Europees Voetbal

De weg naar Praag: FC Vaduz

FC Vaduz uit Liechtenstein komt op bezoek bij AZ

Op 7 juni 2023 wordt de finale van de Conference League gespeeld in Praag. De weg daar naartoe is voor AZ ontzettend lang, maar niets is onmogelijk. Deze week wordt er, tussen de twee toppers tegen FC Twente en Ajax in, tegen een voetbaldwerg gespeeld: FC Vaduz.

Wat is de hoofdstad van Liechtenstein? Niet spieken. Juist, het is Vaduz. Afgaande op foto’s van de dwergstaat zou je bijna verwachten dat AZ aankomende donderdag tegen het Volk van Laaf aantreedt. Het vorstendom met een bijzonder hoog Efteling gehalte ligt ingeklemd tussen Zwitserland en Oostenrijk. Vaduz, een stad die minder inwoners (5450) telt dan de Alkmaarse buurt Overdie, is de thuisbasis van FC Vaduz. De club speelt op het tweede niveau in Zwitserland maar heeft zich via de Liechtensteinse beker geplaatst voor de Conference League.

“Wir machen das unmögliche möglich!!!”

FC Vaduz heeft al vele hordes moeten nemen om tot de groepsfase van de Conference League door te dringen. Achtereenvolgens werden FC Koper, Konyaspor en Rapid Wien verslagen. In het tweeluik tegen Rapid Wien scoorde oud AZ’er Ferdy Druijff nog wel in het uitduel (1-1). Mede door een vroege rode kaart verloor Rapid Wien het thuisduel echter met 0-1. Zo kon het gebeuren dat er voor het eerst in de geschiedenis een Liechtensteinse club zich plaatste voor de groepsfase van een Europees toernooi. Een prestatie die tot de nodige euforie leidde bij de club.

De ongekroonde kampioen van Liechtenstein

FC Vaduz kan zich traditioneel gezien de beste van de 7 clubs in Liechtenstein noemen (voor wat het waard is). Dit resulteert niet vaak in een Liechtensteins kampioenschap, want de club neemt deel aan de Zwitserse competitie. Na een degradatie uit de hoogste divisie in 2021 worden de wedstrijden op het tweede niveau van Zwitserland, de Challenge League, gespeeld. De club speelt wel mee voor de beker in Liechtenstein. Deze werd al 48 (!) keer gewonnen. De winnaar van de Liechtensteinse beker plaatst zich voor de tweede voorronde van de Conference League.

Om mee te mogen doen aan de Zwitserse competitie wordt jaarlijk zo’n 1 miljoen Zwitserse frank overgemaakt. De Zwitserse frank is qua waarde vergelijkbaar met de Euro. De Zwitserse bond kan er dus ieder jaar goed van uit eten. Er is in Zwitserland wel verzet tegen de deelname van FC Vaduz in de Zwitserse voetbalpiramide. Zo heeft Sankt Gallen ooit een motie ingediend om FC Vaduz niet langer in de hoogste twee competities van het land toe te laten. Deze motie is verworpen. Wel moest men akkoord gaan met een veel lagere uitkering van tv-gelden én doet de club niet mee voor de Europese tickets in de Zwitserse competitie. Vergelijkbaar met het niet kunnen promoveren van Jong AZ in de Eerste Divisie.

Rheinpark Stadion

De selectie van AZ kan voor de uitwedstrijd van de gebruikelijke stadswandeling misschien beter een bergwandeling maken. Het stadion van Vaduz, het Rheinpark stadion, is prachtig gelegen in de bergen. Langs het stadion loopt de Rijn waarnaar het stadion vernoemd is. Op de tribunes is er plaats voor 6127 toeschouwers. Het Rheinpark stadion is in 1998 gebouwd en in 2006 gerenoveerd. De renovatie was noodzakelijk omdat het oude stadion niet aan de eisen van de UEFA voldeed.

Een team zonder hoogtepunten

Er valt bijzonder weinig over de spelers van FC Vaduz te zeggen. Benjamin Büchel is de aanvoerder en keeper. Hij heeft 48 wedstrijden voor het nationale elftal van Liechtenstein gekeept. De topscorer heet Tunahan Cicek. Hij speelt als aanvallende middenvelder en heeft bij verschillende Zwitserse clubs gevoetbald. Cicek maakte het winnende doelpunt tegen Rapid Wien en zal daarom lang in de Liechtensteinse geschiedenisboeken genoemd worden. Het enige opvallende over het team is de tactiek. Er wordt vaak gestart in een 3-4-3 of een 3-5-2 formatie. Misschien kan dat AZ nog enige problemen opleveren.

Het brein achter de Europese successen is een man met een naam als een modemerk: Alessandro Mangiarratti. De Zwitser, met een Italiaanse dubbele nationaliteit, was als voetballer geen hoogvlieger. Als trainer heeft hij wel enige ervaring bij Zwitserse clubs opgedaan. Onder andere het tweede elftal van Young Boys werd door hem getraind voor hij naar Vaduz trok.

Over het Europese succes zei Mangiarratti: “Er wordt niet zo veel gefeest, maar dat is geen probleem. Onze mensen steunen ons in het stadion, er zijn altijd zo’n duizend mensen. We staan daarom niet snel onder druk. Alles bij Vaduz is in balans.”

