Tot slot, hoe ziet jouw eigen toekomst er uit?

,,Die ligt voorlopig in Alkmaar. Ik ben hier pas sinds augustus 2002. Ik heb altijd gezegd dat dit een baan is die je jaren moet doen. Continuïteit is belangrijk in een organisatie. Bij Willem II heb ik zeven jaar gewerkt. Ik had daar misschien nog wel gezeten als AZ niet op mijn pad was gekomen. Ik zag in Alkmaar grotere mogelijkheden structureel een sprong voorwaarts te maken dan in Tilburg. We zijn hier nog lang niet klaar. Zeker als straks dat nieuwe stadion er staat moet AZ op termijn uitgroeien tot een stabiele club die in beginsel altijd meestrijdt om Europees voetbal. Dat is niet alleen mijn uitdaging, maar die van de hele club.''


(c) AD 2004 alle rechten voorbehouden
Barra
Fanatic
Berichten: 711
Lid geworden op: 03 jan 2004, 14:05
Locatie: Vak S

AZ Winterkoning

Telesport
Zondag, 19-12-2004

ROOSENDAAL, zondag
Hij is nu ook al een groot psycholoog. AZ-coach Co Adriaanse zegde in het laatste nummer van het oude jaar liefst vijf (!) basisspelers de wacht aan. Met een zogenaamde B-keus ging hij op de bluftoer. Cootje gokte, Cootje won en werd door het verlies van PSV zelfs 'Herbstmeister'! Met zijn hoogst risicovolle ingreep haalde hij er het grootste rendement uit; RBC kreeg (0-2) nog vaster de rode lantaarn in handen.


De wegen van Adriaanse, die de eerste helft van het seizoen met 42 punten afsloot, zijn soms ondoorgrondelijk. Adriaanse zijn wil is nu eenmaal wet en aan zijn hand wacht AZ nog wonderbaarlijke dingen. Misschien na een kwart eeuw zelfs de landstitel.

Co's sterrenensemble had trouwens wel een vlekje weg te werken. Want op doelman Henk Timmer en stopper Joris Mathijsen na had AZ midweeks tegen Grazer AK niet de spirit en aanvalsdrift getoond die, al vier maanden lang, zo kenmerkend is voor de nieuwe koploper. Adriaanse was zelfs blij met de nederlaag in Oostenrijk. "Het verlies in Graz was fantastisch getimed. Een betere motivatie was er niet om de zaak voor het duel met RBC op scherp te zetten. De spelers werden daardoor met de neus op de feiten gedrukt en beseften dat ook zij konden verliezen."

En om de eerste seizoenshelft in stijl af te sluiten, had de oefenmeester tijdens het afsluitende partijtje voor het bezoek aan Angstgegner RBC enkele van zijn kroonjuwelen bij de B-ploeg ingedeeld. Adriaanse gebruikte dit als een extra argument om zijn elftal scherper dan ooit aan de laatste klus voor de winterstop te krijgen. De Alkmaarse drietrapsraket kon niet beter gelanceerd worden.

Want Adriaanse had dus geen mes, maar een botte bijl in zijn ploeg gezet. Liefst vijf basisspelers, te weten Jan Kromkamp, Barry van Galen, Kenneth Perez, Stijn Huysegems en Michael Buskermolen, raakten hun plaats kwijt! Bijna waren dat er zelfs zes geweest, maar daar AZ niet over een adequate vervanger voor Tim de Cler beschikt mocht hij wel tegen RBC starten. De 'vijf van Roosendaal' werden vervangen door respectievelijk Kew Jaliens, Adil Ramzi, Robin Nelisse, Ali Elkhattabi en Olaf Lindenbergh.

Bepaald geen halve maatregelen dus. Met deze opmerkelijke en toch wel gedurfde ingreep wilde Adriaanse het laatste duel voor de winterstop niet in mineur afsluiten. Maar Co houdt van een gokje, van risico's nemen. Bij tegenstander RBC, dat een uurtje voor de aftrap de opstelling kreeg, vielen bijkans de schellen van de ogen. "Ik moest dit doen", vertelde Adriaanse, "ik moest een nieuwe impuls aan het elftal geven. Ook al omdat we hier vier jaar achter elkaar niet meer hadden gewonnen. Dat risico durfde ik wel te nemen, want ik heb kwalitatief goede spelers achter de hand."

