Columns

Column: Echt willen winnen

Het is nog te vroeg om echt te juichen, maar de transformatie die AZ heeft doorgemaakt na de dompers tegen Excelsior en Feyenoord is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Van een elftal dat zich (in feite al zeker een jaar) bij de minste of geringste tegenslag onder de voet liet lopen door zo’n beetje elke tegenstander is AZ een echte vechtmachine geworden. We zien al wekenlang een elftal dat elke tegenstander bij de strot wil pakken en nog mooier, een elftal dat dit ook negentig minuten lang vol wil houden. Verslappen is geen optie meer en je krijgt als supporter de indruk dat deze spelers meer van elkaar eisen dan we in jaren hebben gezien.

Vaak hoorden we mooie praatjes na een incidenteel goede wedstrijd of slappe excuses na weer een nederlaag tegen een willekeurige laagvlieger.  Ondanks dat de ranglijst over het algemeen het nodige kon verhullen werd het chagrijn groter en groter. Het voetbal was vaak matig en als het al een keer goed was dan kreeg het sporadisch een goed gevolg. Het resultaat kunnen we elke twee weken zien. Het stadion is in de afgelopen jaren aardig leeggelopen en de voetballiefhebber bleef in tegenstelling tot de echte supporter liever thuis.

Als je een beetje om je heen luisterde was het helemaal niet zo ingewikkeld om de negatieve spiraal te doorbreken. Als het voetballend niet lukt dan moet je er als professional gewoon 100% opklappen en dat 90 minuten lang. Zo moeilijk lijkt dat niet zou je zeggen. Toch is dat wat te kort door de bocht en komt er in een teamsport meer bij kijken. Een team kan alleen winnen als iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft en een team is alleen een goed team als spelers zichzelf niet groter maken dan de club. Juist daar lijkt dit jonge elftal een slag te hebben gemaakt. Van iedereen wordt verwacht dat taken worden worden uitgevoerd en verslapping lijkt niet te worden geaccepteerd.

Na Feyenoord is er een knop omgegaan en ik ben razend benieuwd hoe dat is gebeurd. Heeft er iemand met de vuist op tafel geslagen, hebben ze elkaar keihard de waarheid verteld of berust deze goede reeks zich op puur toeval doordat spelers wegvielen en ze vervangen zijn door spelers die op de een of andere manier beter functioneren in dit team? Ik ben geen trainer of echt voetbalkenner, dus ik zou er geen antwoord op kunnen geven, maar het is wel opvallend dat die wedstrijd het omslagpunt lijkt te zijn.

De woorden van toonbeeld van onverzettelijkheid Wout Weghorst na de wedstrijd tegen Almere City waren exemplarisch voor het huidige AZ. De aanvoerder gaf tegenover de camera’s van FOX Sports aan dat je kunt willen winnen, maar dat je ook ECHT kunt willen winnen. Dat ECHT willen winnen zien we vanaf de wedstrijd tegen FC Utrecht elke week en daar kan ik echt enorm van genieten. Natuurlijk is het niet altijd even goed, maar door met deze mentaliteit elke week 90 minuten lang alles te geven voor jezelf, je werkgever en de supporters kunnen deze jonge honden het stadion weer vol gaan spelen en dat zouden ze dan echt verdienen ook.

Martijn Benjamin
Schrijft sinds 2004 voor AZFanpage en is vanaf 2010 eigenaar van deze heerlijke site. Heeft met In de Hekken nog een uit de hand gelopen hobby. Helpt in het werkende leven bedrijven aan professionele websites met 072DESIGN. Doet ook nog wat met kleding bij PGWEAR Nederland.

  25 Comments

  1. AZ heeft in zekere zin ook garen gespind met de blessure van Vejinović.
   Hoe fantastisch hij het ook deed, het is bepaald geen vechter die door het vuur gaat en voor hem kwam de weg vrij voor Fredrik Midtsjø. Samen met onze andere Noor Svensson en ijzervreter Weghorst hebben ze kampfgeist in het elftal gebracht wat een mooie mix geeft met de AZ talenten.

  2. In deze competitie kan je ver komen met hard werken. Ik moet eerlijk bekennen dat ik blij ben dat de jeugd het zo goed doet. De twee noren zijn turbo’s in deze motor. Ik hoop dat de spelers dit vol kunnen houden.

  3. Is maar 1 man aan wie we dit te danken hebben: Midtsjo.
   Wat een klasbak is dat zeg. Brengt sneldheid, is fel en speelt elke bal vooruit. Ik ben fan.

   1. Ik ook. En van Jonas, Wout, Joris, Ali, en Guus en Mats.

  4. Tsja, die jonge spelers lopen de longen uit hun lijf en doen wat ze wordt opgedragen en daar komt bij dat sinds Midtsjo is gekomen er een hart in het elftal lijkt te zitten.
   Het lijkt er bovendien op dat de vechtlust van de Noren en Weghorst is overgeslagen op het elftal.
   En is AZ in potentie kampioenskandidaat mede doordat de zogenaamde topclubs behoorlijk tegenvallen en PSV een vertekend beeld geeft in wedstrijdpunten.
   AZ verloor onverdiend in Eindhoven!
   Trek dan 3 punten af bij PSV en 3 punten bij AZ en zie het verschil.

