website laten maken in alkmaar
Columns

Derrick Luckassen: De stille steunpilaar

Snelheid, kracht, lengte en agressiviteit, zomaar wat eigenschappen die toegeschreven kunnen worden aan Derrick Luckassen. De geboren Amsterdammer, zoon van Ghanese ouders, is inmiddels uitgegroeid tot een onomstreden basisspeler in het elftal van John van den Brom. Op welke positie hij wordt gebruikt is wekelijks de vraag, maar dat hij aan de aftrap verschijnt is inmiddels geen verrassing meer. De 21-jarige verdediger, die ook geregeld wordt gebruikt als defensieve middenvelder, heeft zich in alle stilte ontwikkeld tot een steunpilaar bij AZ, alleen lijkt hij enkel in de spotlights te staan als hij heeft gescoord. Niet helemaal terecht.

Het voetballen leerde hij op de straten in Amsterdam Zuidoost. Het was daar, op de pleintjes in Reigersbos, waar hij vaak met zijn broer Kevin te vinden was om te voetballen. Via FC Amstelland en AFC Amsterdam kwam hij in de zomer van 2007 terecht bij AZ. Inmiddels zijn we bijna tien jaar verder en heeft Derrick zich bijna onopgemerkt ontwikkeld tot een sterkhouder bij AZ. Op 30 augustus 2014 maakte hij tegen FC Dordrecht zijn debuut voor AZ toen in na 84 minuten Viktor Elm mocht vervangen. Het was het begin van een gestage opmars van de mandekker.

Minuten

In zijn debuutseizoen pakte de stopper regelmatig zijn minuten mee, terwijl hij afgelopen seizoen nog iets vaker aan spelen toekwam. Inmiddels zijn we halverwege de huidige jaargang en heeft hij al meer minuten gemaakt in de eredivisie dan in het gehele vorige seizoen. Luckassen heeft dit seizoen praktisch alle wedstrijden de negentig minuten volgemaakt en dat geeft aan hoe sterk hij zich ontwikkeld heeft. Waar hij vorig jaar al liet zien over talent te beschikken, kon hij goede momenten ook afwisselen met roekeloze en opvallende acties.

Als je vorig jaar de naam van Luckassen liet vallen dan zullen velen terugdenken aan een ongelukkige eigen goal tegen Feyenoord, de vroege rode kaart die hij opliep tegen Roda JC of de onbesuisde tackle op Kuyt die hem na een halve minuut zomaar een rode prent had kunnen opleveren in de halve finale van de beker. Het waren incidenten die het talent dat hij had een beetje lieten ondersneeuwen. Aan de ene kant is dat jammer, aan de andere kant is het ook niet handig om Ard van Peppen op de rand van zijn eigen strafschopgebied onderuit te schoffelen bij een 0-0 stand.

Leermomenten

Het waren echter belangrijke leermomenten. In niks lijkt Luckassen wat dat betreft meer op de speler die hij vorig seizoen was. Derrick, die overigens is vernoemd naar de detective uit de gelijknamige Duitse serie, oogt dit seizoen als een volwassen en solide speler. Een speler op wie je altijd terug kan vallen als trainer en die zijn taken zonder mokken uitvoert. Of hij nu Ødegaard of Ziyech moet uitschakelen als defensieve middenvelder, de plek in moet vullen op rechtsback als Johansson wegvalt of als slot op de deur moet fungeren als Vlaar er niet is, Derrick doet het. Hij pikt zelfs geregeld zijn doelpuntjes mee en heeft zodoende nog een extra wapen.

Oranje

De vraag rest dan waar zijn top ligt. Als hij deze groei doorzet dan sluit ik zelfs niet uit dat een transfer naar zijn droomclub Paris Saint Germain op termijn eens werkelijkheid gaat worden. Maar goed, daar zijn natuurlijk nog heel wat stappen voor nodig. Gezien de huidige staat van het Nederlandse voetbal worden spelers ook al snel in verband gebracht met Oranje. Of dat realistisch is moet blijken. Het talent en de potentie heeft hij zeker. Met Bruma, De Vrij en Van Dijk beschikt het nationale elftal echter over nog een aantal andere rechtsbenige centrale verdedigers die relatief jong zijn.

Wat dat betreft liggen er nog voldoende uitdagingen en valt er nog een hoop te winnen. Op dit moment is Luckassen echter wel een van de meest stabiele factoren binnen het huidige AZ. Daar waar zijn vriend en generatiegenoot Ridgeciano Haps, volledig terecht overigens, bijna wekelijks wordt bewierrookt in de nationale pers is het een stuk stiller rondom Derrick Luckassen. Missschien maar goed ook. Op die manier kunnen wij wellicht nog wat langer beschikken over deze talentvolle verdediger.

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

10 Comments

Comments are closed.
  • Avatar
      • Avatar
  • Avatar
  • Avatar
  • Avatar
webdesign alkmaar
website laten maken in alkmaar