Het was ook een psychologische zet van Co. "Want vlak voor de winterstop zat een aantal spelers zowel lichamelijk als geestelijk er doorheen." De grote beurt ging niet ten koste van het spel dat de Alkmaar-express al een hele poos kenmerkt. Met meer geluk dan wijsheid bleef het bij rust slechts 0-1 door een goal van Robin Nelisse.

De 'nieuwelingen' grepen dus hun kans, terwijl Timmer op een schot van Tim Smolders bewees een 'hele grote meneer' te zijn. En uiteraard Denny Landzaat. De aanvoerder mocht door het midden opstomen tot aan Aerts, die hij vervolgens moeiteloos passeerde: 0-2.

De zege had nog florissanter kunnen zijn. Maar de euforie was er niet minder om: AZ is de 'Winterkoning' en gaat in 2005 helemaal voor de landstitel.

RBC Roosendaal - AZ 0-2 (0-1). 24. Nelisse 0-1, 62. Landzaat 0-2. Scheidsrechter: Van der Hilst. Toeschouwers: 5000. Gele kaart: Oliseh, Hertog, Viedma (RBC Roosendaal).

RBC Roosendaal: Aerts; Lammens, Hesp, Viedma (80. Daelemans) en Farouk; De Graaf, Oliseh, Hertog en De Lange; Smolders en Guijt.

AZ: Timmer; Jaliens, Mathijssen, Opdam en De Cler; Landzaat, Ramzi (80. Perez) en Lindenbergh; Sektioui (86. Huijsegems), Nelisse en Elkhattabi.


(c) Telegraaf 2004 alle rechten voorbehouden
Barra
Fanatic
Berichten: 711
Lid geworden op: 03 jan 2004, 14:05
Locatie: Vak S

Column Matty Verkamman: Lachbui

Trouw
Maandag, 20-12-2004

Toen ik vorige maandag in deze benedenhoek in het koffiedik keek had ik de uitslagen niet helemaal goed (PSV-Roda JC 1-3 en RBC-AZ 1-4), maar de conclusie dat AZ op zaterdag 18 december 2004 volkomen terecht de virtuele vlag van het winterkampioenschap zou mogen hijsen, klopte natuurlijk wel als een bus.


Moeilijk was die voorspelling trouwens niet. PSV verliest namelijk meestal thuis van Roda JC en AZ wint bijna alle wedstrijden - uit of thuis, het maakt de helden van Co tegenwoordig weinig meer uit. Dus waarom zal ik trots zijn op die voorspelling van een week geleden? Ooit had ik ze overigens alle dertien goed in de voetbalpool. Na dat succes planden we thuis meteen een wereldreis van wel een half jaar, maar spoedig bleek ik in het gezelschap te verkeren van vele tientallen medekenners. Toen de prijzen werden verdeeld, konden we net een weekje naar de Ardennen.

Wordt AZ straks ook de zomeren dus de echte kampioen van Nederland? Ik denk het wel. Ze hebben nog steeds geen grote klank, de namen van de AZcracks, maar stuk voor stuk zijn het wel degelijk bijzondere spelers. En nog belangrijker is dat AZ een prachtig team heeft en een weliswaar erg eigenwijs overkomende, maar ook zeer deskundige trainer-coach. Co Adriaanse!
- Ruud Gullit en Ronald Koeman kunnen niet bij hem in de schaduw staan. Ik gun Co het succes ten volle. Hij moet nu ook echt voor de titel gaan. Adel verplicht, niks geen underdogpositie meer. En na dat vooraf door niemand verwachte landskampioenschap moet het natuurlijk meteen ook weer afgelopen zijn met AZ, want ik heb verder niks met een club die drijft op de onmeetbare rijkdom van één persoon. Op een man die zijn ontelbare miljoenen heeft verzameld met een NoordHollandse kredietwinkel die leeft van woekerwinsten. Ik ken leukere bedrijven.

AZ kan de titel volgens mij alleen nog verspelen aan de concur-Roda rent die de komende tijd Arouna Koné van Roda JC overneemt. ajax was in de markt voor dit voetbalwonder, maar haakte af omdat de Ivoriaan een hartgebrek zou hebben. Daar merk je weinig van wanneer hij voor Roda aan de bal is. Prachtige voetballer. Koné is niet van de bal te krijgen en draait zich overal uit. Hij is nog niet door drie verdedigers tegelijk af te stoppen. Arouna Koné is Nwankwo Kanu in het kwadraat.

