Overig nieuws

Financiële Ranglijst Eredivisie 2024: Hoe staat AZ ervoor?

Uit de vierde editie van de Financiële Ranglijst Eredivisie (FRE) 2024, gepresenteerd door het Sports & Economics Research Centre (SERC) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), blijkt dat AZ er prima opstaat in de Eredivisie.

Robuust eigen vermogen

Opvallend is AZ’s financiële positie, waarbij het eigen vermogen steeg van €33 miljoen naar €57 miljoen. Dit illustreert niet alleen een uitstekend financieel beleid, maar positioneert AZ ook als een voorbeeld in een competitie waar andere clubs, zoals Feyenoord en PSV, hun vermogen zagen afnemen. Deze sterke financiële basis biedt AZ de flexibiliteit om te investeren in zowel de jeugdopleiding als de eerste selectie, wat essentieel is voor de continuïteit op de lange termijn.

Eigen vermogen AZ ten opzichte van de rest van de Eredivisie

Opmerkelijke omzetstijging

Naast een gezond eigen vermogen heeft AZ ook een significante groei in omzet ervaren, met een indrukwekkende stijging van 40%. Dit is een direct gevolg van de prestaties op het veld, wat leidt tot grotere aantrekkingskracht voor sponsors en een stijging in merchandisingverkopen. Deze toename is des te indrukwekkender gezien bijvoorbeeld de bescheiden omzetgroei van 4% bij Ajax, de nog altijd grootste club in Nederland.

Omzet per club in de Eredivisie

Personeelskosten en financiële stabiliteit

De personeelskostenratio, een indicator voor de verhouding tussen personeelskosten en totale inkomsten, stabiliseerde in de Eredivisie op 64%. Voor AZ betekent dit een beheersbare kostenstructuur, die het mogelijk maakt om te investeren zonder de financiële gezondheid te ondermijnen. In een tijd waarin veel clubs worstelen om de balans tussen kosten en inkomsten te vinden, blijkt AZ dus een voorbeeld van goed financieel management.

TV en social media

AZ staat qua kijkcijfers op ESPN keurig op plek vier in de Eredivisie en trok gemiddeld 217.000 kijkers bij wedstrijden. Dat is aanzienlijk minder dan de traditionele top drie, maar bijvoorbeeld een stuk meer dan FC Twente (165.000) en FC Utrecht (144.000). AZ kan dus met recht zeggen dat het ook op dit gebied in de top vier van Nederland thuishoort.

Op social media heeft AZ 823.000 volgers en maakte het een scherpe groei door met een stijging van maar liefst 58% ten opzichte van een jaar eerder. Dit verklaart waarschijnlijk ook waarom de club tegenwoordig de neiging heeft om vele in het Engels te doen. Irritant voor Nederlandse volgers, maar blijkbaar een prima internationale strategie (laatste is een toevoeging van ons uiteraard).

Financiële Ranglijst Eredivisie: AZ staat er goed voor

De Financiële Ranglijst Eredivisie 2024 benadrukt het belang van financiële gezondheid en toont aan dat AZ op de goede weg is om een duurzame toekomst in de Eredivisie te waarborgen. Met een van de grootste stijgingen in eigen vermogen en omzet, gecombineerd met beheerste kosten, staat AZ er financieel sterk voor. De uitdaging blijft echter om deze financiële stabiliteit te vertalen naar succes op het veld en een grotere supportersschare.

Benieuwd naar het hele rapport? Download het hier.

Martijn Benjamin
Schrijft sinds 2004 voor AZFanpage en is vanaf 2010 eigenaar van deze heerlijke site. Heeft met In de Hekken nog een uit de hand gelopen hobby. Helpt in het werkende leven bedrijven aan professionele websites met 072DESIGN. Doet ook nog wat met kleding bij PGWEAR Nederland.

    Comments are closed.

    0 %