15-12-2019: Voetbal: AZ v Ajax: Alkmaar Eredivisie 2019-2020 L-R Teun Koopmeiners of AZ Alkmaar, Stijn Wuytens of AZ Alkmaar
Wedstrijden

Eredivisie start 12 september, geen zondagavondwedstrijden

De eredivisie gaat starten in het weekend van 12 en 13 september, dat heeft de KNVB vandaag bekendgemaakt. De laatste speelronde zal plaatsvinden op 16 mei. Een opvallend gegeven is dat de voorgenomen zondagavondwedstrijden zijn geschrapt. Aanvankelijk had de bond elke zondagavond een wedstrijd ingepland om 20:00. Dit is echter komen te vervallen na hevige kritiek van de supporters.

Incidenteel zal er echter nog wel een wedstrijd op dat tijdstip plaats kunnen vinden, als ploegen voorafgaand op donderdag in de Europa League uitkomen. De bond heeft bij het vaststellen van het schema gekozen voor zoveel mogelijk flexibiliteit. Zo kan de KNVB inspelen op de eventuele gevolgen die gepaard gaan met een tweede golf van het coronavirus.

Play-offs

Zo zal er geen wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal worden gespeeld. Daarnaast zijn de play-offs om Europees voetbal en promotie/degradatie ingekort. Deze wedstrijden zullen beslist worden op basis van een duel en niet meer door middel van een tweeluik. De winterstop is van 23 december tot 8 januari, waarbij moet worden aangetekend dat afgelaste wedstrijden gedurende die periode kunnen worden ingehaald.

Voorronde Champions League

AZ zal de eerste officiele wedstrijd van het seizoen mogelijk al spelen op 25 augustus. Op die datum worden de duels in de tweede voorronde van de Champions League afgewerkt. Op dit moment is het nog niet geheel duidelijk in welke voorronde de Alkmaarders zullen starten. Normaliter zou de ploeg van Slot in de derde voorronde instromen als de winnaar van de Europa League zich in eigen land ook rechtstreeks weet te kwalificeren voor de groepsfase van de Champions League.

Of dit scenario ook dit seizoen geldt is echter hoogst onzeker. De finale van de Europa League wordt namelijk pas gespeeld op 21 augustus, vier dagen voor de tweede voorronde van de Champions League aanvangt. De loting voor de tweede voorrondes zal echter al voor 21 augustus plaats gaan vinden. Het is op dit moment nog de grote vraag hoe de UEFA dit op gaat lossen.

 

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

    Comments are closed.

    Ook interessant