Voor de rest van het seizoen vraag ik mij tenslotte af hoe diep Feyenoord nog zal zinken. Uit overtuiging ben ik erg voor Sparta, maar nu begin ik zelfs al medelijden te krijgen met onze vrienden van Zuid. Wanneer ik Feyenoord zie hobbelen vraag ik me voortdurend af hoe slecht de verdedigers van het tweede van Feyenoord wel niet zullen zijn. Tevens vraag ik me af hoeveel nederlagen het nog zal duren voordat het legioen trainer Ruud Gullit laat vallen. Gullit zelf begint bij alle gehannes steeds droeviger te kijken. Is hij wel de man die deze krakende wagen nog op gang krijgt? En zal Jorien van den Herik zich in een sombere bui wel eens afvragen waarom toch ineens Ruud Gullit als trainer werd aangesteld? Was het vanwege diens charisma? Was het omdat Gullit bij het relatief arme Feyenoord een stimulerende invloed zou hebben op het binnenhalen van grote sponsors? Ik weet het niet precies, maar ik weet wel dat menige Rotterdammer vreemd opkeek toen Gullit ineens de opvolger van Bert van Marwijk bleek te zijn.

Wie bij Feyenoord onlangs ook vreemd opkeek was Ebi Smolarek. Na één van Feyenoords tegenvallende resultaten stond Gullit te roepen dat hij geen mobiele telefoontjes meer in de kleedkamer duldde. Hij had het amper gezegd, of daar ging het mobieltje van Gullit af. Smolarek lag hierop in een deuk. Gullit was not amused door de lachbui van de Pool. Smolarek heeft hierna niet veel meer betekend voor Feyenoord 1.


(c) Trouw 2004 alle rechten voorbehouden
Barra
Fanatic
Berichten: 711
Lid geworden op: 03 jan 2004, 14:05
Locatie: Vak S

Een bruisende cocktail van vakmanschap en talent

Volkskrant, Sport
Maandag, 20-12-2004

De vrolijke luis in de pels van de traditionele topdrie heeft een (relatief) bescheiden begroting, ontvangt de tegenstander in een gezellig, maar aftands stadion uit de jaren zestig en wordt geleid door een trainer over wie nog maar een paar jaar geleden werd beweerd dat hij té rechtlijnig en té star was om zich in de top staande te kunnen houden.


Sensationeel is het desondanks niet dat AZ als winterkampioen het reces ingaat, na in het slotweekeinde van de eerste competitiehelft PSV met de tiende achtereenvolgende competitiezege (RBC-uit, 0-2) te hebben achterhaald.

AZ lijkt misschien op een veredelde amateurclub - in de Alkmaarder Hout worden, heel ouderwets, nog gewoon rookworsten verkocht -, in werkelijkheid zijn in Noord-Holland in Alkmaar alle voorwaarden gecreëerd om het succes uit 1981 te evenaren.

In dat jaar werd AZ('67) kampioen van Nederland. Het was de laatste club die er in de eredivisie in slaagde de topdrie voor te blijven. Bijna een kwart eeuw later is in Alkmaar opnieuw een bruisende cocktail van geld, inzicht, vakmanschap en talent samengesteld, met één verschil.

Destijds werd vaak schamper gesproken over het spel van de kampioen dat het volgens de critici moest hebben van doods, maar doeltreffend sjablonenvoetbal.

Vooral de manier waarop AZ zich dit seizoen manifesteert is indrukwekkend. De ploeg trekt massaal ten strijde en doet dat met ragfijn combinatiespel en verrassende positiewisselingen, op het allerhoogste technische niveau.

Niet voor niets prees bondscoach Van Basten vorige week tijdens een kerstborrel met de voetbalpers twee clubs vanwege de spelopvatting en de uitvoering: Barcelona én AZ.

PSV kreeg vanwege de efficiëncy een eervolle vermelding, over ajax en Feyenoord geen woord.

Met een begroting van zo'n veertien miljoen euro heeft AZ een natuurlijke achterstand op de clubs uit de belaagde topdrie. De begrotingen van ajax en PSV bedragen ongeveer 55 miljoen euro, Feyenoord blijft daar met 50 miljoen iets bij achter.

