Europees Voetbal

Dani de Wit: “Die vijandige sfeer was alleen maar mooi”

AZ won gisteravond na een ware thriller na strafschoppen van SK Brann. Na afloop spraken wij met Dani de Wit over de ontmoetingen met de Noren. “Uiteindelijk was het een bizarre wedstrijd, jammer genoeg ook wel”, geeft de middenvelder aan.

“Ik denk dat we heel aardig speelden, vooral de eerste helft. Helaas krijg je dan vlak voor rust een onnodige goal tegen uit een spelhervatting, waardoor zij er weer in gaan geloven. In de tweede helft maak je de 1-3 en denk je dat het klaar is. Zij maken op dat moment alleen wéér twee goals uit spelhervattingen. Na die 3-3 leek het eigenlijk nergens meer op, van beide kanten. Dan komt de spanning en raak je vermoeid. Je wil nog wel winnen, maar het was niet meer het niveau wat je nastreeft.”

Voetballend kwam de thuisploeg nauwelijks tot kansen, maar toch wist het drie keer te scoren uit een spelhervatting, iets waar Dani de Wit van baalt. “Ik denk dat twee keer iemand z’n man laat lopen. Dan kunnen we wel wijzen naar wie-wie, maar uiteindelijk komt er iemand twee keer vrij en koppen ze ‘m heel aardig binnen. Je moet echter gewoon je mannetje staan op zulke momenten. Dit soort dingen mogen niet gebeuren.”

Lange bal

In tegenstelling tot de eerste wedstrijd had de ploeg van Pascal Jansen gisteravond wel de controle en was het veel gevaarlijker dan in Alkmaar. Toch werd het na de 3-3 heel matig. Dani de Wit legt uit hoe dat kwam: “We gingen beide te veel lang spelen. In eerste instantie was dat ook onze tactiek omdat ze in de heenwedstrijd heel goed onze backs onder druk wisten te zetten. Nu probeerden we hen over te slaan en van daaruit te gaan voetballen.”

“Eigenlijk werkte dat heel goed de eerste helft, maar vervolgens bleven we er een beetje in hangen en ging het alleen maar op en neer. Het gevolg was ook dat er veel duels waren, met veel gele kaarten. Daar waren zij wel een beetje naar op zoek, maar je moet het in dit soort wedstrijden ook niet schuwen om de duels aan te gaan. Dat hebben we gelukkig niet gedaan want de passie en de strijd was wel aanwezig.”

Dani de Wit: liefhebber van vijandige sfeer

De sfeer in het Brann Stadion was vijandig en dat vertaalde zich op het veld ook terug in veel duels opstootjes en reacties richting het publiek. “Dat is alleen maar mooi”, geeft Dani de Wit aan. “Wij gingen er vol voor en zij gingen er vol voor. Dat hoort ook bij zo’n wedstrijd. Je zag dat zij zo’n gepassioneerd publiek hadden, waar ik alleen maar van kan genieten. Wanneer je een penalty scoort of een goal maakt wil je hen dat alleen ook wel laten weten. Daar kunnen zij ook wel van genieten denk ik.”

Komende zondag wacht al weer de volgende wedstrijd als AZ op bezoek gaat in Arnhem. Bang voor vermoeidheid is Dani de Wit echter niet. “Het was fysiek een zware pot en daar hebben zij ook wel in meegeholpen. Zij gingen voor elke bal en daar moesten wij echt in mee. Voor elke bal gaan, je meters maken, maar uiteindelijk zijn wij daar ook heel goed in en zondag zullen we er ook weer staan. Daar ben ik niet zo heel bang voor.”

[Foto: Pro Shots]

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

    Comments are closed.

    0 %