AZ heeft zojuist de kans laten liggen om medekoploper te worden in de eredivisie. Na een beroerde start stonden de Alkmaarders al rap op een 0-2 achterstand. Luigi Bruins was vanaf de stip de maker van beide treffers. In het vervolg probeerde de thuisploeg met de moed der wanhoop aan de vallen en kwam het ook aantal keer dichtbij de aansluitingstreffer. De paal en de lat stonden success echter in de weg.

De start voor de Alkmaarders was dramatisch te noemen. Nog voordat iedereen goed en wel op zijn of haar stoel zat lag de bal al op de stip. Jonas Svensson trok Luigi Bruins naar de grond, waarna laatstgenoemde achter de toegekende strafschop mocht gaan staan. Bruins faalde niet en schoot zijn ploeg op voorsprong. Nog geen vijf minute later stond Bruins opnieuw oog in oog met Bizot. Ditmaal beging Vlaar de overtreding en wederom schoot de aanvaller van Excelsior de penalty raak.

Kansen

Tussen de twee strafschoppen in hadden de Rotterdammers al twee grote mogelijkheden om de score uit te bouwen. Bizot lag echter een aantal keer in de weg, en kreeg bovendien tweemaal hulp op de doellijn van Vlaar en Wuytens. Na deze desastreuse start herpakte AZ zich iets gaandeweg de eerste helft, al bleven grote kansen uit. In de slotfase persten de Alkmaarders er een klein offensiefje uit, maar de vele voorzetten wisten hun bestemming vaak net niet te bereiken.

Ingreep

In de rust greep Van den Brom in en bracht Friday en Helmer in de ploeg voor Van Overeem en Ouwejan. Door die omzettingen was er meer bezetting voor het doel en dat resulteerde in een ware stormloop op het doel van Excelsior. Wout Weghorst onderstreepte de Alkmaarse dadendrang na een minuut of vijf door met zijn inzet de lat te raken. Enkele seconden daarvoor vond Jahanbakhsh doelman Kristinsson al op zijn weg. AZ bleef hierna op de deur bonken maar had moeite een gaatje te vinden in de hechte Rotterdamse defensie.

Paal

Aan de andere kant kwam Excelsior weinig over de middenlijn, maar de weinige keren dat het gebeurde werd het wel direct gevaarlijk. Zo voorkwam Bizot na een uur spelen de beslissing door als een haas zijn doel uit te komen en Massop het scoren te beletten. AZ bleef aanvallen en kwam middels een vrije trap van Vejinovic het dichtst bij een treffer. Via de binnenkant van de paal stuiterde de bal echter weer terug het veld in. Gescoord zou er niet meer worden, waardoor de Alkmaarders de eerste thuisnederlaag van het seizoen leden.

Karakteristieken

Doelpunten: 2′ Bruins (strafschop) 0-1, 8′ Bruins (strafschop) 0-2

Gele kaarten: Vlaar (AZ)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson (87′ Dos Santos), Vlaar (c), Wuytens, Ouwejan (46′ Friday); Til, Vejinovic, Van Overeem (46′ Helmer); Jahanbakhsh, Weghorst, Seuntjens

Opstelling Excelsior: Kristinsson; Karami, Mattheij, Faes, Massop; Fail, Vermeulen (79′ Messaoud), Koolwijk; Caenepeel (72′ Payne), El Azzouzi (66′ Van Duinen), Bruins

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

42 Replies to “Dramatische start wordt AZ fataal tegen Excelsior”

 1. Wat een verschrikkelijke wedstrijd. Kansen afmaken is nog altijd een gigantisch probleem. Vandaag was daarnaast ook verdedigen nog eens lastig. Ik had dit zo niet verwacht en baal er van als een stekker. Seuntjens en Vejinovic vielen me zwaar tegen zeg, en de wissel van Van Overeem voor Friday was heel onlogisch. Die man was zelfs bij jong al niet goed.

  1. Kansen creeeren dat is ook een probleem. Er wordt NIETS gecreeerd. 28 corners en niet 1 corner gevaarlijk.

   Zelfs FC Bal op het dak zou meer creeeren in 28 corners.