Desondanks heeft AZ op de spelersmarkt een gezaghebbende positie opgebouwd, door een goede scouting én, vooral, de aangeboden salarissen. Een aantal spelers zit in de hoogste salarisgroep. Dat en de randvoorwaarden hebben van AZ een aantrekkelijke club voor talentvolle spelers gemaakt, zozeer zelfs dat PSV, Feyenoord en ajax op de transfermarkt regelmatig worden afgetroefd.

Wat AZ ook tot een voorname titelkandidaat heeft gemaakt, is de breed samengestelde selectie. Uitgezonderd wellicht Landzaat is ieder speler te vervangen, zoals zaterdag bleek. Adriaanse zette na de nederlaag tegen Grazer AK vijf hooggeprezen spelers (Kromkamp, Huijsegems, Buskermolen, Perez en Van Galen) naast het elftal, maar desondanks werd RBC simpel afgetroefd.

Adriaanse heeft een ruime keuze en bovendien het geluk (?) dat AZ gevrijwaard is gebleven van langdurige blessures. In de eerste helft van het seizoen zette AZ slechts zeventien spelers in, het minst van alle eredivisieclubs. ajax bijvoorbeeld deed op 25 spelers een beroep.

Aan het succes van AZ is niets geheimzinnigs. Het geld van voorzitter Scheringa, het inzicht van technisch directeur Van Geel en het vakmanschap van trainer Adriaanse hebben een bouwwerk opgeleverd dat door PSV, ajax en Feyenoord met bewondering én afgunst wordt bekeken.

De drie sleutelfiguren gunnen elkaar ruimte en vrijheid en vullen elkaar aan, in een harmonieus model. Niet lang geleden stond AZ nog bekend als een broeinest van intriges, maar door de komst van eerst Van Geel en later Adriaanse is de rust gewaarborgd.

Co Adriaanse is er in geslaagd een ploeg te beeldhouwen die voetbal speelt zoals dat lang geleden door ajax werd gedaan. Trainer van het jaar werd hij vorig seizoen al, maar ook in de eerste competitiehelft van het seizoen 2004-2005 laat Adriaanse een onuitwisbare indruk achter.

Dat doet hij natuurlijk door zijn interviews en uitspraken, en door zijn soms gespeelde zelfverzekerdheid, maar vooral door de manier waarop hij als een marionettenspeler AZ zijn wil oplegt.

De verbouwereerde topclubs hebben daardoor plotseling te maken gekregen met een formidabele tegenstander. PSV, ajax en Feyenoord zijn nog lang niet van AZ af.


(c) Volkskrant 2004 alle rechten voorbehouden
Barra
Fanatic
Berichten: 711
Lid geworden op: 03 jan 2004, 14:05
Locatie: Vak S

Sprookjesachtige beloning voor coach, spelers en preses AZ

Trouw, Sport
Maandag, 20-12-2004

,,Ongelooflijk dat een club uit Alkmaar bovenaan kan staan", zei trainer Adriaanse zaterdag met glimmende oogjes. AZ is halverwege de competitie de koploper van Nederland. Voorzitter Scheringa kon 'alle agressie van de afgelopen zes jaar de grond inrammen'.


AMSTERDAM - In de laatste speelronde van het jaar werd niet PSV, maar AZ gekroond tot winterkampioen van de eredivisie. Dat was een sprookjesachtige beloning voor spelers en trainer Co Adriaanse, de vormgever van hun alom geprezen attractieve spel, en niet in de laatste plaats ook voor Dirk Scheringa, de vasthoudende voorzitter die zaterdag zijn zoetste uren beleefde - eerst in Alkmaar en later in Roosendaal.

In de middaguren had Scheringa triomfantelijk de heimachine bediend waarmee de eerste paal voor het nieuwe stadion van zijn club in de grond werd geslagen. 's Avonds nam AZ, dat zelf RBC met 0-2 versloeg, de koppositie over van PSV, dat in Eindhoven tegen Roda JC met dezelfde cijfers zijn eerste competitienederlaag leed.

