website laten maken in alkmaar
Overig nieuws

Fernando Ricksen ernstig ziek

Voormalig AZ-speler Fernando Ricksen is ernstig ziek. De verdediger die van 1997 tot 2000 voor AZ speelde vertelde gisteravond in tv-programma De Wereld Draait Door dat bij hem een maand geleden de spierziekte ALS (amyotrofe laterale sclerose) is geconstateerd. De levensverwachting van mensen met ALS is drie tot vijf jaar. Ricksen (37) speelde 105 wedstrijden voor AZ en scoorde 12 keer.

Ricksen zat bij DWDD voor de presentatie van zijn biografie Vechtlust, die vandaag verschijnt. De speler uit Heerlen had moeite met praten en vertelde uiteindelijk geëmotioneerd dat dat de eerste symptomen van ALS waren.

Fortuna en Rangers

Fernando Ricksen begon zijn carrière in 1993 bij Fortuna Sittard. In 1997 stapte hij voor drie seizoenen over naar AZ. Vanuit Alkmaar vertrok Ricksen, die bekend stond om zijn losbandige gedrag en ook enige tijd alcoholist was, naar Schotland om te spelen voor Rangers FC. Het was zijn beste periode, waarin hij tevens uitgroeide tot international. In Glasgow speelde hij in zes seizoenen 182 wedstrijden (13 goals) waarin hij onder meer twee landstitels en twee bekers won. In 2006 haalde Dick Advocaat hem naar Zenit Sint Petersburg. Ricksen had eerder bij Rangers al onder de huidige AZ-trainer gespeeld, maar het succes van Glasgow kon in Rusland niet worden herhaald. In vier jaar kwam Ricksen tot slechts 14 wedstrijden en het laatste seizoen speelde hij helemaal niet.

Het was voor Ricksen op 34-jarige leeftijd het sein terug te keren naar zijn jeugdliefde Fortuna. Hij speelde nog drie seizoenen in Sittard tot hij afgelopen zomer stopte met voetballen. In zijn laatste seizoen speelde hij acht wedstrijden voor Fortuna. In totaal speelde Ricksen 142 wedstrijden voor de groengelen, waarin hij 8 keer scoorde. Fernando Ricksen speelde tevens twaalf wedstrijden voor het Nederlands elftal.

Advocaat: ‘Diep geraakt’

Dick Advocaat reageerde vanochtend tegenover AZ.nl op het nieuws over zijn voormalig pupil. ”Het verschrikkelijke nieuws heeft me diep geraakt,” zegt de 66-jarige trainer. ”Ik heb altijd enorm goed samengewerkt met Fernando Ricksen. Natuurlijk zijn de verhalen over zijn escapades bij velen bekend, maar onder mij is hij altijd een keurige prof geweest. De uitspattingen heb ik pas later vernomen. Fernando was tegen mij altijd respectvol met ‘u en meneer’. Ik heb zowel bij Rangers als Zenit Sint Petersbrug en het Nederlands elftal fijn en succesvol met hem samengewerkt. Met Zenit zijn we samen landskampioen geworden en wonnen we de UEFA Cup.”

”Ook bij AZ is dit hard aangekomen. Hij heeft hier in Alkmaar drie succesvolle jaren meegemaakt. De club heeft goede herinneringen aan hem. Ik wil Fernando en zijn omgeving namens mijzelf en AZ heel veel sterkte toewensen de komende tijd. Hopelijk brengt zijn winnaarsmentaliteit het beste in hem naar boven.”

Benefiet

Supportersbeweging Victoria Alkmaar onderzoekt de mogelijkheid van een eerbetoon annex benefietwedstrijd, mogelijk tussen Fortuna Sittard en AZ en wellicht met spelers van de elftallen waarin Ricksen speelde. Supporters van Fortuna Sittard hebben al aangekondigd bij de eerstvolgende thuiswedstrijd, volgende week vrijdag tegen FC Emmen, te gaan collecteren voor onderzoek naar de vrij onbekende, ongeneeslijke en zeldzame ziekte ALS. Supporters van Rangers FC startten gisteravond een steunbetuigingspagina op Facebook die nog geen tien uur later al 12.000 likes heeft.

NAKZ
Over de schrijver

Support Your Local is zijn motto. Kwam in 1997 op 8-jarige leeftijd op de lokroep van de lichtmasten en het gejuich uit de Alkmaarderhout af, dat tot in zijn woonplaats Heiloo te zien en te horen was. Sindsdien uitgegroeid tot fanatiek supporter van AZ, zowel uit als thuis. Tegen het moderne voetbal is een ander motto. Strijdt o.a. via Supportersbeweging Victoria Alkmaar voor de rechten van supporters en het behoud van de supporterscultuur.

16 Comments

Comments are closed.
 • Avatar
  • Avatar
 • Avatar
 • Avatar
 • Avatar
 • Avatar
 • Avatar
 • Avatar
   • Avatar
 • Avatar
 • Avatar
 • Avatar
webdesign alkmaar
website laten maken in alkmaar