Keeper Esteban krijgt tegen GVVV de kans om zich te laten zien
Elftal en Technische staf

Esteban: ‘Ik dacht er te makkelijk over, dus uiteraard voel ik me schuldig’

Doelman Esteban van AZ gaf een interview aan voetbal international

De positie van doelman Esteban is de laatste dagen het gesprek van de dag onder de supporters van AZ. Tijdens de afwezigheid van de Costaricaan maakte zijn Uruguayaanse collega Sergio Rochet een degelijke indruk. Toch kreeg Esteban zijn plek onder de lat terug in de thuiswedstrijd tegen Excelsior. Waar AZ en zijn goalie met drie punten de wedstrijd dachten af te sluiten, gooide een slippertje van de keeper in de slotfase roet in het eten. ‘Ik dacht er te makkelijk over, dus uiteraard voel ik me schuldig’, was de verklaring van de doelman achteraf. Hij geeft echter ook aan volwassener te zijn geworden de laatste jaren. ‘Ik lijk niet meer op de keeper van twee jaar geleden. Toen zou ik met mijn handen in het haar zijn blijven zitten. Ik ben nu 25 en mentaal sterker. Ik ben het nu al vergeten, ik kan er toch niks meer aan doen’, aldus de goalie.

Keuze voor Esteban

De keuze voor Esteban is in aanloop naar het duel met Excelsior gemaakt door John van den Brom en de rest van zijn technische staf. De doorslag werd uiteindelijk gegeven door zijn staat van dienst, en de volwassenheid van de doelman uit Costa Rica. Nick van Aart legt uit: ‘Het viel mij tegen GVVV op hoe volwassen Esteban was. Hij bleef rustig, sprak de juiste mensen aan op hun verantwoordelijkheid. Die ervaring heeft Rochet logischerwijs nog niet.’ Sergio Rochet kon de keuze voor zijn concurrent begrijpen, en toont alle begrip in Voetbal International: ‘Ik vind niet dat ik recht heb op een basisplaats. Er is een verschil tussen een paar jaar in het eerste spelen, of een paar weken.’

Qua reflexen wellicht de beste

Nick van Aart is van mening dat Esteban qua reflexen wellicht tot de beste doelmannen van Nederland behoort. ‘Misschien is Esteban op basis van zijn reflexen wel de beste van Nederland. Alleen Jasper Cillessen komt tot een hoger percentage omdat hij qua inzichtelijk vermogen beter is.’ Esteban is zelf kritisch over zijn optredens, maar vindt wel dat er overdreven wordt. Zelf kan hij zich al zijn recente fouten zo voor de geest halen. ‘Twee tegen Heerenveen, vorig seizoen eentje tegen ADO Den Haag en nu deze. Dat zijn er vier. Ik onthoud meestal alleen de slechte dingen, zodat ik ervan kan leren. Laten het vijf tot zeven grote fouten zijn in de laatste vier jaar. Opzich geen slecht gemiddelde toch?’ Nick van Aart sluit zich daar bij aan: ‘ Als je de feiten erbij pakt scoort hij heel goed. Met Esteban heeft AZ de beker gewonnen en heeft het tweemaal de kwartfinales van de Europa League bereikt. In 2012 was hij bovendien de minst gepasseerde keeper van de eredivisie.’

Latijns-Amerikaanse doelmannen

Sinds de entree van Sergio Romero in 2007 begeeft AZ zich voornamelijk op de Latijns-Amerikaanse markt als het opzoek gaat naar keepers. De reden daarvoor is simpel. ‘Wij zoeken gewoon jonge atletische doelmannen met potentie’, aldus Earnest Stewart. De technisch directeur geeft ook aan waarom dat in Nederland moeilijker te vinden is: ‘Een groot voordeel is dat de opleidingen in Latijns-Amerika heel veel aandacht besteden aan hand-oogcoördinatie. Daarnaast zijn ze op jonge leeftijd al gewend voor pakweg dertigduizend fanatieke supporters te spelen. Ze blijven daardoor rustig en durven net iets meer. Dichterbij huis is dat moeilijk te vinden, of zijn de bedragen van een andere orde.’ Keeperstrainer Nick van Aart valt hem bij: ‘In Nederland willen we gewoon te veel. Een keeper moet tweebenig zijn, kunnen opbouwen en de boel neerzetten en coachen. Het zou mooi zijn als je dat allemaal beheerst; dan heb je een Van der Sar in huis. Wij zien het tegenhouden van ballen echter als primair punt voor een keeper, de rest zien wij als ontwikkelingspunten.’

