15-12-2019: Voetbal: AZ v Ajax: Alkmaar Eredivisie 2019-2020 L-R Supporters van AZ Alkmaar
Wedstrijden

Competitie gaat door: AZ twee thuisduels zonder publiek

De tijdelijke competitiestop is van de baan. Clubs drongen aanvankelijk aan op een onderbreking van de eredivisie en Keuken Kampioen divisie tot tenminste 3 december, maar dit scenario is na een videocall met de KNVB van de baan. Hierdoor speelt AZ de thuisduels tegen NEC en Fortuna Sittard in een leeg stadion. Ook de uitwedstrijd tegen Vitesse zal achter gesloten deuren plaatsvinden.

Vorige week kondigde het kabinet aan dat er in ieder geval een lockdown tot 3 december zou komen, wat als gevolg heeft dat er twee speelrondes in de eredivisie geen publiek in het stadion welkom is. Clubs waren aanvankelijk tegenstander van dit scenario en drongen bij de KNVB aan op een competitiestop.

Overleg

Na overleg met de bond is besloten toch door te gaan met de competitie. Naar verluidt hielden alleen PSV en FC Twente voet bij stuk als het gaat om het stilleggen van de eredivisie. Onder andere rechtenhouder ESPN en de lokale autoriteiten hebben aangedrongen op doorgang van de competitie. Ook de meeste trainers en spelers in de eredivisie zouden naar verluidt liever doorgaan met voetballen.

Klap

Voor de fans en de leiding van de clubs betekent dit de volgende klap. De supporters moesten vorig seizoen al bijna alle duels van hun club missen, terwijl de penningmeesters omzetten zien verdampen. Wel wordt er met de landelijke overheid gesproken over een financiële compensatie. De competitie zal op zijn vroegst op 4 december worden hervat. Op 5 december staat voor AZ het thuisduel met Sparta op het programma.

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: [email protected]

    Comments are closed.

    Ook interessant