Pro Shots / Ed van de Pol
Wedstrijden

De bekerkraker AZ – Ajax in 10 wedstrijden (deel 1)

Woensdag 20 januari 2021 staat hij weer op het programma, de bekerkraker AZ-Ajax. Gezien de geschiedenis is dit geen ongunstige loting voor de Alkmaarders, maar wel voor de Amsterdammers. We duiken in de geschiedenis en maakten een top 10 van deze bekerkraker. Een lijst waarop de hartslag van elke supporter steeds meer omhoog ging en mogelijk nog steeds omhoog gaat. We tellen af naar de meest memorabele van allemaal en trappen af van duel 10 tot 5…

10. 13 maart 1974: kwartfinale | Ajax – AZ 2-1 n.v. (Kist)

Dit duel stond in het teken van de wedstrijd van 10 dagen voor deze bekerwedstrijd en van de eerste ontmoeting in de Alkmaarderhout (1-1), op één of andere manier zijn de gemoederen tussen deze twee teams nogal eens verhit en loopt het soms een beetje uit de hand. Zeker de wedstrijd in Alkmaar was een clash, waarvan Ajax naar eigen zeggen een kater overhield. Zo’n provincieclubje. Deze bekerwedstrijd ging het goed, zonder excessen, waarschijnlijk door het koude weer. Een temperatuur van 2 graden Celsius en dat nog op 13 maart. Kees Kist (op het middenveld) bracht AZ op 1-0 in de 37e minuut, maar we konden maar 5 minuten genieten van deze voorsprong in De Meer. Ajax speelde toen ook nog met een karrenvracht aan bekende namen (Krol, Neeskens, Mühren). Geen Cruijff meer, maar wel ene Jan Mulder in de spits. Die de trekker pas in de 110e minuut open trok, Vooys kansloos liet en ons liet stranden in de kwartfinale. Helaas staat deze strijd op nummer 10, omdat menig supporter hem helaas niet (meer) kan herinneren.

9. 23 december 2010: 8e finale | Ajax-AZ 1-0

Pro Shots / Jasper Ruhe

Twee dagen voor de Kerst was het in de Arena met 30.000 supporters nu niet bepaald een wedstrijd die in het geheugen blijft bij elke supporter. Ajax was in de eerste helft duidelijk de betere en dat resulteerde in een stift van Sulejmani over Romero in de verre hoek. Mooie goal, dat wel, maar we mochten blij zijn dat het bij rust slechts 1-0 was. De tweede helft was nauwelijks beter, sterker nog, Wernbloom mocht met rood in het laatste kwart vertrekken. De eerste echt grote kans voor AZ kwam pas in de slotminuten. Snel vergeten deze nr 9.

8. 5 mei 1978: Finale | Ajax-AZ 0-1 (Van Rijnsoever)

Een Olympisch stadion met 50.000 toeschouwers zagen een wedstrijd die wel op en neer ging maar eigenlijk nooit echt ontbrandde. Bij AZ speelden al grote namen mee, zoals Van Hanegem en Van Marwijk. Het was Van Rijnsoever die in de 58e minuut het luidruchtige Amsterdams publiek voor even stil kreeg. Opmerkelijk dat Hugo Hovenkamp deze wedstrijd zich slecht kan herinneren, terwijl hij toch echt mee deed. Daarom dan maar op nummer 8.

7. 27 februari 2013: Halve finale | Ajax-AZ 0-3 (Altidore 2x, Gudmundsson)

We mogen blij zijn dat er toen nog geen VAR was. Viergever maakte duidelijk hands, maar kreeg geen penalty tegen, Maher stond buitenspel bij de eerste goal in de 74e minuut, vlak voor zijn voortreffelijke stift op Altidore. Diezelfde Altidore maakte voorafgaand aan de aanval voor de bevrijdende tweede goal ook hands (88e m). Maar het was ook de wedstrijd van de vele engeltjes op de lat bij Esteban. De pijn voor Ajax en Frank de Boer door de vele gemiste kansen werd nog eens vergroot door een waanzinnige lob van Altidore in de 90e minuut even over de middenlijn. Frank de Boer dacht met een soort B-elftal onze trots even te vloeren, helaas. Op de 7e plaats, omdat het eigenlijk een gestolen overwinning is. Al met al was het de opmaat voor een enerverende finale tegen PSV in de Kuip. Hier met die beker!!!

