Overig nieuws

Column: Analyse van een nagenoeg perfect seizoen

De nationale pers kwam de laatste dagen superlatieven tekort om het seizoen van AZ te omschrijven. De ploeg van Van den Brom wist menig tegenstander dronken te spelen en diverse spelers wisten zich ook persoonlijk te onderscheiden. Zo kroonde Alireza Jahanbakhsh zich tot topscorer van de eredivisie en werd hij door Voetbal International en Voetbal Inside verkozen tot beste speler van de eredivisie. Fredrik Midtsjø werd door het AD verkozen tot beste speler op de vaderlandse velden, terwijl John van den Brom door Voetbal International werd verkozen tot de beste coach.

Allemaal prachtige prijzen, die gekoppeld worden aan lovende woorden over een prachtige prestatie van het collectief. Een terechte conclusie. Zeker omdat de ploeg sterkhouders als Haps en Luckassen, die vorig jaar verkozen werden tot de twee beste spelers van het seizoen, zag vertrekken naar Feyenoord en PSV. Bovendien viel smaakmaker Stengs al in de eerste wedstrijd van het seizoen uit tegen PSV en raakte niet veel later ook de beoogde spelbepaler Vejinovic zwaar geblesseerd.

Progressie

Zo heel vanzelfsprekend was die prestatie van dit jaar dus niet. Er wordt vaak de kanttekening geplaatst dat de ploeg tegen de top drie nooit thuis geeft, maar ik zou het eens om willen draaien. De Alkmaarders behaalden tegen de overige ploegen dit seizoen maar liefst 23 punten meer ten opzichte van vorig seizoen. Bovendien was het spel tijdens het seizoen 2016/2017 veelal niet om aan te zien. Dit jaar is het vaak genieten. Dat drukt zich ook uit in de overige statistieken. De ploeg van Van den Brom wist zestien doelpunten meer te maken en kreeg er veertien minder tegen. Buiten de wedstrijden tegen de top drie werd er bovendien slechts één keer verloren, thuis van Excelsior. Het resulteerde in een prachtige derde plek en directe plaatsing voor Europees voetbal.

Top drie

De kritiek op de resultaten tegen de top drie daar ben ik het gedeeltelijk mee eens, al moet ook daar wel een kanttekening gemaakt worden. We moeten naar mijn mening een verschil maken tussen resultaat en het vertoonde spel. In de openingswedstrijd tegen PSV speelden we een uitstekende wedstrijd, waarin we net zo makkelijk hadden kunnen winnen. Bizot keepte daar toevallig niet zijn beste wedstrijd, wat er mede in resulteerde dat je niet wist te winnen. Dat had niks te maken met tactiek of een elftal dat niet goed speelde.

Tegen Ajax thuis was het spel met name in de eerste helft prima. Door een foute inspeelpass van Wuytens vlak voor rust komen de Amsterdammers op gelijke hoogte, waarna ze weten te winnen door een onterecht gegeven penalty. Ook daar kan je de ploeg speltechnisch niets verwijten. Thuis tegen PSV was het enkele weken geleden een soortgelijk verhaal. Ook daar ga je uiteindelijk ten onder aan persoonlijke fouten en arbitrale beslissingen. Niet aan belabberd spel.

Bekerfinale

Een ander verhaal vond ik de wedstrijden tegen Feyenoord. Thuis werden we afgedroogd en in de Kuip stonden we in de competitie de eerste helft met knikkende knieën op het veld. Tijdens de bekerfinale vind ik wel dat de technische staf wat te verwijten valt. Er werd gekozen voor een 5-3-2 systeem waardoor er niet geprofiteerd werd van de zwaktes van Feyenoord. De achterhoede van de Rotterdammers is de kwetsbaarste linie, met Diks als zwakste speler. Door een tweemans voorhoede werd er echter nauwelijks druk gezet op de laatste vier en al helemaal niet op Diks. Bovendien werd er ook geen gebruik gemaakt van de ruimte in de rug van Van Persie. Dat is aan de bal een fenomeen, maar in defensief opzicht had je die moeten overlopen.

‘Leegloop’

Dat is wat mij betreft een smetje op een verder uitstekend seizoen. Het gevolg is wel dat je je twee topscorers kwijt gaat raken, al was het vertrek van Jahanbakhsh ook voor dit seizoen wel te voorspellen. Inmiddels heeft ook Weghorst aangegeven zeer waarschijnlijk te vertrekken. De overige negen spelers van het basisteam lijken te blijven. Toch sluit ik een leegloop niet uit, en dan met name als we kijken in de breedte. Jongens als Van Overeem en Bel Hassani zullen minuten willen maken, terwijl Van Eijden zondag ook zijn laatste wedstrijd gespeeld lijkt te hebben. Huurlingen Van der Linden, Rienstra, Opdam, Garcia en Dos Santos zullen ook geen toekomst meer hebben in Alkmaar.

joris van overeem vertrekt naar fc utrecht

Gino Coutinho heeft al aangegeven te zullen vertrekken, terwijl het maar de vraag is of AZ volgend jaar nog kan beschikken over de gehuurde Van Rhijn en Vejinovic. Eerstgenoemde zal speelminuten willen maken, terwijl Koopmeiners verzekerd lijkt van zijn plek in het elftal. Ondanks de terugkeer van supertalenten Boadu en Stengs lijkt een kwaliteitsinjectie gewenst, zeker vanwege het dubbele programma. Centraal achterin was de club in de winter al aan het zoeken naar een versterking, terwijl er op rechtsback ook een vacature is achter de onomstreden Svensson. Wellicht dat de van PSG gehuurde Georgen daar een optie voor is.

Van den Brom

De technische leiding staat dus nog wel voor een uitdaging, al heeft Van den Brom het dit jaar uitstekend gedaan. De kritiek die vooral op social media te lezen is vind ik voor een groot deel onterecht of overtrokken. De trainer kan met een derde, vierde, zesde en derde plek uitstekende cijfers overleggen. Behoudens vorig seizoen ging dat geregeld gepaard met goed tot zeer goed spel. Het is dan flauw om het huidige succes volledig toe te schrijven aan Slot en alles wat fout gaat, zoals de bekerfinale, in de schoenen te schuiven van Van den Brom. Kritiek moet wel terecht zijn, of in ieder geval consistent. Waarmee ik niet zeg dat Slot geen (grote) rol heeft gespeeld, ik denk alleen dat die twee elkaar vooral uitstekend aanvullen.

Het belooft in ieder geval een interessante zomer te worden. De club zal ongetwijfeld veel geld gaan ontvangen voor Jahanbakhsh en Weghorst en ik ben benieuwd welke versterkingen we mogen verwelkomen. De grote uitdaging is om, ondanks het dubbele programma, dezelfde resultaten te blijven halen tegen de mindere goden. Als je dan ook nog punten gaat pakken tegen de topclubs dan gaan er echt stappen gemaakt worden. Ik heb nu in ieder geval al veel zin in volgend seizoen. Tot die tijd zal ik met genoegen nog een aantal keer de hoogtepunten van het afgelopen seizoen terugkijken.

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com