Wedstrijden

Defensief geschutter maakt sportieve crisis AZ compleet

AZ heeft vanavond opnieuw verloren in de eredivisie, waarmee de sportieve crisis voor de Alkmaarders compleet is. Op bezoek in Enschede ging de ploeg van Jansen met 3-1 onderuit na defensief geschutter in de openingsfase. Van Wolfswinkel en Rots profiteerden in de eerste helft, terwijl Limnios in de blessuretijd de derde treffer maakte. Karlsson scoorde vlak voor rust tegen. 

De wedstrijd in Enschede begon dramatisch voor de Alkmaarders. Na een lange bal ging Letschert onder de bal door en zag Vlap  uit zijn rug vertrekken. De huurling van Anderlecht behield vervolgens het overzicht en stelde Van Wolfswinkel in staat om van dichtbij de 1-0 binnen te schuiven.

Letschert

AZ oogde hierna vooral in defensief opzicht onzeker. Ondanks dat de ploeg van Jansen via Karlsson een grote kans kreeg was het de thuisploeg dat de score verdubbelde. Opnieuw vertolke Letschert een negatieve hoofdrol bij de treffer. De verdediger leek een lange bal eenvoudig te kunnen verwerken, maar verslikte zich op kinderlijke wijze en verschafte Rots daarmee vrije doorgang richting Vindahl. De aanvaller faalde niet en strafte de fout af.

Karlsson

Jansen had hiermee genoeg gezien en besloot hard in te grijpen. Na ruim twintig minuten haalde hij Letschert naar de kant en bracht Hatzidiakos. De gasten gingen hierna via een grote kans voor Pavlidis, en schoten van Midtsjø en Karlsson, op jacht naar de aansluitingstreffer maar zagen die pogingen stranden. Uiteindelijk was het Karlsson die vlak voor rust met een fraaie treffer alsnog zorgde voor perspectief voor de tweede helft.

Na de pauze was het de thuisploeg die de gasten aanvankelijk onder druk zette en leek het eerder wachten op 3-1 dan op de gelijkmaker. AZ hield echter stand en kreeg het duel na een minuut of tien onder controle. Ondanks de controle en wissels kwamen de Alkmaarders eigenlijk nauwelijks nog grote kansen voor de bezoekers.

Onmachtig

De aanvallende wissels die binnen de lijnen kwamen zijn tot op heden te licht gebleken en vormden dan ook nauwelijks een bedreiging voor de defensie van FC Twente. De Tukkers hielden dan ook eenvoudig stand en gaven de bezoekers in de slotfase de nekslag. Wederom slap verdedigen stelde Limnion in staat de 3-1 te maken.

Door de overwinning bracht de ploeg van Jans AZ vanavond de vierde nederlaag in vijf wedstrijden toe. De Alkmaarders staan daarmee op een beschamende zeventiende plaats, waarmee de sportieve crisis een feit is. Komende zondag zal er gewonnen moeten worden om een complete afgang te vermijden.

Karakteristieken

Doelpunten: 1′ Van Wolfswinkel 1-0, 17′ Rots 2-0, 44′ Karlsson 2-1, 90′ Limnion 3-1

Gele kaarten: Martins Indi, De Wit, Gudmundsson (AZ) Pröpper (FC Twente)

Opstelling AZ: Vindahl; Sugawara, Letschert, Martins Indi, Wijndal (c) (75′ Oosting); Midtsjø, De Wit (69′ Evjen), Reijnders (46′ Aboukhlal); Gudmundsson, Pavlidis (75′ Duin), Karlsson

Opstelling FC Twente: Unnerstall; Troupee, Hilgers (88′ Dumic), Pröpper, Sadilek; Zerrouki (82′ Bosch), Brama (c), Vlap (72′ Misidjan); Rots (72′ Oosterwolde), Van Wolfswinkel (46′ Ugalde), Limnios

Foto: Pro Shots | Niels Boersema 

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: [email protected]

    Comments are closed.

    Ook interessant