Wedstrijden

FC Dordrecht in slotseconden naast Jong AZ

Jong AZ is er niet in geslaagd de eerste thuisoverwinning van het seizoen te boeken. Ondanks dat Sedlacek de ploeg van Stam en Vonk op voorsprong zette was het De Abreu die FC Dordrecht in blessuretijd naast de gastheren kopte. Extra zuur was het dat de Alkmaarders op dat moment onterecht met tien man op het veld stonden na een schandalige rode kaart voor Gullit. Door de puntendeling bivakkeren de beloften voorlopig in de middenmoot van de Keuken Kampioen Divisie. 

De eerste helft was er eentje van weinig hoogtepunten. Jong AZ probeerde combinerend de ruimtes te vinden maar had daar moeite mee. FC Dordrecht hield de rijen gesloten, waardoor de ploeg van Stam en Vonk vaak genoodzaakt was tot een lange bal. Aan de andere kant waren de bezoekers wel enkele keren gevaarlijk, zonder Rody de Boer daarbij in grote problemen te brengen.

Na de pauze begonnen de beloften een stuk sterker, al resulteerde dat niet direct in grote kansen. Wel kreeg Jong AZ een serie hoekschopen maar die wisten Ten Hove niet te verontrusten. Toen na een uur spelen Correia en Sedlacek in het veld kwamen veranderde het spelbeeld definitief. De Tjech zorgde met zijn loopacties in de diepte voor het nodige gevaar, terwijl de Portugees met enkele aannames en dribbels al vlagen van zijn klasse liet zien.

Sedlacek

Het was dan ook niet verrassend dat Jong AZ een kwartier voor tijd op voorsprong kwam en dat de doelpuntenmaker Sedlacek heette. De Tjech ging de combinatie aan met Duin, kreeg de bal mee van de spits en schoot in twee instanties raak. Het leek lange tijd de beslissing, te meer omdat Rody de Boer met een fenomenale redding vijf minuten voor tijd de gelijkmaker voorkwam. Toch werd de thuisploeg de laatste minuten ver teruggedrongen, mede door een belachelijke rode kaart voor Gullit. De verdediger viel in de 87ste minuut in en kreeg binnen twee minuten twee onterechte gele kaarten en mocht gaan douchen.

Gelijkmaker

Dordrecht profiteerde van dit numerieke overtal en drong de gastheren ver terug in de eigen zestien. Via De Abreu kwamen de bezoekers in de blessuretijd nog op gelijke hoogte. De middenvelder kon van dichtbij inkoppen en liet De Boer kansloos. Het was zelfs nog aan de doelman te danken dat de Zuid-Hollanders niet met de zege terug naar huis gingen. De goalie redde in de absolute slotseconden nog knap op een hard schot van Green. Kort daarna floot de matig leidende Gansner af en moesten beide ploegen genoegen nemen met een punt.

Karakteristieken

Doelpunten: 76′ Sedlacek 1-0, 90′ De Abreu 1-1

Gele kaarten: Savastano , Goudmijn (Jong AZ) Kok (FC Dordrecht)

Rode kaart: Gullit 2x geel (Jong AZ)

Opstelling Jong AZ: De Boer; Church, Bergsma, Bakker, Savastano; Koopmeiners (c), Oosting (87′ Gullit), Goudmijn; Duin, Margaret (57′ Correia), Taabouni (62′ Sedlacek)

Opstelling FC Dordrecht: Ten Hove; Montsma, Breedijk (c), De Abreu, Ormonde-Ottewill; Smith (83′ Schalekamp), Schuurman, Kok (78′ Green); Cijntje, Marques, Erkilinc (66′ Vicario)

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com