Europees Voetbal

De weg naar Praag: Dundee United FC

AZ neemt het op tegen Dundee United FC

Op 7 juni 2023 wordt de finale van de Conference League gespeeld in Praag. De weg daar naartoe is voor AZ ontzettend lang, maar niets is onmogelijk. Na de dubbele winst op Tuzla City staat AZ in de derde voorronde van het toernooi. De eerstvolgende horde die moet worden genomen is Dundee United FC.

Dundee

Dundee United FC komt, niet geheel verrassend, uit de Schotse stad Dundee. Dundee ligt in het oosten van Schotland aan de rivier de Tay. Het is een middelgrote stad (4e van Schotland) van zo’n 150.000 inwoners. De stad is mede groot geworden door de jute-industrie en heeft wat van dat industriële karakter behouden. Er is voor de AZ-selectie voldoende te zien tijdens de gebruikelijke stadswandeling. 

Dundee United FC

Dundee United FC is in 1909 opgericht door Ierse migranten. Vergelijkbaar met AZ kende de club haar hoogtepunt aan het begin van de jaren ’80 toen het Schotse kampioenschap in 1983 werd gewonnen. De club, die speelt in een oranje tenue, is in 2016 gedegradeerd naar de Scottish Championship en na vier jaar, in 2020, weer gepromoveerd naar de Scottish Premiership.

Afgelopen seizoen eindigde de club op een 4e plek, waarmee een plek in de derde voorronde van de Conference League werd bemachtigd. Dit seizoen is Dundee United begonnen met een 1-1 gelijkspel in een uitwedstrijd tegen Kilmarnock FC, de kampioen van de eerste divisie in 2022. Deze wedstrijd had net zo goed verloren kunnen gaan want Ian Harkes kreeg een (domme) rode kaart na twee keer geel en Kilmarnock speelde beter.

Dundee derby

De grote rivaal van Dundee United FC is Dundee. De clubs hebben een unieke rivaliteit die tot de nodige familieruzies leidt in Dundee. Als de clubs tegen elkaar spelen wordt gesproken van de Dundee derby. Deze is in Schotland zeer bekend en wordt gezien als de tweede wedstrijd na de ‘Old Firm’.

De stadions van beide clubs liggen pal naast elkaar wat een wonderlijk gezicht oplevert. De AZ supporter die de uitwedstrijd bezoekt zal goed moeten opletten dat hij het juiste stadion binnenloopt. Een opvallend feitje is dat de hooligans van de twee clubs naar verluidt wel met elkaar optrekken als ze het opnemen tegen hooligans uit Glasgow of Edinburgh. 

Tannadice Park

De wedstrijd zal worden gespeeld in Tannadice Park. Het oranje getinte stadion op de bovenstaande foto is in 1870 gebouwd. Dit is niet meer te zien. Door een groot aantal verbouwingen en uitbreidingen door de jaren heen zijn de tribunes en andere faciliteiten gemoderniseerd. De capaciteit van het stadion is 14.223 en is daarmee iets kleiner dan ons eigen AFAS Stadion.

Selectie

De selectie van de Schotten kent voor de gemiddelde Nederlandse voetbalkijker geen opvallende namen.De ervaren spits van 35, Steven Fletcher, is een relatief bekende speler met 33 interlands voor Schotland op zijn naam. Op het middenveld staat Dylan Levitt. Een voormalig Manchester United talent met 12 interlands voor Wales. Hij scoorde met een knal van randje 16 zijn eerste officiële goal voor de club in de eerste wedstrijd van dit seizoen.

Verder staat Birighitti op doel. De Australiër roept wellicht een vage herinnering op bij sommigen omdat hij in 2017 zestien competitiewedstrijden in de Eredivisie speelde voor NAC. Hij kon daar, op een memorabele wedstrijd tegen Feyenoord na, geen potten breken en mocht na één seizoen vertrekken. 

Trainer Jack Ross

Pascal Jansen zal voor de wedstrijd de hand schudden van een relatief nieuwe trainer voor Dundee. Jack Ross is deze zomer aangesteld als hoofdcoach. Ross heeft 11 jaar ervaring bij verschillende clubs in het Verenigd Koninkrijk zoals Hibernian en Sunderland. Als trainer van St. Mirren FC werd hij in 2019 PFA Scotland Manager of the Year.

Zijn carrière bestaat niet alleen uit successen. Hij werd in december vorig jaar ontslagen bij Hibernian na een slechte reeks van 7 nederlagen in 9 wedstrijden. Ook was er veel kritiek op de manier waarop hij zijn ploeg liet spelen. Het zou mat en saai zijn. We moeten er dus niet van op kijken als Dundee United behoudend en verdedigend voor de dag komt tegen AZ. Bij Dundee United lijken ze voorlopig erg blij met zijn komst. 

Voorkeur voor AZ

Nog voordat duidelijk werd of AZ of Tuzla City de tegenstander van Dundee United werd nam Ross al een voorschot op het mogelijk treffen met AZ: ‘Als AZ inderdaad de tegenstander wordt, is dat waarschijnlijk het best-case scenario als het gaat om hoeveel supporters kunnen meereizen’, zegt Ross tegen The Courier. ‘Het zou een heel moeilijke tegenstander kunnen worden, maar tegelijkertijd een enorm goede tegenstander voor de club en de supporters.’ De wedstrijd leeft behoorlijk in Dundee. Het is dan ook goed denkbaar dat een relatief groot aantal Schotten de oversteek zal maken naar Alkmaar op 11 augustus.

Bazoer

Deze maandag werd bekend dat Bazoer zichzelf voor de komende drie jaar AZ’er mag noemen. Max Huiberts en Pascal Jansen zien hem met name als middenvelder en hij moet de, grote, schoenen van Midtsjø gaan vullen. Hoewel hij nog niet op de spelerslijst van AZ staat voor het Europese toernooi zou het kunnen dat Bazoer donderdag meespeelt. Hij kan nog worden ingeschreven voor het duel van aankomende donderdag. Of Jansen dit zal doen is de vraag. Het is niet bekend hoe fit Bazoer zich gemeld heeft in Alkmaar. 

Volgende tegenstander AZ

Vandaag werd ook alvast geloot voor de laatste ronde voor de groepsfase van de Conference League. Zoals vandaag eerder werd bericht speelt AZ, mocht er afgerekend worden met Dundee, tegen Gil Vicente FC (de nummer vijf van Portugal) of Riga FC (de nummer vier van Letland). Voor nu moet eerst de Schotse cultclub opzij gezet worden. 

[foto via Pro Shots / ProSportsImages]

Rik Bos
In de jaren 90 geboren in de binnenstad van Alkmaar. Volgt AZ sinds de eeuwwisseling actief. Vroeger door de spijlen van de Hout, sinds de opening van het DSB-Stadion vast met zijn vader vanaf de tribune. Zijn mooiste AZ-momenten zijn Sporting Lissabon - AZ in het Estádio José Alvalade en het kampioensfeest op het Waagplein.

    Comments are closed.

    0 %