6. 28 mei 1981: Finale | Ajax-AZ 1-3 (Tol, Spelbos, Nygaard)

AZ wint de KNVB Beker in 1981

Foto via Nationaal Archief

Wederom was het Olympisch Stadion het décor. Minder goed gevuld, 36.000 kijkers, misschien zagen de Amsterdammers de bui al hangen. Immers was AZ met overmacht landskampioen geworden. En ook deze wedstrijd was het wel duidelijk dat AZ weer de beker ging opeisen. Het was de 23e minuut dat Tol AZ op voorsprong bracht na een wereldpass van Nygaard. Er was geen vuiltje aan de lucht, AZ heerste. Na de rust werd Vanenburg ingebracht die een sprankje hoop deed oplaaien in de 52e minuut, maar voordat het enthousiasme van de Amsterdammers was geluwd, waren de Alkmaarders weer overduidelijk te horen na het doelpunt in de 58e minuut. Een corner, de bal kwam bij Kist terecht, die haalt op zijn karakteristieke wijze uit, schot wordt geblokt en bal komt bij Spelbos terecht, die kalm en vakkundig de bal over Schrijvers stift. 2-1. Ook dit tot ontsteltenis van de verslaggever op TV die duidelijk een gekleurde 020-bril op had. AZ was dat seizoen heer en meester en men koos dan vaak voor de underdog. Onze geliefde middenvelder Nygaard gooide de wedstrijd in het slot in de 73e minuut. De beker is voor de tweede keer in Alkmaar en zal het jaar daarop tegen Utrecht daar blijven. Een bekerseizoen leefde toen niet zo erg als de laatste 30 jaar. Daarom deze finale op een 6e plek.

5. 19 januari 2012: 8e finale | Ajax-AZ 2-3 (Martens, Benschop, R. Elm)

De wedstrijd werd opnieuw gespeeld op 19 januari 2012 in een half gevulde Arena met schoolkinderen. Het kreeg een beetje de sfeer van een wedstrijd in Corona-tijd. Het was Siem de Jong die in de 10e minuut de score opende, maar je zag aan alles dat AZ hier niet de mindere was. Sterker nog Benschop ontsnapte aan de rechterkant en gaf de bal voor het doel, waar Martens, natuurlijk met zijn linker, gelijk maakte in de 24e minuut.

Benschop zelf bracht in de 32e minuut AZ op voorsprong na echt een wereldpass van Rasmus Elm. Een pass die in de top 10 van wereld assists behoort. Tussendoor miste Beerens op opmerkelijke wijze alleen voor de keeper, tot wanhoop van Poulsen, die zijn laatste haren haast uit zijn hoofd trok. Het was weer Siem de Jong die nog voor rust gelijk maakte, tegen de verhouding in. De tweede helft bracht geen verandering. Aan alles voelde je dat de adrenaline van de gestaakte wedstrijd nog steeds in de lichamen van de spelers zat en dat AZ aan het langste eind zou trekken. Een VAR was niet nodig, penalty in de 55e minuut. Elm voltrok het vonnis. Ook daarna bleef AZ de bovenliggende partij en ondanks dat Beerens de wedstrijd in het slot kon gooien wist elke AZ’er dat we een ronde verder zouden gaan. Deze op nummer 5 vanwege de kansen en wereldpass van Elm.

Peter Baas
Doet onderzoek naar achtergrondverhalen en gegevens over spelers, de historie en speciale wedstrijden van AZ en publiceert van tijd tot tijd hierover. Hij volgt AZ vanaf de memorabele wedstrijd in mei 1972 tegen Heerenveen toen Kees Kist nog voor de Friezen speelde. Deze wedstrijd was de opmaat voor hem als supporter en voor AZ’67 de promotie naar de eredivisie. Verder is hij docent op een middelbare school in de omgeving van Alkmaar.

    Comments are closed.

    Ook interessant