Europees VoetbalWedstrijden

De weg naar Praag: SK Dnipro-1

AZ loting voor de Europa Conference League

Op 7 juni 2023 wordt de finale van de Conference League gespeeld in Praag. De weg daar naartoe is voor AZ ontzettend lang, maar niets is onmogelijk. Door twee makkelijk ogende overwinningen op het Portugese Gil Vicente FC plaatste AZ zich voor de groepsfase van de Conference League. Aankomende donderdag wordt de eerste wedstrijd in de poule gespeeld tegen een bijzondere tegenstander: het Oekraïense SK Dnipro-1.

Twee Dnipers in Dnipro

SK Dnipro-1 is een club uit de stad Dnipro. De club moet niet verward worden met Dnipro Dnipropetrovs (ook wel Dnjepr Dnjepropetrovsk). De club die de finale van de Europa League in 2015 haalde, en waar AZ in 2005 tegen speelde, is in 2019 failliet verklaard door de FIFA.

SK Dnipro-1 is in 2017 opgericht door de voormalige eigenaar van Dnipro Dnipropetrovsk en heeft alle faciliteiten van die club overgenomen. Er liggen dus de nodige dwarsverbanden. Al kan niet gezegd worden dat Dnipro-1 de officiële opvolger is ván, omdat beide clubs tegelijk hebben bestaan.

Oud spelers van Dnipr Dnipropetrovs hebben geprobeerd niet betaalde salarissen te claimen bij SK Dnipro-1 maar de FIFA heeft bepaald dat dit niet kan omdat het twee verschillende clubs betreft.

Dnipro-1

SK Dnipro-1 is vernoemd naar een gespecialiseerd politieteam uit Dnipro, die is opgericht om pro-Russische bewegingen in Oekraïne tegen te gaan. De commandant van het bataljon, Yuriy Bereza, is tevens erevoorzitter van de club. Het logo van de club is ook het logo van de politie-eenheid.

Dnipro en de oorlog

Dnipro, vernoemd naar de rivier de Dnjepr die er doorheen stroomt, is de derde stad van Oekraïne met rond de 1 miljoen inwoners. De stad ligt in de oostelijke helft van Oekraïne en ten noorden van de Krim. De stad ligt ver genoeg van het front om nog niet stelselmatig te zijn aangevallen door Russische raketten. Wel is de oorlog er erg aanwezig omdat het als knooppunt dient voor goederen- en mensenstromen. Het is een gek idee dat het voetbal hier wel gewoon doorgaat. 

Al met al zullen de spelers van AZ er niet de gebruikelijke stadswandeling hoeven te houden. De wedstrijd wordt in Slowakije in de plaats Košic.

Kosická Futbalova Aréna

Košic is de tweede stad van Slowakije. Het mooiste stadion van Košic is de Steel Aréna. Helaas wordt daar geen voetbal, maar ijshockey gespeeld. Het stadion waar AZ en Dnipr-1 het tegen elkaar opnemen is relatief nieuw, maar nog niet afgebouwd. De ‘Kosická Futbalova Aréna‘ heeft op dit moment 5836 stoelen maar de geplande capaciteit is 12658. Men is dus op de helft. Naar verwachting is het voor de aankomende wedstrijd wel voldoende capaciteit. Op onderstaand filmpje wordt een rondleiding gegeven door een speler van Dnipro-1.

Competitiestart SK Dnipro-1

SK Dnipro-1 is de Europese campagne slecht begonnen. De club begon in de voorrondes van de Europa League maar verloor tweemaal van AEK Larnaca uit Cyprus (1-2 en 3-0). Het zal de Oekraïeners dan ook geen goed doen weer een tegenstander uit Cyprus te treffen in de Conference League.

SK Dnipro-1 is de Oekraïense competitie wel goed begonnen. Men won de eerste twee wedstrijden van Veres Rivne (2-0) en een oude bekende van AZ: Dinamo Kiev (3-0).

Opvallende spelers

De absolute vedette van Dnipro-1 is Artem Dovbyk. De sterke spits van 1.89m heeft in 49 wedstrijden voor de club 24 goals gemaakt en 7 assists gegeven. Hij staat ook regelmatig in de spits bij het nationale elftal. Dovbyk is linksbenig en valt vooral op door zijn kracht en werklust.

Op het middenveld loopt Oleksandr Pikhalyonok. De spelmaker die ook voor Shachtar Donetsk uitkwam is net als Dovbyk linksbenig en kan een scherpe vrije trap nemen.

Deze zomer trok SK Dnipro-1 ook twee opvallende spelers aan. De in Frankrijk geboren Algerijnse linksback Yanis Hamache kwam over van Boavista en werd meteen man of the match bij zijn debuut met een goal en een assist. Ook werd Domingo Blanco transfervrij aangetrokken van Independiente.

Internationals

Louis van Gaal maakte deze week zijn voorselectie bekend. Hij selecteerde daarbij Bruno Martins Indi en Jordy Clasie die dit seizoen ook uitstekend begonnen zijn. Ook de Oekraïense collega van Van Gaal, Petrakov, maakte zijn selectie bekend.

Er werden door hem twee spelers van SK Dnipro-1 opgenomen in voor het Жовто-Сині. Pikhalyonok en Dovbyk gaan mee naar de Nations League. Oleksandr Nazarenko kreeg deze maand een oproep voor het nationale jeugdteam van Oekraïne. Yanis Hamache werd daarbij opgeroepen voor het nationale elftal van Algarije.

Scheidsrechter

Yigal Frid fluit donderdag het UEFA Europa Conference League-duel. De Israëlische arbiter wordt geassisteerd door zijn landgenoten Matityahu Yakobov en Omer Barbiro. De UEFA heeft Shalom Ben Avraham aangesteld als vierde official. In deze fase van het toernooi is er geen Video Assistent Referee (VAR) aanwezig. Als de scheidsrechter naar de middenstip wijst kan er dus zonder terughoudendheid gejuicht worden.

Een goed begin..

AZ is uitstekend aan het seizoen begonnen (door onder andere het behalen van de groepsfase) en is aanbeland bij een aantal spannende wedstrijden. Bij winst in Europese wedstrijden of tegen bijvoorbeeld Fc Twente of Ajax kan een goed seizoen een bijzonder seizoen worden. Wij kijken gespannen uit naar de komende wedstrijden.

Bij AZ hebben Karlsson, Pavlidis en Martins Indi nog uiteenlopende blessures en kunnen er daarom niet bij zijn. Vanheusden en Bazoer zijn wel opgenomen in de selectie van Pascal Jansen. Hij sprak de hoop uit dat Karlsson binnenkort weer de groepstraining zou kunnen hervatten. De verwachting is ook dat Martins Indi niet lang geblesseerd is. Pavlidis is waarschijnlijk wel weken uit de roulatie. 

Volg het hier
De wedstrijd tussen SK Dnipro-1 en AZ begint morgen om 21:00. Wij begrijpen dat niet iedereen op een donderdagavond naar Slowakije afreist. ESPN zendt de wedstrijd gelukkig live uit. Ook is het duel te volgen via AZ radio en de gebruikelijke sociale media accounts.

Rik Bos
In de jaren 90 geboren in de binnenstad van Alkmaar. Volgt AZ sinds de eeuwwisseling actief. Vroeger door de spijlen van de Hout, sinds de opening van het DSB-Stadion vast met zijn vader vanaf de tribune. Zijn mooiste AZ-momenten zijn Sporting Lissabon - AZ in het Estádio José Alvalade en het kampioensfeest op het Waagplein.

    Comments are closed.

    0 %