Cijfermatige analyse van het seizoen

Marius Wiegman
Geschreven door Marius Wiegman

De reguliere competitie zit erop en dus is het een mooi moment om de balans op te maken. Dit keer gaan we het niet hebben over wie we goed vonden, of wat er beter kon. We gaan aan de hand van wat cijfers kijken naar de prestaties van dit seizoen. En dan kijken we niet alleen naar de ploeg als geheel, maar ook naar de individuele prestaties van de spelers. Wie heeft er de meeste minuten gemaakt dit seizoen, wie was de meest waardevolle speler en wie was het meest efficient als je kijkt naar het aantal gespeelde minuten? Op deze vragen zullen we allemaal een antwoord proberen te vinden.

Allereerst kijken we natuurlijk naar de teamprestaties. Met een zesde plaats in de reguliere competitie, een finaleplek in de beker en een Europese overwintering hebben we het statistisch gezien zeker niet onaardig gedaan. Uiteraard, op het spel valt vaak het nodige aan te merken, maar we beperken ons nu eventjes tot de cijfers. In vergelijking met vorig seizoen hebben we het in de eredivise iets minder gedaan. Vorig seizoen sloten we de eredivisie immers af op een vierde plek. In de Europa League en in de KNVB beker hebben we het echter beter gedaan. Vorig jaar werd de groepsfase van de Europa League namelijk niet overleefd en strandden we in de halve finale van de KNVB Beker.

Eredivisie

Zoals we hierboven kunnen zien zijn we in de eredivisie twee plaatsen lager geëindigd, maar wat is nu de verklaring hiervoor? Allereerst hebben we tien punten minder behaald dan vorig seizoen. Met tien punten erbij had je dit seizoen ook vierde kunnen eindigen, mits je drie van die tien punten afgelopen weekend had behaald tegen FC Utrecht. Dat is één verklaring. Aan de andere kant scoren we ook minder dan vorig seizoen. In vergelijking met de vorige jaargang wisten we veertien keer minder vaak het net te vinden. Dat is deels te verklaren door het vertrek van veelscorende spelers als Janssen en Henriksen.

We kregen echter wel minder doelpunten tegen. Waar Rochet en Coutinho vorig jaar nog 53 treffers te verwerken kregen in de eredivisie waren dat er dit seizoen 52. Het doel was om dit seizoen minder tegentreffers te krijgen en in die missie zijn de Alkmaarders geslaagd. Over de marge ten opzichte van vorig seizoen zal de technische staf echter niet geheel tevreden zijn.

Verloren punten

Zoals hierboven gemeld heeft AZ dit seizoen tien punten minder gehaald in de eredivisie dan het jaar daarvoor. De vraag is dan waar je deze punten bent verloren. Met name tegen de ploegen onderin verspeelden de Alkmaarders deze jaargang aanzienlijk meer punten dan het jaar ervoor. In totaal wisten we slechts vijftien van de mogelijke dertig punten te behalen tegen de staartploegen. Vorig seizoen waren dat er nog 21. Een verschil dus van zes.

Tegen de top drie deden we het iets minder dan in de vorige jaargang. Waar er vorig seizoen nog thuis werd gewonnen van Feyenoord, wist het equipe van Van den Brom dit jaar alleen een punt over te houden aan het treffen met Ajax. Alle overige topduels gingen verloren. Opvallend is dus dat AZ tegen ploegen uit de subtop en de middenmoot praktisch hetzelfde aantal punten wist te behalen. Tegen de negen ploegen in de middenmoot en subtop werden maar twee punten minder behaald.

Europa & Beker

In Europees verband deden we het zoals gezegd beter. In 2015/2016 vonden we met vier punten in de groepsfase ons Waterloo. Dit seizoen verdubbelden wij het aantal punten en wistende manschappen van Van den Brom met acht punten wel te overwinteren. In de eerste knockout-ronde werden we echter uitgeschakeld door Olympique Lyon. In de KNVB beker kwamen we dit jaar een ronde verder. Vorig jaar werden de Alkmaarders in de halve finale uitgeschakeld door Feyenoord, terwijl we dit jaar in dezelfde Kuip ten onder gingen. Al was dat ditmaal in de recente finale tegen Vitesse.