Zowel puntenaantal (42) als doelsaldo (+32) van AZ en PSV is gelijk, maar de Alkmaarse ploeg verdient voorrang omdat ze twee doelpunten meer maakte (44 om 42). Het is voor het eerst sinds 1980 dat de ranglijst halverwege de competitie niet door een vertegenwoordiger van de traditionele topdrie wordt aangevoerd. Ook toen werden de verhoudingen opmerkelijk genoeg verstoord door AZ, dat een halfjaar later zijn enige kampioenschap vierde.

Na die korte bloeiperiode volgden vele duistere jaren, van vooral financiële kommer en kwel. Sportief herrees AZ aan de hand van Adriaanse, die in het najaar van 2002 in Alkmaar neerstreek. Vorig seizoen al kon plaatsing voor Europees voetbal worden bejubeld, en onlangs werd op imponerende wijze de derde ronde van het Uefa Cup-toernooi bereikt.

,,Ongelooflijk dat een club uit Alkmaar bovenaan kan staan", zei Adriaanse zaterdag met glimmende oogjes. ,,Ik ben zeer trots. We zijn met AZ op de goede weg: met een brede, goede selectie en met een duidelijk systeem."

Maar de trainer zwaaide vooral voorzitter Scheringa lof toe. Elf jaar geleden werd de naar de eerste divisie afgegleden club van een faillissement gered door de kredietverstrekker. Sindsdien stelde Scheringa zich onder meer garant voor de tekorten van AZ. Naar schatting heeft hij 40 miljoen euro in de club gestoken.

Op een onaanzienlijk deel daarvan na, zoals sponsorinkomsten, kreeg hij daar tot voor kort weinig voor terug, óók omdat er op sportief gebied vaak ongelukkige keuzes werden gemaakt. Een bonte stoet van trainers en spelers trok voorbij in Alkmaar, waar de riante salarissen lange tijd slechts zelden werden waargemaakt.

Ook in andere opzichten zat het de ambitieuze Scheringa tegen. Zijn plannen voor een nieuw stadion werden door talrijke bezwaarprocedures gedwarsboomd.

,,Vandaag is de duizendste stap", sprak de voorzitter zaterdagmiddag verheugd op de plek aan de rand van Alkmaar die al in 1998 voor het nieuwe stadion werd verkozen. ,,Alle agressie van de afgelopen zes jaar wordt nu de grond ingeramd." Scheringa's woorden ontlokten gejuich bij de 1500 supporters die in een optocht van het vervallen stadion De Hout naar de bouwplek waren getrokken.

De bouw van het stadion, dat als werknaam voorlopig Kooimeerplaza draagt, zal anderhalf jaar in beslag nemen. Als alles verder naar wens verloopt wordt het in het begin van het seizoen 2006-2007 in gebruik genomen. Het stadion zal plaats bieden aan 13 500 toeschouwers. AZ, dat in De Hout geen extra inkomstenbronnen kan aanboren, hoopt de begroting in de nieuwe behuizing te kunnen verhogen van 14 miljoen naar 25 à 30 miljoen euro.

Daarmee zou de huidige sportieve status kunnen worden bestendigd die eerder dan voorzien werd bereikt, niet in het minst dankzij stabiliteit op het technische front. Geruggesteund door de ingetogen technisch directeur Martin van Geel, met wie hij eerder bij Willem II de nationale hiërarchie verstoorde, onderwerpt Adriaanse een veelzijdige selectie aan zijn offensieve lessen. Door doelpunten van Nelisse en aanvoerder Landzaat boekte AZ zaterdag zijn tiende competitiezege op rij.

Volgende maand worden de besprekingen geopend met Adriaanse, wiens contract afloopt. ,,Je ziet altijd dat de topdrie er weer bij komt", zei doelman Henk Timmer, een van de spelers die zich al voor het aanblijven van Adriaanse hebben uitgesproken. ,,Maar uiteraard zijn we nu titelkandidaat, en zo zullen we ons ook verweren."


(c) Trouw 2004 alle rechten voorbehouden
Barra
Fanatic
Berichten: 711
Lid geworden op: 03 jan 2004, 14:05
Locatie: Vak S

Een diepe buiging voor AZ

Parool Sport
Maandag, 20-12-2004

Alkmaarders troeven voor winterstop traditionele topdrie ajax, PSV en Feyenoord af

DICK SINTENIE

AMSTERDAM - In een land waar de competitie sinds jaar en dag wordt gedomineerd door drie voetbalclubs, ajax, Feyenoord en PSV, moet elke andere club die de hegemonie doorbreekt, worden gekoesterd. AZ mag zich sinds zaterdagavond (2-0 tegen RBC) 'winterkampioen' van Nederland noemen. Een diepe buiging is op zijn plaats.De Alkmaarse spelers vierden in de Roosendaalse kleedkamer een feestje. Bescheiden, dat wel, maar niet minder trots dan na het halen van een 'echte' prijs.

