Columns

Column: “Klokkenluiders”

Ze duiken deze dagen overal op: "klokkenluiders". Mensen die zeggen al vanaf de bouwtekeningen geweten te hebben dat het dak op het stadion nooit op deze manier geplaatst had mogen worden. Van experts die naar eigen zeggen rapporten schreven die in laatjes zijn geschoven, tot een ex-wethouder die beweert dat hij dit al 13 jaar wist en het blijkbaar nu pas nodig vindt om zijn punt echt te maken. Misschien hebben ze wel gelijk (who knows), maar het moment waarop en de gretigheid waarmee ze de media met alle liefde als podium gebruiken voor hun eigen gelijk is misselijkmakend.

Ze duiken deze dagen overal op: “klokkenluiders”. Mensen die zeggen al vanaf de bouwtekeningen geweten te hebben dat het dak op het stadion nooit op deze manier geplaatst had mogen worden. Van experts die naar eigen zeggen rapporten schreven die in laatjes zijn geschoven, tot een ex-wethouder die beweert dat hij dit al 13 jaar wist en het blijkbaar nu pas nodig vindt om zijn punt echt te maken. Misschien hebben ze wel gelijk (who knows), maar het moment waarop en de gretigheid waarmee ze de media met alle liefde als podium gebruiken voor hun eigen gelijk is misselijkmakend.

Medeplichtig

Waar waren jullie 13 jaar geleden als het allemaal zo slecht geregeld was? Als je toen niet werd gehoord had je de media ook op kunnen zoeken, want als de verhalen allemaal waar zijn dan heb je dit als “klokkenluider” wel mooi laten gebeuren allemaal. Als het tijdens een wedstrijd had plaatsgevonden was het leed niet te overzien geweest en was je volgens mij (en de letter van de wet) gewoon medeplichtig geweest aan dit hele verhaal. Dit gaat niet over de bouw van het stadion, over Dirk Scheringa en failliete bouwbedrijven, maar simpelweg om het eigen ego. Niemand is geïnteresseerd in ze en als ze dan de kans krijgen om wat te roepen in de media vallen ze over elkaar heen om maar gehoord te worden. Als ze echt het beste voor hadden gehad met alle AZ’ ers in het stadion dan hadden ze zich zo kunnen melden bij de club. Het kan best zijn dat ze je 13 jaar geleden niet wilden horen, maar we zijn inmiddels een paar besturen verder en ik kan me niet voorstellen dat ze geen luisterend oor hadden gevonden bij oprechte zorgen over de veiligheid van supporters.

Niet gek laten maken

Dat ze in de media hun best doen om dit soort verhalen te faciliteren weten we allemaal. Zelfs ik als eigenaar van deze website heb het AD, De Telegraaf en De Volkskrant (voor een mooie doorverwijzing naar de juiste man) gesproken over de kwestie. Wat mij vooral opviel was dat de eerste twee kranten hun best deden om te vissen naar eventuele sterke emoties die ik zou voelen na de gebeurtenissen. Het waren prima gesprekjes, maar ik heb wel duidelijk benadrukt dat wij Noord-Hollanders ons niet zo snel gek laten maken en dat wij als supporters volledig vertrouwen hebben in het AZ-bestuur, dat in geen geval schuld draagt voor het instorten van het dak. Natuurlijk had het goed mis kunnen gaan, maar zo ver is gelukkig niet gekomen en daarom is simpelweg zaak om te zoeken naar oplossingen. Daar is het huidige bestuur druk mee bezig in samenwerking met echte experts, die hun werk gewoon zorgvuldig doen zonder hier extra aandacht voor te vragen. Zo hoort het wat mij betreft.

Complimenten

Ondanks dat ik dit soort mannetjes in de krant schuimbekkend zit te lezen wil ik wel graag eindigen met een positieve noot. De manier waarop AZ met zaken omgaat is een groot compliment waard, maar wat ik misschien nog wel meer waardeer is de prachtige solidariteit van andere clubs. Van ADO Den Haag waar we uiteindelijk mogen spelen tot clubs als SC Heerenveen, FC Utrecht, FC Twente en Sparta, die allen bereid waren en zijn om de helpende hand toe te steken. In tijden waarin het bij het voetbal alleen nog maar gaat om grote transfers en begrotingen is het grote klasse dat clubs elkaar nog wat gunnen.

Wij kunnen als supporters eigenlijk maar één ding doen en dat is keihard achter onze club gaan staan. Het mooie is ook wel dat je dit gelijk na de gebeurtenissen zag ontstaan en dat is ook nog wel een compliment waard. Laten wij deze lijn vooral doortrekken en nu echt weer eens samen naar victorie gaan, te beginnen in Den Haag aanstaande donderdag!

Martijn Benjamin
Schrijft sinds 2004 voor AZFanpage en is vanaf 2010 eigenaar van deze heerlijke site. Heeft met In de Hekken nog een uit de hand gelopen hobby. Helpt in het werkende leven bedrijven aan goed scorende websites en shops met 072DESIGN. Doet ook nog wat met kleding bij PGWEAR Nederland.

    Comments are closed.

    0 %