  2. Zeker ongelovelijk dat die blinde vinken Friday er in brengen.
   Verdiend samen met Dos Santos en Garcia een punter. Opsodemieteren en doorselecteren!!

 2. Eerste “overtreding” was geen strafschop tweede overtreding was 50/50 je kan hem geven.. daarbij had blom nog 4á 5 kleine blundertjes.. al met al, niet te zwaar dit verlies aantrekken, want het arbitrale zooitje was gewoon zwaar onvoldoende vandaag.

  Binnen 8 minuten sta je met 0-2 achter in eigen huis de moed zakt het hele elftal in de schoenen, eerste helft was daarom ook niet denderend, tweede helft heb ik een AZ gezien wat wel wou maar beetje ongelukkig was in de 16. Helaas snel vergeten en focussen op aanstaande wedstrijd thuis tegen Feyenoord.

 3. Verrassingseffect Excelsior gelukt en dan met anti-voetbal deur dicht doen en dan hopen dat je het 90 minuten volhoudt. Dat is gelukt. Lelijk maar slim. Het mocht op de een of andere manier niet lukken vandaag. Zo’n wedstrijd zit er altijd wel tussen. Snel vergeten en op naar volgende week.
  En al die eikels die voortijdig het stadion verlaten…go f**k yourself.

  1. Mee eens. Het zat AZ tegen op sommige momenten. Het is lastig voetballen tegen een ploeg die 80 min lang voor de goal ligt. We kunnen gaan piepen en mopperen maar AZ heeft in mijn ogen gewoon 100% gegeven. Er lukte weinig.

  1. Wel mooi voetbal in dit soort filmpjes dat verwacht het publiek thuis ook beetje die onoverwinnelijkheid over mn lijk mentaliteit plezier aan de bal tonen , scherp aan de wedstrijd beginnen en de macht over de bal veroveren, precies wat vandaag niet gebeurde tja, 2e helft probeerde we het. Wat ik helemaal niet geloofde was de 2e pingel waarbij Vlaar onnodig veel risico neemt en een strafschop veroorzaakt, 4minuten terug kreeg je nog een strafschop tegen (onterecht) dan denk je toch als team, dit gaat ons niet meer gebeuren dit keer neem ik heen risico in de 16.. achjaaa Blom en zijn assistenten presteerde ook als een drol.

 4. Vd Brom opgetyft stuk vuil…

  Excelsior?? Je weet wel, dat teampje zonder fatsoenlijke grasmat en zonder volwaardig stadion, dat clubje waar hun grote ster annex aanvoerder sterft vd honger voortkomend uit armoede, zo graatmager…

  Dat clubje vernedert AZ iedere jaar in, jaar uit.. Als je zovaak punten tegen ze verspeelt zijn ze gewoon beter dan ons, armoede of niet…

  Fred Friday moet je ergens in een bos in Centraal-Afrika dumpen waar kannibalen leven.

  Vlaar is een bejaarde flapdrol die in de 4de klasse amateurs niet eens mee kan.

  Die keeper doet me denken aan een clown die uit een doosje floept, met vering en al.

  Klap maar gerust verder, met vd brom zal ik nooit meer een seizoenskaart verlengen. Dit jaar is slechts het begin

  1. Zonder die keeper had het nog een stuk triester kunnen zijn. Ik ben blij dat we eindelijk een meevoetballende en communicerende keeper hebben.

 5. Dit was de slechtste wedstrijd onder vd brom.
  Nu lees ik reacties die beweren dat we zo slecht nog niet waren!!!
  Hoop dat dit een grapje is van deze supporters. …
  Tegen mvv was het al te zien dat we weer naar dit niveau zouden zakken.
  Onze geniale trainer/coach met een hersen inhoud van 1 enkele cel heeft weer zijn smoesjes klaar!!!!.
  Kon wederom niet los komen van zijn leunpaal ( dugout ).
  Geen idee hoe je een wedstrijd moet omgooien.
  Aanvallend wisselen 2 minuten voor tijd? ???
  Weg met vd brom of we gaan weer zo’n seizoen tegemoet. .
  Zondag Feyenoord! !!!!!!!
  Geen idee……………..