Door de misstap van PSV (2-0 nederlaag tegen Roda JC) voert AZ met 42 punten (evenveel als PSV) op basis van het aantal gescoorde doelpunten minimaal een maand de ranglijst aan. "Ongelofelijk," zei trainer Co Adriaanse, "dat een club uit Alkmaar na zeventien wedstrijden aan kop kan staan, en niet ajax, PSV of Feyenoord."

Ongelofelijk, maar waar. En volgens de statistieken is het bovendien een wintertitel met perspectief. In de afgelopen tien jaar slaagde alleen Feyenoord (2001) er niet in als kampioen van de eerste competitiehelft ook de eindstreep te halen met het meeste aantal punten. PSV had destijds de langste adem.

AZ is dus een voorname kandidaat in de titelrace, die na dit weekeinde ook voor ajax weer open ligt. Na de overtuigende overwinning op FC Groningen (4-0) is de achterstand op de nummers één en twee van de ranglijst nog maar vijf punten. "En ik zeg het maar even op z'n Adriaanses," zei assistent-coach Tonny Bruins Slot met een knipoog in de catacomben van het Oosterpark. "We krijgen AZ en PSV nog thuis, dus dan is het verschil nog maar twee punten. Bovendien moeten die twee ook nog tegen elkaar, dus dan is deelname aan de voorronde Champions League voor ons verzekerd."

Het is goed voor het Nederlandse voetbal dat AZ zich serieus mengt in de competitie, die aan de top zo vaak van spanning verstoken blijft. En het succes is allesbehalve een toevalstreffer. In Alkmaar is veel te danken aan een volhardende, ambitieuze en puissant rijke voorzitter (Dirk Scheringa) en een trainer (Adriaanse) die opnieuw bewijst dat hij zijn vak verstaat. Met veel minder (financiële) middelen loodste hij Willem II al eens naar de tweede plaats, en de Champions League in.

Het voetbal dat AZ speelt, is hartverwarmend en risicovol, maar zó doordacht dat de risico's beperkt blijven. Adriaanse valt graag aan, voetballers doen ook niets liever, maar er is in het veld te allen tijde sprake van interactie tussen de verschillende linies. Bovendien zijn de spelers van AZ topfit. De ploeg scoort niet alleen in het eerste kwartier van een wedstrijd de meeste doelpunten van alle clubs, maar heeft statistisch gezien ook aan het eind van een duel nog veel lucht, precisie en daadkracht over.

Adriaanse is als architect van het elftal al veelvuldig gelauwerd. Zaterdag, in Roosendaal, verlegde de trainer de aandacht naar zijn voorzitter. "Waar zou AZ zijn zonder Dirk Scheringa?" Het antwoord is simpel: nergens of ergens aan de duistere zijde van het betaalde voetbal. Dobberend in hetzelfde schuitje waarin provinciegenoten als Haarlem, Telstar en Volendam al jaren trachten te overleven.

De vicieuze cirkel kan slechts worden doorbroken met een sloot geld. Scheringa investeerde miljoenen in AZ, maar merkte al snel dat visie, beleid en uitvoering van dat beleid essentieel zijn om structureel uit te kunnen groeien tot een (sub)topclub. Bovendien was en is het Scheringa's uitgangspunt dat AZ zich zelfstandig moet kunnen bedruipen.

Belangrijkste vereiste daarvoor is een nieuw stadion, dat de sfeervolle maar voor topvoetbal volstrekt onbruikbare Alkmaarder Hout moet vervangen. Zes jaar lang vocht Scheringa een papieren oorlog uit met de tegenstanders van het nieuwe onderkomen. Hij dreigde meermaals met opstappen, maar dat maakte pas indruk op het moment dat AZ vorig seizoen als een komeet omhoog schoot op de ranglijst van de eredivisie.