   1. En een gratis penalty tegen Twente plus eigen doelpunt…

    1. en het zwaar onverdiende gelijkspel tegen Groningen….

     1. Als, als, als… als je zo door redeneert, staan er 18 clubs bovenaan met alleen maar overwinningen. Je bent winnaar als je de meeste doelpunten maakt, zo simpel is het. Het geklets hierboven is precies de makke van het huidige Nederlandse voetbal. “Zij zijn groot en ik is klein”. Maar gelukkig hebben wij Midtsjo!

      1. Laat ons ff lekker ‘kletsen’ man!
       ….enne dat is precies NIET het makke van het Nederlands elftal, daar missen we gewoon kwaliteit en hebben we helemaal geen ‘als’, de meeste wedstrijden kunnen we gewoonweg niet winnen. Punt.

      2. Kleine correctie: je bent niet de winnaar als je de meeste doelpunten maakt, want als er nog veel meer tegen krijgt stap je toch het veld af met 0 punten ;). Voor de rest ben ik het met je eens. Groningen uit kwam AZ zeer slecht uit de kleedkamer, hadden we ook kunnen verliezen. Tegen PSV werd goed gespeeld, maarja, je moet ze wel buiten het bereik van Zoet en binnen de palen schieten. Plus dat we teveel doelpunten tegen krijgen. Kortom, we staan precies waar we horen te staan! En dat is zeker niet slecht!

  5. Voorbarig gelul na nietszeggende potjes als Utrecht-thuis,Willem 2-thuis en Heerenveen-uit.

   Zo een column neem ik pas serieus als die streak van 9 punten is opgebouwd in een Feyenoord-uit, Psv-thuis en Utrecht-uit.

  6. Goede column, ik ben het helemaal eens!
   @ hieronder: naast onze Noren en Weghorst, vergeet ook Alireza niet, en wat te denken van Van Overeem?
   We hebben 5 spelers die vol gas er tegenaan gaan. Daarnaast loopt Til zijn meters wel. De rest kan dus simpelweg niet achterblijven. Daarom zie je ook dat dit echt een teamprestatie is.

   1. je kan merken dat het beter loopt omdat de media al begint met.. “kan weghorst hogerop” en “wanneer vertrekt jahanbakhsh”. Het loopt momenteel maar wanneer word dit team weer uit elkaar getrokken?

    1. Komende zomer zullen er wel weer een aantal spelers vertrekken, zoals Weghorst en Alireza. Hopelijk is Stengs dan weer fit en kopen ze een voetballende en energieke spits terug. Van Overeem lekker op links houden. Als je de rest kan behouden en nog een goede centrale verdediger koopt heb je leuke jaren voor de boeg.

     1. een standvaste centrale verdediger zou ook geen overbodige luxe zijn.. daarnaast zal van overeem ook wel een stap hogerop willen.

      1. Nou, ik hoop dat AZ toch minimaal 1 van de drie aanvallers weet te behouden. Op dit moment genieten deze drie heren de voorkeur en als ze verkocht worden, mis je direct een gehele linie. Daarnaast moeten we nog maar afwachten hoe Stengs terug komt… een aanvalslinie met Dos Santos, Friday en Garcia zitten we niet op te wachten.

      2. een ‘aanvals’linie met Dos Santos, Friday en Garcia is een een worst-case-scenario! Weg ermee!

      3. Ik zal Max even mail om deze drie te verkopen, ipv de 3 die nu spelen!

  7. Mooi geschreven en het klopt ook wat Martijn zegt maar ook in de reacties lees ik zinvolle zaken, Kamfgeist, ik kan het niet beter verwoorden.

   Maar ook Weghorst is dan misschien een halve gare hij is wel de personificatie van als het niet meezit of gewoon zelfs niet het talent heb, je gewoon nog een schepje er boven op moet doen. Ik had werkelijk waar nooit verwacht dat hij een echte leider zou worden met name door zijn beperkte techniek wordt je dan vaak door de rest van de groep minder snel serieus genomen, maar in alles is Wout een voorbeeld met name voor die jonge gasten.

   Tegen Twente gewoon weer drie puntjes die geven standaard altijd een doelpuntje weg tegen PSV ook weer en tegen ons is het min of meer traditie dat die gozer van Beijen hem in eigen doel trapt, heerlijk

  8. Kraaij tegen Brom bij het interview over Wout Weghorst. “Kom op jij bent de baas” Antwoord Brom “NOG WEL” en hij schrok van zijn antwoord en was even van slag. Hoe moeten wij dit zien? Is die na de winterstop dan NIET MEER DE BAAS????? Ben zeer benieuwd!

   1. Dat is een opvallend uitspraak van hem dat “nog wel” en daar steekt zeker meer achter.
    Het kan betekenen dat John en Arne Slot een verschil in zienswijze hebben en dat AZ Slot de vrije hand geeft.

    1. Of zou het de combinatie ‘ijzervreter en arm op de schouder’ zijn……zou zo maar kunnen

   2. Als het waar is, goed nieuws! Houdbaarheidsdatum van dit softe en a-technische beleid van VdB was vorige winterstop al ruim verstreken…

  9. AZ kan dadelijk het Twitter fenomeen #metoo gebruiken wij ‘AZ’ worden wekelijks misbruikt door het scheidsrechterskorps in de Eredivisie.

  Comments are closed.

  0 %