  1. Ik heb de trainer van Nac in de kuip gezien die was elke minuut bezig om zijn team op te peppen, heerlijk om te zien of dit nut heeft geen idee maar je hebt wel het gevoel dat een trainer mee leeft en echt wil..

   Nou verwacht ik dat niet van Brom altijd maar je mag wel met je luie reet die dugout uitkomen.

 6. En na twee en een half jaar kan van der Brom nog steeds zijn team niet mentaal voorbereiden tegen een tegenstander die op papier minder is.

  Laten we nu eens afscheid nemen van Johnny boy.

 7. De thuiswedstrijden zijn echt om te smullen. Het publiek wordt al jaren vermaakt in het AFAS stadion.

  Ik begin echt te twijfelen aan het niveau van; daphne, gracia, de altijd goedlachse Friday, Seuntje, Wuytens en Vlaar

  Opvallend is dat Weghorst zich niet laat zien tegen matige tegenstanders.

  1. Ik snap je laatste zin niet zo goed!?
   Heb jij de wedstrijd tegen Sparta gezien, de wedstrijd tegen MVV?
   M.i. toch matige tegenstanders!

 8. Van te voren weet deze tegenstander dat ze het voetballend zullen afleggen tegen AZ. En dat is niet de eerste keer. Dus gooien we gewoon de beuk er in en het succes is verzekerd van kleine snelle mannetjes tegen het wat traag ogend centrum van AZ. En ja hoor voor de zoveelste keer trapt men er in. En vervolgens gaan ze dan de rest van de wedstrijd voor het hok hangen. Zeker met een leidsman die AZ niet altijd even gunstig gezind is. Zie resultaat. Alle positiviteit die de laatste tijd bij elkaar gesprokkeld werd om de mensen weer terug te veroveren naar het stadion te komen zijn binnen 90 minuten naar de ….. geholpen.

  1. Ja mee eens.. Vlaar en Wuytens missen echt de snelheid, gaat nergens over die verdediging zo

 9. Ik heb maar een e mail gestuurd aan vdB. Mijn vader heeft dat ook wel eens gedaan en tot op heden altijd antwoord gehad. Ben benieuwd wat hij reageert.

  Onderwerp van e mail was voornamelijk, std situaties en aanvoer vaak laag op Weghorst terwijl je juist gebruik moet maken van zijn 3 meter lange lichaam.

  Heb aantal linkjes gestuurd mbt het nemen std situaties.

  Ben reuze benieuwd.

 10. Vandaag ultieme kans om de fans wel te overtuigen naar het stadion te laten komen inplaats van dat ze de resterende wedstrijden elders volgen. Je kan een prima uitgaanspositie veroveren namelijk samen met PSV op plek 1 staan. En wat krijgt het Alkmaarse publiek voorgeschoteld, een waardeloos begin waarbij het eerste 15 minuten al op 0-3 achterstand kon staan. Zo zonde dit!!!

 11. En na het interview bij de NOS liep hij weer lachend weg. We zagen de Brom weer van vorig seizoen. Lachend weglopen na een nederlaag. Walgelijk was dat na iedere nederlaag. Ik schrok al zouden we een andere meer fanatieke Brom zien dit seizoen? Maar nee hoor we zijn weer terug bij af. Het is weer de oude Brom. Nou neem zondag maar het telraam weer mee. Hoop dat 010 ons wil sparen! Overigens een geweldige Luckassen gezien bij PSV. Zucht….hadden we hem nog maar hier bij AZ!

 12. Ik zei het al toen het seizoen nog moest beginnen AZ mag blij zijn als de top 8 gaan halen, jvdb kan zijn team niet constant laten presteren het is alles of niets bij hem. Waardeloze coach!

 13. allemaal weer van die jankreacties (successupporters)
  er rust gewoon een vloek op dat kut exelsior en geeft blom ze weer lekker cadeau
  gelijk is vd brom weer kut en word het weer niks dit seizoen.
  ben het er wel mee eens dat vlaar niet meer kan

  1. Weet niet waar jij naar kijkt, maar az speelt onder Vd brom gewoon zeer matig tot heel slecht.
   In mijn geval na al zeker 35 jaar az supporter , zeker geen succes supporter.

