De helden van Jong AZ: De aanvallers

Marius Wiegman
Geschreven door Marius Wiegman

Jong AZ werd afgelopen weekend na een meer dan overtuigende campagne kampioen van de Tweede divisie. Door het puntenverlies van concurrent De Treffers kon de champagne een dagje eerder dan gepland ontkurkt worden. Met liefst twintig punten voorsprong op de nummer twee en een doelsaldo van +47 (wedstrijd tegen VVSB niet meegerekend) was de ploeg zes speelronden voor het einde al kampioen. Een fantastische prestatie dus van de spelers en technische staf. Wij kunnen ons echter voorstellen dat niet bij iedereen bekend is wie deze talenten nu allemaal zijn.  Wie wordt de nieuwe Maher? Komt er binnenkort een nieuwe Ron Vlaar door? Of wordt onze Hapsie wellicht opgevolgd door een ander talent uit de eigen vijver? Wij zullen alle toppers van Jong AZ daarom even kort aan u introduceren. Vandaag de beurt aan de aanvallers.

Aanvallers

Calvin Stengs (aanvaller)
Calvin Stengs is misschien wel een van de bekendste aanvallers van de ploeg van Martin Haar. De aanvaller maakte eerder dit seizoen op 17-jarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal en staat te boek als groot talent. De buitenspeler komt met zijn linkerbeen meestal vanaf de rechterkant en beschikt over een goede indivuele actie. Ook kan hij uitstekend tussen de linies spelen. Voor Jong AZ speelde hij afgelopen seizoen 19 duels en daarin was hij goed voor vijf goals en zes assists.

Nick Doodeman (aanvaller)
Een pijlsnelle rechterspits met veel diepgang en scorend vermogen. Nick Doodeman kwam in 2008 over van de Zouaven en startte destijds in Onder 12. Negen seizoenen later maakt hij geregeld zijn opwachting in Jong AZ. De aanvaller deed dit seizoen 21 keer mee en was zesmaal trefzeker. Twee keer stelde hij een teamgenoot in staat om te scoren. In september 2013 speelde hij zijn tot nu toe enige jeugdinterland. Doodeman ligt in Alkmaar nog vast tot de zomer van 2017.

Ferdy Druijf (aanvaller)
Ferdy Druijf is een echte spits. Buiten het feit dat hij heel doelgericht is is hij ook sterk aan de bal en heeft hij oog voor zijn medespelers. Met zijn lengte en kopkracht heeft hij bovendien een extra wapen. De aanvaller kwam in 2012 over van FC Uitgeeft en werkte dit seizoen zijn wedstrijden af bij zowel onder 19 als Jong AZ. Bij Jong AZ was de jeugdinternational goed voor vier treffers in twaalf wedstrijden. Het contract van Druijf loopt nog door tot medio 2018.

Jelle Duin (aanvaller)
Voor de 18-jarige Jelle Duin is het een seizoen met pieken en dalen geweest. De spits begon uitstekend aan het seizoen en was zelfs belangrijk voor Oranje onder 19. Bij Jong AZ deed hij acht wedstrijden mee en was het tweemaal trefzeker. Halverwege het seizoen ging het echter mis en raakte de geboren Heemskerker zwaar geblesseerd aan zijn knie. Een toekomst lijkt hij echter wel te hebben in Alkmaar en met zijn contract tot 2018 lijkt hij komend seizoen alle gelegenheid te hebben zich terug te knokken in het elftal.

Myron Boadu (aanvaller)
Arsenal, Chelsea, Ajax, Feyenoord, Fulham en Leicester City. Zomaar even wat namen die het afgelopen jaar in verband werden gebracht met Myron Boadu. Niet heel raar want dit 16-jarige supertalent staat te boek als het pareltje van de academie en hem wordt een grote toekomst toegedicht. Op 15-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut bij Jong AZ en wist daarin meteen te scoren tegen Excelsior Maassluis. Tegen Katwijk brak hij vervolgens definitief door nadat hij zijn ploeg met twee weergaloze treffers de zege schonk.

Inmiddels is hij door Van den Brom ook al regelmatig bij het eerste gehaald. Zo mocht hij afgelopen winter mee op trainingskamp naar Spanje. Of we hem ooit in AZ 1 gaan zien is nog maar de vraag. De aanvaller is inmiddels 16 maar heeft nog altijd geen contract ondertekend in Alkmaar, iets dat hem een gewillige prooi maakt voor menig topclub in Europa.

Zia Sakirovski (aanvaller)
De complete Engelse top wilde Zia Sakirovski hebben in 2014, maar hij koos voor een verblijf bij AZ. Chelsea, Liverpool en Manchester City visten zodoende achter het net. Sakirovski werd bij zijn presentatie in 2014 door Earnest Stewart omschreven als een echte goalgetter. In de jeugd bij het Zweedse Malmö wist hij ooit 39 keer te scoren in 40 wedstrijden. Inmiddels speelt de aanvaller zijn wedstrijden voor Jong AZ en deed Martin Haar twaalf keer een beroep op de aanvaller. De jongeling wist daarin tweemaal te scoren. Het contract van de jongeling loopt komende zomer af.

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Over de schrijver

Marius Wiegman

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

4 Reacties

  • Verassend dat er veel spelers uit Jong az aflopende contracten of nog maar een 1 jarig contract hebben. Lijkt weinig vertrouwen uit te spreken. Voorbeelden genoeg met olij, sakirovski, duin, druijf en doodeman.

  • Weet iemand waarom Boadu nog geen contract heeft getekend? Huijberts had zoveel vertrouwen dat hij bij AZ zou tekenen, maar het duurt wel erg lang nu.

  • Leuke serie is dit. Ik vind het wel opvallend dat er veel jongens helemaal niet zoveel wedstrijden hebben gespeeld, terwijl ik toch dacht dat ze redelijk vaste waarde waren. Verder inderdaad veel aflopende/korte contracten. Wordt er voor aankomend seizoen veel doorselecteren verwacht?

    Dat Boadu nog geen contract heeft getekend is wel zorgwekkend. Die kunnen wij de komende jaren heel goed gebruiken.