Dramatische start wordt AZ fataal tegen Excelsior

Marius Wiegman
Geschreven door Marius Wiegman

AZ heeft zojuist de kans laten liggen om medekoploper te worden in de eredivisie. Na een beroerde start stonden de Alkmaarders al rap op een 0-2 achterstand. Luigi Bruins was vanaf de stip de maker van beide treffers. In het vervolg probeerde de thuisploeg met de moed der wanhoop aan de vallen en kwam het ook aantal keer dichtbij de aansluitingstreffer. De paal en de lat stonden success echter in de weg.

De start voor de Alkmaarders was dramatisch te noemen. Nog voordat iedereen goed en wel op zijn of haar stoel zat lag de bal al op de stip. Jonas Svensson trok Luigi Bruins naar de grond, waarna laatstgenoemde achter de toegekende strafschop mocht gaan staan. Bruins faalde niet en schoot zijn ploeg op voorsprong. Nog geen vijf minute later stond Bruins opnieuw oog in oog met Bizot. Ditmaal beging Vlaar de overtreding en wederom schoot de aanvaller van Excelsior de penalty raak.

Kansen

Tussen de twee strafschoppen in hadden de Rotterdammers al twee grote mogelijkheden om de score uit te bouwen. Bizot lag echter een aantal keer in de weg, en kreeg bovendien tweemaal hulp op de doellijn van Vlaar en Wuytens. Na deze desastreuse start herpakte AZ zich iets gaandeweg de eerste helft, al bleven grote kansen uit. In de slotfase persten de Alkmaarders er een klein offensiefje uit, maar de vele voorzetten wisten hun bestemming vaak net niet te bereiken.

Ingreep

In de rust greep Van den Brom in en bracht Friday en Helmer in de ploeg voor Van Overeem en Ouwejan. Door die omzettingen was er meer bezetting voor het doel en dat resulteerde in een ware stormloop op het doel van Excelsior. Wout Weghorst onderstreepte de Alkmaarse dadendrang na een minuut of vijf door met zijn inzet de lat te raken. Enkele seconden daarvoor vond Jahanbakhsh doelman Kristinsson al op zijn weg. AZ bleef hierna op de deur bonken maar had moeite een gaatje te vinden in de hechte Rotterdamse defensie.

Paal

Aan de andere kant kwam Excelsior weinig over de middenlijn, maar de weinige keren dat het gebeurde werd het wel direct gevaarlijk. Zo voorkwam Bizot na een uur spelen de beslissing door als een haas zijn doel uit te komen en Massop het scoren te beletten. AZ bleef aanvallen en kwam middels een vrije trap van Vejinovic het dichtst bij een treffer. Via de binnenkant van de paal stuiterde de bal echter weer terug het veld in. Gescoord zou er niet meer worden, waardoor de Alkmaarders de eerste thuisnederlaag van het seizoen leden.

Karakteristieken

Doelpunten: 2′ Bruins (strafschop) 0-1, 8′ Bruins (strafschop) 0-2

Gele kaarten: Vlaar (AZ)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson (87′ Dos Santos), Vlaar (c), Wuytens, Ouwejan (46′ Friday); Til, Vejinovic, Van Overeem (46′ Helmer); Jahanbakhsh, Weghorst, Seuntjens

Opstelling Excelsior: Kristinsson; Karami, Mattheij, Faes, Massop; Fail, Vermeulen (79′ Messaoud), Koolwijk; Caenepeel (72′ Payne), El Azzouzi (66′ Van Duinen), Bruins

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Over de schrijver

Marius Wiegman

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com