Laatste maanden in Alkmaar

Esteban zag tijdens het WK in Brazilië veel Latijns-Amerikaanse doelmannen uitblinken, met een mooie transfer als gevolg. Landgenoot Navas vertrok naar Real Madrid, de Chileen Bravo ging naar Barcelona en Ochoa maakte de overstap naar Malaga. Reden voor de Alkmaarse doelman om zijn vleugels na dit seizoen ook eens uit te slaan. ‘Ik ben hier gelukkig, maar door het voetbal heb ik ook de kans gekregen andere culturen te ontdekken. Vijf jaar in Nederland is een mooie periode. Nu wil ik graag ervaring opdoen in een ander land. Ik ben klaar voor de volgende stap.’ aldus de Costaricaan. Ook heeft hij een mening over zijn collega’s uit Latijns-Amerikaanse landen en de perceptie van het Nederlandse voetbalpubliek: ‘Wij hebben iets speciaals. In Nederland denken mensen erg zwart-wit. Iemand die minder goed kan meevoetballen, is meteen een slechte keeper. Ik ken mijn kwaliteiten. Met mijn handen kan ik soms een soort van Messi zijn, met mijn voeten niet. Ik probeer beter te worden, maar ik kom nu eenmaal uit een andere cultuur. In Italië doen ze het weer anders, meer zoals ik gewend ben. Daar zijn Van der Sar en Stekelenburg echter mislukt, dat zegt toch wel iets?’

Het volledige interview is deze week te lezen in Voetbal International.

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: [email protected]

  7 Comments

  1. Al met al GEEN slechte goalie voor AZ geweest, maar hij zal niet beter worden dan dat hij nu is(misschien mentaal). Aan de reacties te lezen is Esteban een amateur keeper geweest voor AZ. Dat vind ik onterecht hij is toch 3/4 jaar een redelijke doelman geweest en belangrijke reddingen verricht. Hij verdient meer credits dan dat hij nu krijgt van de supporters. Ik schaam mij echt behoorlijk hoe sommige ”supporters” hem afkafferen. Succes voor dit seizoen Esteban, ik gun je een mooie club in het buitenland!

   FORZA AZ!

   1. je hebt wel een punt, en ik vind ook niet dat we hem massaal moeten afkafferen maar het neemt niet weg dat hij de ene keer de sterren van de hemel keept en de week erop een blunder van hier tot costa rica maakt.. Als je kijkt naar hoe blunders tot stand komen en hoe hij soms bezig is (spelers uitkappen in de 16, betrokken bij opstootjes, onbesuisd inkomen) heeft hij mazzel dat het, zoals hij zelf zegt, bij 4 blunders is gebleven. Ik vind hem ook een icoon uit een bepaalde AZ-periode, denk hierbij aan het voorval met neus wesley en de strafschoppenreeks tegen H’veen in de beker.. zijn mooie momenten die we toch een mooi plaatsje moeten geven in het archief.. maar het neemt niet weg dat hij ons afgelopen week 2 punten heeft gekost. Het is vaak een dunne lijn tussen de held zijn en de schlemiel..

  2. Goeie gozer die Esteban, maar die uitspraak toe aan hoger niveau ….. als je de sterren van de hemel keept is het begrijpelijk maar de man veroorzaakt vaak zelf de fouten.

  3. Laat hem.eerst maar eens Nederlands leren praten daar hoor ik steward en van Aart niet over. Simpel die technische van ons.
   Tegen Nac gaat het op zeker fout staan we 14 ofzo en bedankt technische staf

  4. Hij geeft aan dat hij elders ervaring op wil doen en toe is aan een volgende stap. dat hoeft dus niet hetzelfde te zijn als een hoger nivo..
   In principe wordt elke doelman alleen maar beter als hij meer ervaring heeft, maar ik heb al vaker gezegd dat ik daarover bij Esteban mijn twijfels heb.
   AZ roept altijd dat spelers verplicht zijn Nederlands te leren en te spreken, maar bij hem merk ik daar weinig van, net als bij Aron Johansson trouwens. Pelle en Romero onttrokken zich daar volgens mij ook aan, niet toevallig spelers die zichzelf als passanten beschouwen en in gedachten al met een volgende club bezig waren.
   Maar zeker van een keeper mag je verwachten en eisen dat hij zijn verdediging probleemloos kan coachen zonder eerst in het woordenboek te moeten kijken.
   Als je die investering niet in jezelf doet/wil doen, klopt er toch iets niet met je instelling.
   Het zou hem ook te denken moeten geven dat er in de zomer geen andere club voor hem kwam.
   Maar helaas vergeet Esteban heel snel zaken die hem niet uitkomen.
   Hij heeft af en toe geweldig staan keepen, talent genoeg, maar voor een volgende stap omhoog zal hij toch heel wat moeten veranderen.
   Niettemin moeten we hem blijven steunen zolang hij er nog is, en dan hoop ik dat hij de supporters terugbetaald met goede en stabiele prestaties.

  5. Ballen tegenhouden is inderdaad belangrijk. Maar met een hele matige voortzetting en dus veel balverlies krijg je méér tegenaanvallen te verduren, en dus méér kans op tegengoals. Het vele balverlies is bovendien niet goed voor het vertrouwen van de rest van de verdediging, wat ook meer tegengoals tot gevolg heeft.

   Ga daar maar eens statistieken van maken van Aart.

  6. speciaal voor Esteban.

  Comments are closed.

  Ook interessant