SupporterszakenEuropees Voetbal

Column: Ga staan als je voor AZ bent!

We gaan terug naar augustus 2022, de vooravond van het thuisduel met Dundee United FC. Ruim acht maanden, 13 Europese wedstrijden en 32 doelpunten geleden hield ik met de column ”Je kunt het ook wél doen” het AZ-publiek een spiegel voor. Toeval of niet: AZ won die dag met 7-0 en het sfeertje was heerlijk. Bijgelovig als ik ben kan ik nu niet anders dan er een schepje bovenop te doen. Als opwarmertje voor vanavond, wanneer AZ de grootste Europese wedstrijd in 18 jaar speelt. Ze hebben het publiek nodig. Ze hebben ons nodig. Ze hebben joú nodig. 

Nee, natuurlijk heeft de betreffende column geen invloed gehad op de sfeer in het stadion die avond. Wel werd er flink op gereageerd en misschien heeft het een enkeling aan het denken gezet: doel bereikt. Sowieso ben ik trots op de support die AZ dit seizoen kreeg. De Ben-side is steevast uitverkocht en we zagen stampvolle uitvakken, zowel in Nederland als daarbuiten. Afgelopen donderdag nog liepen we met zijn drieduizenden door Oost-Londen. Ons kleine cluppie in zo’n stadion, het zijn hoogtijdagen tot-en-met.

We gaan terug naar augustus 2022, de vooravond van het thuisduel met Dundee United FC. Ruim acht maanden, 13 Europese wedstrijden en 32 doelpunten geleden hield ik met de column ''Je kunt het ook wél doen'' het AZ-publiek een spiegel voor. Toeval of niet: AZ won die dag met 7-0 en het sfeertje was heerlijk. Bijgelovig als ik ben kan ik nu niet anders dan er een schepje bovenop te doen. Als opwarmertje voor vanavond, wanneer AZ de grootste Europese wedstrijd in 18 jaar speelt. Ze hebben het publiek nodig. Ze hebben ons nodig. Ze hebben joú nodig. 

AZ Mania

Desondanks stonden de (digitale) kranten afgelopen maanden bol van opiniestukken van voetbalromantici over de ‘AZ Mania’ die maar niet wilde losbarsten in het land. AZ is saai, steriel en als er over AZ geschreven wordt, leest er vrijwel niemand. Er wordt gelachen om het feit dat het AFAS-stadion niet altijd is uitverkocht en dat er mensen eerder weg gaan. Wij zijn nep supporters, bioscooppubliek, een echte kleine club. Met name vanuit Rotterdam en Enschede zijn ze er als de kippen bij om te benoemen dat clubs als FC Twente en Feyenoord toch echt groter zijn.

Ja, daar hebben ze een punt. Die clubs hebben inderdaad een groter achterland. Alsof we dat in Alkmaar niet allang weten? Het is een beetje alsof Albert Heijn tegen de lokale kruidenier loopt te pronken met het feit dat hun omzet toch echt hoger is. Gefeliciteerd.

Maar is AZ echt zo klein en nep? Ik durf het tegen te spreken. Bij thuiswedstrijden gemiddeld 17 duizend man, op een stad van 100 duizend. En dan te bedenken dat we in onze provincie – helaas – te maken hebben met concurrentie van de grootste club van het land. Dat is denk ik de logische reden dat er in andere middelgrote steden uit de regio Amsterdam (Haarlem, Zaandam, Leiden) geen profclub kan bestaan.

Bovendien, wordt een ‘Mania’ niet juist gecreëerd door de hoeveelheid media-aandacht? Er is een jaar lang amper aandacht gegeven aan het succes van AZ en nu wordt er geconcludeerd dat AZ in de rest van het land niet leeft. Dat is een beetje alsof er iemand er jarig is, niemand diegene feliciteert en vervolgens gepikeerd is omdat diegene niet heeft getrakteerd.

Zolang de Nederlandse voetbaljournalistiek steevast aandacht heeft voor de traditionele top 3, de Messias-des-Vaderlands Arne Slot en de vriendin van Mo Ihatarren is het inderdaad niet zo gek dat er in de rest van het land geen AZ-Mania gaande is.

Eigen koers

Lekker boeiend. Laat die zogenaamde AZ-gekte maar lekker voor wat het (niet) is. Hier leeft de wedstrijd van vandaag wel degelijk, gezien het binnen enkele minuten was uitverkocht. En, eerlijk is eerlijk, het is ook gewoon een beetje het lot van een provincieclub. Ik kan zelf ook geen speler van NAC opnoemen en ik heb nog nooit een Twente supporter in het echt gezien. AZ gaat sowieso het lekkerst als het in de luwte zit, prima zo. Te midden van alle grote cruiseschepen vaart de AZ-boot zijn eigen, directe, koers richting succes.
AZ zelf noemt dit ”we play differently”. Tsja, kun je doen. Ik zou het zelf typeren als jezelf kranig weren tegen grotere tegenstanders, zoals Alkmaarders dat van oudsher altijd al doen. Zonder dollen, hoe uniek is het dat AZ deze wedstrijd vandaag speelt? Wat de uitslag ook mag worden, dit trotse gevoel pakken ze mij niet meer af. En precies dit gevoel moet vanavond in het stadion voelbaar zijn.

De grootste in jaren

Waar het in augustus ging om een voorronde-return tegen een laagvlieger gaat het nu om een finaleplek in Europa. Besef het even. Een fi-na-le-plek. Hoewel de oorsprong van de uitspraak ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ best wel eens in Alkmaar zou kunnen liggen, is dat vanavond echt even geen optie.

”They need to feel troubled!” gaf Pavlidis gister aan in een interview. Treffender kan haast niet. AZ neemt het op tegen een club met een begroting die 9 (!) keer groter is. Dat vergt iets anders dan normaal. Ik zou de lezer die normaal gesproken rustig op zijn stoeltje zit dan ook adviseren vanavond iets anders normaal te doen. ‘Ga staan als je voor AZ bent’ klinkt het regelmatig en er wordt goed gehoor aan gegeven. Blijf dan gewoon lekker de hele wedstrijd staan, wat mij betreft. Juichen met alle ledematen wordt ”limbs” genoemd in het Verenigd Koninkrijk. Ik kan het echt aanraden. Probeer het vanavond eens, dan kan vandaag nog wel eens een historische dag worden.

Jordy Breet
Op 7 jarige leeftijd met Pa mee naar de Alkmaarderhout voor de afscheidswedstrijd van Peter Wijker, vervolgens nooit meer weggegaan. Tegenwoordig present in vak W op de van der Ben tribune. Undercover woonachtig in Haarlem. Geïnteresseerd in Europese supporterscultuur. Krijgt kippenvel van juichende mensenmassa's.

    Comments are closed.

    0 %