Europees Voetbal

De Weg naar Praag: Gil Vicente FC

AZ neemt het op tegen het Portugese Gil Vicente FC

Op 7 juni 2023 wordt de finale van de Conference League gespeeld in Praag. De weg daar naartoe is voor AZ ontzettend lang, maar niets is onmogelijk. Na een memorabele 7-0 overwinning op Dundee United FC heeft AZ de play-offs van de UEFA Conference League behaald. Daarin is de tegenstander het Portugese Gil Vicente FC. Wat voor club treft AZ? En hoe liggen onze kansen?

Barcelos

Vicente FC is dé club uit de gemeente Barcelos. Barcelos, niet te verwarren met Barcelona, is een gemeente in het noorden van Portugal en heeft zo’n 120.000 inwoners. Naast Barcelos ligt Braga, wat de voetballiefhebbers uiteraard kennen van de grote broer S.C. Braga. Barcelos maakt deel uit van het UNESCO stedennetwerk als ambachts- en volkskunststad en heeft maar liefst 60 parochies. Voor de AZ-supporter die graag wat cultuur opsnuift voor de wedstrijd heeft de omgeving dus het nodige te bieden. Ook wat het weer betreft is het een upgrade ten opzichte van Dundee.

Gil Vicente FC

In 1923 is Gil Vicente opgericht en vernoemd naar een toneelschrijver uit de 15e eeuw. Het behalen van de Portugese bekerfinale in 2012 is tot nu toe het hoogtepunt van de club (1-2 verlies tegen Benfica). Gil Vicente is namelijk niet per sé een hoogvlieger in de Portugese competitie. Drie jaar geleden is de club gepromoveerd naar de hoogste divisie. Vorig seizoen werd het beste seizoen (1999/2000) geëvenaard door 5e te worden in de competitie.

Daardoor mocht het in de derde voorronde van de Conference League instromen. De eerste Europese ervaring voor de club. Die ronde kwamen ze redelijk gemakkelijk door tegen het Letse Riga FC. Er werd in Riga gelijk gespeeld maar thuis maakte Gil Vicente korte metten met de Letten door 4-0 te winnen.

Verder is het seizoen wisselend begonnen. In de eerste ronde werd thuis wel 1-0 gewonnen van de voor ons bekende club Paços de Ferreira. Deze maandag verloor de ploeg uit met 1-0 van laagvlieger Arouca.

Estádio Cidade de Barcelos

Gil Vicente speelt in het Estádio Cidade de Barcelos aan de noordelijke rand van de stad. Het stadion is in 2004 opgeleverd en heeft een capaciteit van 12.046 zitplaatsen. Men heeft op de groei gebouwd want het is nog nooit uitverkocht en er worden per wedstrijd zo’n 2 tot 5000 kaartjes verkocht. Het stadion zelf is redelijk rechttoe rechtaan te noemen en heeft weinig bijzonderheden.

Selectie

De ploeg speelt normaliter in een 4-3-3 formatie met de punt naar achter en lijkt voor een Portugese club relatief aanvallende intenties te hebben. De selectie zelf kent weinig bekende namen, wat in deze fase van de Conference League regelmatig voorkomt.

Fran Navarro is de spits van dienst. De aanvaller van 24 jaar oud is opgepikt uit de jeugdopleiding van Valencia en heeft vorig jaar een uitstekend debuutseizoen gehad. In 32 wedstrijden wist hij 16 keer te scoren. Ruben Fernandes is de leider in de defensie. De Portugees van 35 speelde recentelijk zijn 100e wedstrijd en mist in principe geen minuut. Op het middenveld speelt Kanya Fujitimo als aanvallende middenvelder. De linksbenige spelverdeler heeft een goede lange pass en een redelijk gevaarlijk schot van afstand. Wellicht een bekende van onze eigen Sugawara omdat hij ook minuten bij Jong Japan heeft gemaakt.

Een voordeel voor AZ is dat de gevaarlijkste aanvaller deze zomer is verkocht aan Atlético Madrid. Samuel Lino maakte er vorig seizoen als buitenspeler 14. Hij is overigens wel meteen verhuurd aan Valencia. In vergelijking met Dundee United en Tuzla City lijkt dit een zwaardere kluif te worden. Het is echter verre van een onmogelijke opgave.

AZ in en tegen Portugal

Nederland in het algemeen, en AZ in het bijzonder, hebben niet de beste ervaringen met het spelen tegen Portugezen. In 2006 won AZ in de Europa League met 3-0 van S.C. Braga, de buurman van Gil Vicente. Doelpuntenmakers waren AZ-helden Koevermans, Arveladze en Schaars. Ook won het in 2007 over twee wedstrijden van Pacos de Ferreira (0-1 en 0-0).

Minder waren de ervaringen met SL Benfica. In 2014 verloor AZ twee keer van de Portugese grootmacht in de kwartfinale van de Europa League (0-1 en 2-0). De meest memorabele wedstrijden waren uiteraard tegen Sporting Portugal. AZ verloor de uitwedstrijd met 2-1 om de thuiswedstrijd in de extra tijd met 3-1 te winnen. De extra tijd van de extra tijd laten we voor nu buiten beschouwing.

Tweeluik

De wedstrijden worden 18 augustus en 25 augustus gespeeld. De eerste wedstrijd speelt AZ thuis in het vertrouwde AFAS-stadion. Er zijn nog behoorlijk wat kaarten te koop. Seizoenskaarthouders krijgen een mooie korting van 40%. Hoe mooi zou het zijn als velen daar gebruik van maken zodat de sfeer, net als tegen Dundee, weer top is.

Mocht AZ doorkomen dan plaatst het zich voor de groepsfase van de Conference League. Vrijdag 26 augustus wordt er in Istanboel geloot. Op 8 september is de eerste wedstrijd van de groepsfase.

Gisteren werd bekend dat AZ heeft verzocht de wedstrijd van aankomende zondag tegen NEC te verplaatsen. Zo kan AZ in alle rust de twee belangrijke wedstrijden spelen.

[foto via Pro Shots / SIPA USA]

Rik Bos
In de jaren 90 geboren in de binnenstad van Alkmaar. Volgt AZ sinds de eeuwwisseling actief. Vroeger door de spijlen van de Hout, sinds de opening van het DSB-Stadion vast met zijn vader vanaf de tribune. Zijn mooiste AZ-momenten zijn Sporting Lissabon - AZ in het Estádio José Alvalade en het kampioensfeest op het Waagplein.

    Comments are closed.

    0 %