   1. oja hebben ze slecht gespeeld de afgelopen wedstrijden ?
    was de voorbereiding slecht ?
    was de wedstrijd tegen psv slecht ?
    heb toch een fris az gezien de afgelopen weken

    1. psv had een hele slechte voorbereiding en dacht az met hoog druk te zetten wel eventjes te winnen, verkeerde tactiek, want ze vergaten dat psv een hele snelle voorhoede heeft en az een hele trage, bovendien hebben de az aanvallers veel ruimte voor zich nodig. Tegen Den Haag werden ze de eerste 20 minuten weggespeeld met 4 hele goede kansen voor den haag, door een domme rode kaart kantelde de wedstrijd, maar even goed met 10 man bakten ze er weinig van. Wedstrijden in de voorbereiding tellen niet mee, zie psv.

    2. Winst heeft niks te maken met goed spel.
     Tegen psv was niet slecht maar zeker niet goed.
     Andere wedstrijden idem.
     Na mvv in de beker kon je zien dat we wederom niet in staat zijn om zelfs tegen “kleine” tegenstanders onze wil kunnen opleggen.
     Dit is al jaren zo.
     In mijn jaren als supporter heb ik al enige malen aangegeven dat vd brom een zeer matige coach is..

  2. Lekker generaliseren Marc, goed bezig! kritische reacties van supporters (die over het algemeen AZ langer volgen dan vanaf seizoen 2008-2009) noem jij gelijk ‘jankreacties’.
   Moeten we ook allemaal oprotten naar 020 nu?
   Dus vanwege de ‘vloek’ moeten we maar verlies accepteren?
   Of te wel, realisme en kritiek mag niet van jou, ik zou zeggen, richt een politiek correcte partij op joh!

 14. En dit soort wedstrijden gaan we nog veel meer krijgen, want wat is er nou eigenlijk ten opzichte van vorig jaar veranderd. 1 een nieuwe keeper, prima doet het gewoon goed, 2 een nieuwe assistent die hoog druk zetten als pre heeft. Nou hoog druk zetten is goed als je een snel en wendbaar centrum achterin hebt, maar dat hebben we niet en dat zag je tegen psv, verkeerde tactiek en overschatting, bovendien is hoog druk zetten prima als je ook behendige buitenspelers hebt die een man kunnen passeren maar die hebben we niet sterker, ze hebben veel ruimte nodig. M.a.w er is dus niets veranderd t.o.v vorig seizoen, ja wat jonge spelers erbij maar niet op bepalende plaatsen voorin, en dus krijg je net zo’n seizoen als vorig jaar. Aanvallend zijn we gewoon beperkt. Az wil altijd maar de bal liefst op de helft van de tegenstander, ik zeg meer inzakken zodat we verdedigend compacter staan en dan komen Vlaar en Wuytens ook beter tot hun recht en met onze snelle aanvallers ( die veel ruimte nodig hebben, dat is hun kracht) er proberen snel uit te komen. Maar goed van den Brom vind ik tactisch matig, zijn wissels nog slechter en het vasthouden aan spelers zoals Garcia, Friday en Dos Santos bedroevend, door selecteren en in de winter verhandelen.

 15. Nog nagenietend van de lachwekkende misstappen die Ajax en Feyenoord hebben gemaakt betreden de spelers van AZ om 16:45 genoeglijk het veld, blijkbaar niet goed beseffend dat ze vorig seizoen twee keer 1-1 speelden tegen kranten-clubje Excelsior.
  Als supporter zou je denken ze gaan messcherp aan de wedstrijd beginnen om mede koploper te worden in de Eredivisie.
  Maar bij AZ gaat dat anders…
  Als je zo aan een wedstrijd begint verlies je iedere wedstrijd zei Ron Vlaar!
  Er stonden in het centrum van de defensie twee onzekere vrouwen en berustend om de twee penalties.
  Wat hadden deze jongens gegeten of naar welke film hadden deze jongens gekeken?
  Wat een amateuristische instelling.
  Wanneer worden deze jongens eens kerels! of blijven het halve vrouwen met 26 corners zonder verstand!
  Nu is de tijd rijp om een keer kampioen te worden maar AZ laat de aangeboden kansen liggen.
  Hoe dom kun je zijn!