Zaterdag, acht uur voordat AZ in Roosendaal de eerste plaats in handen nam, gaf Scheringa het sein voor het slaan van de eerste paal voor het stadion op Kooimeerplaza, hemelsbreed een kilometer verwijderd van De Hout. De voorzitter glom van trots: "Er waren duizend stappen te gaan. Vandaag was de duizendste." Het stadion met een totale oppervlakte van 25.000 m2 moet plaats bieden aan 13.500 toeschouwers en zal klaar zijn als het seizoen 2006/2007 begint. Te laat om AZ onderdak te bieden als de club volgend seizoen in de Champions League speelt. Soms gaan sprookjes veel te hard voor de werkelijkheid.


(c) Parool 2004 alle rechten voorbehouden
`Het waren vijf tropenjaren'

Rubriek: Sport
Maandag, 20-12-2004

AZ gaat als koploper van de eredivisie de winterstop in. Voor voorzitter Scheringa kwam zaterdag een einde aan vijf tropenjaren.


Het was zaterdag niet zozeer de dag van trainer Co Adriaanse noch van zijn elftal, dat met vijf reserves won van RBC (0-2), maar vooral van Dirk Scheringa. De eigenaar/voorzitter van AZ sloeg 's middags na een jarenlange (juridische) strijd de eerste paal voor het nieuwe stadion van de Alkmaarse voetbalclub de grond in. 's Avonds kon de financieringstycoon in Roosendaal constateren dat het eerste elftal van zijn club de winterstop ingaat als `herfstkampioen'.
Hoe kijkt u terug op zaterdag?

Dirk Scheringa: ,,Ik heb amper tijd gehad voor een gelukzalig gevoel. Daarvoor is het de afgelopen dagen te druk geweest. Vorige week dinsdagavond hebben we pas met de gemeente een contract ondertekend over de grond. Anderhalve week terug zijn we na zware onderhandelingen tot een akkoord gekomen met de aannemer. Vervolgens hebben we keihard aan hypotheekoffertes gewerkt. Dat waren in feite de laatste stappen nadat we zeseneenhalf jaar duizend hindernissen hebben moeten nemen bij allerlei rechtbanken tot de Raad van State toe. De voorbereidingen voor de bouw van het stadion kostten mij dertig uur per week. Daarnaast heb ik nog mijn vijftig bedrijven, waaronder een volwaardige bank en een levensverzekeringsmaatschappij. Ik ben verder in Wognum bezig met de bouw van drie kantoren. We gaan een nieuw museum betrekken in Spanbroek met 36 zalen zodat we straks al onze duizend schilderijen kunnen ophangen. Ik heb momenteel voor tweehonderd miljoen euro aan bouwopdrachten uitstaan.''

De provincie Noord-Holland en de (middenstand)ondernemers in Alkmaar moeten u grijze haren hebben bezorgd in hun pogingen de bouw van het stadion te torpederen.

,,De afgelopen vijf jaren zijn voor mij tropenjaren geweest. Een paar keer heb ik gedacht: ik stop ermee. De relatie met de ondernemers is nog steeds slecht. Het zijn projectontwikkelaars die alleen aan hun eigen portemonnee denken. Ze willen nu uit broodnijd in de stad dezelfde projecten beginnen als wij van plan zijn met het stadion. Dus ook bioscopen en een casino. Deze mensen voerden zelfs aan dat er op het terrein van het nieuwe stadion, het Kooimeerplein, modderkruipers (een soort weeraal, red.) zitten die beschermd zijn. Op milieugronden mochten we niet bouwen. Oneigenlijke, valse argumenten. Als je daarmee wordt geconfronteerd faalt de democratie. Gelukkig zitten in de Raad van State verstandige rechters.''

Wat gaat het nieuwe stadion cijfermatig voor AZ betekenen als het over anderhalf jaar klaar is?

,,Ik verwacht dat we straks met gemak dertien tot veertienduizend seizoenkaarten gaan verkopen waarmee het stadion elke wedstrijd is uitverkocht. Van de zestig beschikbare skyboxen zijn er al vijftig weg. Er zal een wachtlijst voor komen. We kunnen een extra ring op het stadion bouwen zodat de capaciteit kan worden uitgebreid tot 26.000 toeschouwers.''

AZ gaat zo nog een respectabele voetbalclub worden die niet afhankelijk is van één persoon.

