Wedstrijden

Ferdy Druijf schiet AZ in extremis ronde verder

Ferdy Druijf heeft zich vanavond ontpopt tot de absolute held van AZ. De spits hielp een Alkmaarders tiental in kansloze positie met twee treffers alsnog naast Partizan Belgrado en zodoende een ronde verder. Zo herhaalde Druijf het kunstje van Antwerpen, toen hij met een treffer zijn ploeg behoedde voor uitschakeling. De gastheren keken na een half uur tegen een 0-2 achterstand en uit niets bleek dat de Alkmaarders nog terug konden komen tot 2-2, tot Druijf opstond. Door het gelijke spel bekeren de Alkmaarders door naar de volgende ronde.

Er leek aanvankelijk weinig aan de hand in de eerste helft. De ploeg van Arne Slot had het duel het eerste kwartier onder controle en kreeg via Calvin Stengs de eerste mogelijkheid. Uit de eerste de beste serieuze tegenaanval was het echter raak. Asano dook alleen op voor Bizot en schoot Partizan op voorsprong. AZ verloor hierna de grip op het duel en werd met de minuut slordiger.

Dat resulteerde logischerwijs tot veel balverlies en daarmee werden de bezoekers regelmatig gevaarlijk, zonder zelf overigens heel goed te spelen. Na een klein half uur ging het opnieuw fout in de opbouw bij AZ. Bizot speelde Koopmeiners in, die de bal niet leek te verwachten. De aanvoerder verloor de bal en Soumah kon alleen op de sluitpost af, die het kado’tje dankbaar uitpakte. De thuisploeg kon daar voor rust aanvallend niets tegenover zetten.

Slordigheden

De eerste minuten na rust leken nog hoopvol, maar al snel slopen de slordigheden er weer in. Het gevolg was een handvol goede mogelijkheden voor Partizan om het duel in het slot te gooien. Het was echter aan Bizot en de paal te danken dat AZ in de wedstrijd bleef. Tien minuten na rust werd Slot min of meer gedwongen om alles of niets te spelen. Pantelis Hatzidiakos raakte op het oog ernstig geblesseerd en moest per brancard het veld verlaten. De trainer koos ervoor om Ferdy Druijf te brengen en va-banque te gaan spelen.

Lat

Die tactiek sorteerde nog niet direct effect. Partizan bleef gevaarlijk en AZ speelde te onnauwkeurig om tot een fatsoenlijke kans te komen. Twintig minuten voor tijd was er dan toch het eerste serieuze gevaar. Idrissi kapte naar binnen en schoot snoeihard op de onderkant van de lat. De bal stuiterde echter voor de lijn weer terug het veld in. Nadat Boadu kort hierna zijn tweede gele kaart kreeg voor een vermeende schwalbe leek het gedaan met AZ.

Druijf

Daar dacht Ferdy Druijf echter anders over. De aanvaller kopte zijn ploeg vlak voor tijd uit het niets terug in de wedstrijd. Met nog zeven minuten blessuretijd ontpopte zich een zenuwslopende slotfase. Uiteindelijk was het Druijf die voor een gigantische ontladig zorgde door diep in blessuretijd de 2-2 binnen te schieten. Die treffer was goud waard en betekent dat AZ overwintert in de Europa League.