  1. Typisch AZ, na het verlies van onze concurrenten (op basis van de huidige stand) zou je denken dat AZ 200% gemotiveerd is om zich op 1 naast PSV te settelen, maar nee hoor, dit is AZ en ik kijk het al te lang om een dag van te voren te kunnen voorspellen dat het geen winst zou worden, maar met geluk een gelijkspel, ook niet dus. Waarom komt dat nagenoeg altijd uit? Waarom pakken we onze kansen niet nu we in zo’n goede (vooral psychische) flow zitten?
   Nog steeds verbloemen de resultaten het bedroevende niveau van sommige (ervaren) spelers (Wuytens, Seuntjes, Friday, Dos Santos, Garcia, Vlaar) en het trage spel, net als afgelopen jaren.
   Ik heb geen zin in wéér een seizoen ‘3x net niks’., pak nou eens door!
   AZ wordt nou eens wakker en werk aan je team en haal Frank de Boer, want die vd Brom had al bijna een jaar weg moeten zijn!

 16. Wat mij op viel was dat er nou echt niemand is die het van afstand probeert. Loopt het niet, dan wisselt v.d.B. steevast onze meest creatieve middenvelder. Onbegrijpelijk. Ook al was hij vandaag niet in top vorm, hij probeert het immers altijd en blijft met steekballetjes strooien. Klaarblijkelijk wordt dat door de leiding niet gewaardeerd. Maar wij – het thuis publiek – zien hem graag buffelen. De wissel Helmer, doet leuk mee, maar is zo voorspelbaar, komt altijd naar binnen waar het al zo vol is. Kortom een wissel die echt geen zoden aan de dijk zet.

 17. En…..iets heel anders: wat is er toch met die Bodau, de topspits van Jong AZ aan de hand? De man is al maanden lang uitgeschakeld en er komt geen enkele informatie over hem naar buiten!

  1. Boadu
   Stengs
   Opdam
   Alle drie knieblessures Boadu is bezig met looptrainingen en traint volgens mij weer voorzichtig met de bal aan de voet.

 18. Wat is dat nou toch elke keer weer met AZ, staan ze in de finale in de Kuip, beginnen ze te choken, kunnen we gedeeld eerste worden omdat de losers uit A/R’dam lopen te knoeien, laten we het zelf ook weer liggen, onbegrijpelijk, het lijkt wel of die jonge gastjes niet met druk om kunnen gaan, dat hoort toch ook bij topvoetbal.

  Mentaal volwassen worden heet dat, ipv als een zombie op die mobieltjes te turen zou ik me focussen, Weghorst is dan misschien een matige voetballert maar hij is wel super gedreven én gefocust. Terwijl ik eerst ook mijn bedenkingen had, vind ik het echt een topvent, Die zijn matige talent weet te compenseren door gedrevenheid in al zijn facetten.

 19. 26 corners en niet 1 die gevaar oplevert???!! Dit kan echt niet. Van Overeem in de rust wisselen, terwijl hij samen met Vejinovic de enige is met een steekbal is?
  Vlaar wordt met de week trager, veroorzaakt daardoor al weer de tweede penalty dit seizoen.
  Samen met Wuytens , die daar tegen zijn zin staat, is het centrum veel te traag.
  Kan me niet voorstellen dat Van Eyden slechter is dan deze 2.
  Tegen een tegenstander die zich ingraaft breekt het weer op dat er geen fatsoenlijke linksbuiten is.
  Tuurlijk hadden we pech met paal en lat, maar dit roep je over jezelf af als je met deze instelling een wedstrijd begint.
  Het publiek vermaken? Hiervoor moet je blijkbaar alleen naar de uitwedstrijden gaan kijken.
  Zo jammer en onnodig dit, tactisch, inzet, wisselbeleid ver onder de maat.

Comments are closed.