,,Structureel heeft AZ nu een goede organisatie. Dat is met vallen en opstaan tot stand gekomen. Ook ik heb in de afgelopen elf jaar moeten leren een betaald voetbalclub te leiden en op te bouwen. Maar ik kan nu zelfs een wedstrijd lezen. Vergeet niet dat we zes jaar geleden nog in de eerste divisie speelden.''

Is de stijgende lijn ingezet met het aantrekken van technisch directeur Martin van Geel? Hij heeft ook Co Adriaanse binnengehaald.

,,Onder andere. Maar eerst hebben penningmeester René Neelissen en ik de club administratief en economisch goed neergezet. Daarna is Van Geel aangetrokken die een analyse van de club heeft gemaakt. Vervolgens kwam Toon Gerbrands als directeur algemene zaken. Met z'n vieren hebben we een profielschets opgesteld voor een nieuwe trainer. We kwamen uit op Co.''

Is het sportieve succes louter toe te schrijven aan Adriaanse?

,,Dit is het werk van het collectief. Co haalt geen spelers. Daar zijn onder meer ook scouts als Hugo Hovenkamp en Jan Fransz bij betrokken. Adriaanse en Van Geel kijken naar de technische kwaliteiten van de aankopen, Gerbrands beoordeelt ze in psychologisch opzicht, Neelissen economisch en ik probeer slagvaardig te handelen als zakenman.''

In januari praat u met Adriaanse over eventuele verlenging van zijn verbintenis. Hij laat zijn beslissing mede afhangen van wat AZ wil.

,,Co heeft zelf gezegd dat zijn houdbaarheidsdatum na drie jaar is verstreken. Dat zullen we realistisch onder ogen moeten zien. Wij vinden Co een prima trainer en willen serieus praten over een verlenging van zijn contract. AZ heeft behoefte aan een ervaren trainer. Een sterke persoonlijkheid met gezag die van discipline houdt.''

Wat wordt dit seizoen en de komende jaren de sportieve doelstelling?

,,In de eerste drie weken na de winterstop spelen we tegen NEC, Feyenoord (voor de beker, red.), Heerenveen, PSV en Alemannia Aachen. Een moordend programma. Als we dan nog bovenaan staan kun je aan het kampioenschap denken. Voorlopig neem ik genoegen met Europees voetbal, dus een plek bij de eerste vijf. Ook voor de komende jaren. De begroting van de drie topclubs is 50 miljoen euro of meer, die van ons tussen de 15 en 20 miljoen. De druk moet niet te groot zijn. Als we de Champions League halen, mogen we van de UEFA in De Hout spelen als we wat sterkere lampen in de lichtmasten draaien. Mochten we onverhoopt toch moeten uitwijken dan gaan we wat mij betreft naar Heerenveen en niet naar Amsterdam.''


(c) NRC 2004 alle rechten voorbehouden
Gillus
Fanatic
Berichten: 718
Lid geworden op: 30 dec 2003, 14:22
Locatie: Alkmaar

BarryMO9 schreef:Een diepe buiging voor AZ

Als we de Champions League halen, mogen we van de UEFA in De Hout spelen als we wat sterkere lampen in de lichtmasten draaien. Mochten we onverhoopt toch moeten uitwijken dan gaan we wat mij betreft naar Heerenveen en niet naar Amsterdam.''


(c) NRC 2004 alle rechten voorbehouden


Klinkt als muziek in de oren, dat ook onze voorzitter een hekel heeft aan Amsterdam(in dit geval dat lelijke stadion daar).
Berry
Fanatic
Berichten: 578
Lid geworden op: 04 jan 2004, 14:01

Op vakantie in Oostenrijk viel mij oog op een Duitse avondkrant, zelfs daar is het succes van onze plaatstelijke trots doorgedrongen!

Kijk maar eens naar deze foto! Dit is de voorpagina van de krant.

Afbeelding
bebeto

Berry© schreef:Op vakantie in Oostenrijk viel mij oog op een Duitse avondkrant, zelfs daar is het succes van onze plaatstelijke trots doorgedrongen!

Kijk maar eens naar deze foto! Dit is de voorpagina van de krant.

Afbeelding
Lol, als je op de site kijkt (www.abendzeitung.de) zie je dat AZ een rubriek is... :D
Plaats reactie