Ali Messaoud

Wat is de hoofdstad van Liechtenstein? Niet spieken. Juist, het is Vaduz. Afgaande op foto's van de dwergstaat zou je bijna verwachten dat AZ aankomende donderdag tegen het Volk van Laaf aantreedt. Het vorstendom met een bijzonder hoog Efteling gehalte ligt ingeklemd tussen Zwitserland en Oostenrijk. Vaduz, een stad die minder inwoners (5450) telt dan de Alkmaarse buurt Overdie, is de thuisbasis van FC Vaduz. De club speelt op het tweede niveau in Zwitserland maar heeft zich via de Liechtensteinse beker geplaatst voor de Conference League.

Een bekende oud-speler van Vaduz is Ali Messaoud. Het voormalige talent uit de jeugdopleiding van AZ maakte in 2015 een transfer van Willem II naar de club uit Liechtenstein. Daarover zei Messaoud destijds tegen VI:

“FC Vaduz is een geweldig project. Ze zijn bijzonder ambitieus en willen de komende jaren de top van het Zwitserse voetbal bestormen. Er staat bij deze club heel veel te gebeuren. Het Zwitserse voetbal zit de laatste jaren enorm in de lift, kijk alleen al maar naar het feit dat er komend seizoen zes clubs uit Zwitserland in de Europa League gaan spelen. Ook wij gaan Europa in.”

Een onverdeeld succes werd de samenwerking niet. Na anderhalf jaar werd Messaoud, zonder al te veel in de basis te hebben gestaan, op huurbasis naar NEC. Ook van een bestorming van het Zwitserse voetbal bleek weinig sprake gezien de club nu weer, met de nodige moeite, op het tweede niveau speelt.

Hoge toppen, diepe dalen

Behalve de uitstekende resultaten in aanloop naar de groepsfase van de Conference League heeft FC Vaduz dit seizoen bijzonder matig gepresteerd. Misschien breekt het moordende schema de ploeg op, maar in 8 wedstrijden op het tweede niveau van Zwitserland wist Vaduz nog niet te winnen (4 gelijk, 4 verlies).

Afgelopen donderdag wist de ploeg, samen met Apollon Limassol, de saaiste wedstrijd uit de geschiedenis van het Europese voetbal af te leveren. Voor het oog van zo’n 1000 toeschouwers werd er één (!) schot op doel gelost in 90 minuten. Een diepterecord. Overigens werd dit schot door tegenstander Apollon Limassol gelost. Hobie Verhulst kan aankomende donderdag het beste een puzzelboek achter zijn doel leggen.

Een tussendoortje

Sinds het begin van de Conference League volgen de wedstrijden elkaar in een hoog tempo op. Afgelopen zondag was er de zware wedstrijd tegen FC Twente en aankomende zondag staat de strijd tegen Ajax op het programma. De wedstrijd tegen deze voetbaldwerg zal voor de supporters, maar waarschijnlijk ook voor de spelers, voelen als een tussendoortje. Het is te hopen dat de spelers zich voldoende kunnen opladen voor de wedstrijd om eventueel te werken aan het doelsaldo (en het vermaak).

De verwachting is dat Bruno Martins Indi nog steeds niet inzetbaar is tegen Vaduz. Hij wordt gelukkig al een aantal wedstrijden perfect vervangen door de onverstoorbare Maxim Dekker. Vanheusden en Bazoer zijn zoals bekend wel weer inzetbaar. Na onderzoek is gebleken dat Pavlidis niet geopereerd hoeft te worden. Dit betekent een kortere revalidatieperiode, maar Pavlidis is nog wel een behoorlijke tijd uit de roulatie. Karlsson heeft in het Noord-Hollands dagblad te kennen gegeven dat hij er in oktober weer bij denkt te zijn. Update: Vandaag werd ook bekend dat Evjen voor langere tijd is uitgeschakeld door een enkelblessure. Bruno Martins Indi is wel weer inzetbaar.

Na de wedstrijd van aankomende zondag is er voor de spelers zonder interlandverplichtingen en de geblesseerden een periode van twee weken om te herstellen. De competitie wordt dan pas weer op 1 oktober hervat in Groningen.

De wedstrijd

Nicholash Walsh is aangesteld als scheidsrechter. De 31-jarige Schot is behoorlijk vrijgevig want hij deelde dit seizoen in 10 wedstrijden al 40 gele en 5 rode kaarten uit. Laat Dani de Wit dit als waarschuwing zien.

De thuiswedstrijd tegen FC Vaduz begint donderdag om 18:45 uur en er zijn nog kaarten beschikbaar voor de liefhebber. De vakken X1 en W zijn gesloten in verband met een straf van de UEFA. Buiten het stadion is het duel te volgen op ESPN.

[foto via Shutterstock / Oleksandr Osipov]

Rik Bos
In de jaren 90 geboren in de binnenstad van Alkmaar. Volgt AZ sinds de eeuwwisseling actief. Vroeger door de spijlen van de Hout, sinds de opening van het DSB-Stadion vast met zijn vader vanaf de tribune. Zijn mooiste AZ-momenten zijn Sporting Lissabon - AZ in het Estádio José Alvalade en het kampioensfeest op het Waagplein.
    0 %