Derrick Luckassen maakte dit seizoen de meeste minuten voor AZ 1

Individuele prestaties

Derrick Luckassen is dit seizoen de speler die de meeste minuten heeft gemaakt. Zowel in de Eredivisie, als in de overall cijfers (Eredivise, Europa League en KNVB Beker) staat de verdediger/middenvelder bovenaan. Op beide ranglijsten wordt hij gevolgd door Ridgeciano Haps en Stijn Wuytens. Kijkend naar de prestaties van de spelers is dit een logische lijst. Luckassen is over gehele seizoen genomen waarschijnlijk de meest stabiele speler, terwijl Haps afgelopen zondag terecht is gekroond tot speler van het jaar. Luckassen en Jahanbakhsh werden tweede en derde in deze verkiezing.

 

Waardevol

Wie was afgelopen seizoen nu de meest waardevolle speler van de ploeg? Over alle competities gerekend is Alireza Jahanbakhsh onze meest waardevolle speler. De aanvaller was direct betrokken bij twintig doelpunten. Wout Weghorst volgt op korte afstand met veertien goals en vijftien assists. Waren dit ook de meest efficiente spelers? Nee, dat niet. Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh staan namelijk op een derde en vierde plaats als je kijkt naar het aantal minuten dat een speler nodig heeft om tot een goal of assist te komen.

‘Wie staat er dan op één?’, is de logische vervolgvraag. Dat is Robert Mühren*. De Volendammer had gemiddeld 109 minuten nodig om tot een goal of assist te komen. In zijn geval waren het overigens allemaal doelpunten. Ook de nummer twee is een opvallende naam. Muamer Tankovic staat namelijk op een knappe tweede plaats. De Zweedse linksbuiten heeft gemiddeld 134 minuten nodig om tot een doelpunt of een assist te komen. De aanvaller krijgt dit seizoen niet veel kansen, maar was wel goud waard voor zijn ploeg door de 3-2 te scoren tegen Zenit St. Petersburg waardoor Europese overwintering een feit was.

Robert Mühren en Muamer Tankovic zijn de meest efficiente speler dit seizoen

Krul vs Rochet

Halverwege het seizoen was er ook een wisseling van de wacht in het doel. Sergio Rochet werd vervangen door Tim Krul. Heeft dat cijfermatig geholpen? Dat antwoord is negatief. Krul incasseerde in achttien wedstrijden liefst 38 tegentreffers. Dat zijn meer dan twee goals gemiddeld per wedstrijd. Rochet mocht de bal ook 38 keer uit het net halen, alleen deed hij daar 32 wedstrijden over. Dat is een gemiddelde van bijna 1,2 doelpunt tegen per wedstrijd. Kleine nuance is dat Krul alleen al in twee wedstrijden tegen Lyon elf doelpunten moest incasseren.

Kaarten

De meeste kaarten gingen naar de speler die de meeste minuten heeft gemaakt. Derrick Luckassen kreeg liefst twaalf keer een gele prent over alle competities gemeten. Nummer twee op deze lijst is Ridgeciano Haps met negen boekingen. Stijn Wuytens sluit de top drie af met acht officiele waarschuwingen. Slechts drie keer ontving een speler van AZ een directe rode kaart. Haps, Van Eijden en Svensson kregen een rode prent, al werd de kaart van de Noorse rechtsback van afgelopen zondag geseponeerd. Stijn Wuytens mocht eenmaal vroegtijdig de kleedkamers opzoeken nadat hij een rode kaart kreeg als gevolg van twee gele kaarten.

*Markus Henriksen is eigenlijk de nummer één met 1 goal per 99 minuten, alleen hebben we hem niet meegerekend vanwege zijn geringe aantal minuten.

Haal samen met meer dan 50.000 fanatieke wedders het maximale uit je weddenschappen op voetbalwedden.net. Maak slim gebruik van de meest complete (live) wedstatistieken, wedtips, voorbeschouwingen, odds en exclusieve (welkomst)bonussen bij betrouwbare bookmakers.

Over de schrijver

Marius Wiegman

Marius Wiegman

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com

5 Reacties