website laten maken in alkmaar
Elftal en Technische staf

Boadu: ‘Speler van het jaar worden is een hele eer’

Myron Boadu brak dit seizoen definitief door in het eerste elftal van AZ. De jonge spitswas in 39 wedstrijden goed voor twintig goals en dertien assists. Het talent werd dan ook door de supporters overtuigend verkozen tot speler van jaar. Vandaag kreeg Boadu de trofee uitgereikt en was blij verrast. ‘Dit is voor mij een hele eer, al hoop ik niet dat het mijn laatste is! Ik wil alle fans enorm bedanken voor het stemmen.’

Het was voor de clubtopscorer zijn eerste volledige seizoen, nadat hij de twee jaargangen daarvoor grotendeels moest missen vanwege blessures. Voor de spits zelf was het dan ook een kleine verrassing dat het direct zo goed ging. ‘Ik heb altijd wel vertrouwen in mezelf gehad, maar in het begin dacht ik wel dat het beter ging dan verwacht. Tuurlijk denk je dat je na twee jaar een beetje moet wennen, maar het ging zo snel. Het team heeft me daarbij heel goed geholpen en de trainer heeft me zoveel vertrouwen gegeven, daar ben ik ze onwijs dankbaar voor.’

Diezelfde trainer kan zich op zijn beurt vinden in de keuze voor de aanvaller en is ook vol lof over zijn pupil. ‘Ik denk dat heel veel speler het hadden verdiend om dit te worden, dus elke keuze was goed geweest’, aldus Slot. ‘Maar als jij deze leeftijd hebt, terugkomt van een zware blessure en dan in je ‘debuutseizoen’ zo kan presteren, dan is het niet zo gek dat de keuze op hem is gevallen. Ik heb het van de week toevallig teruggekeken en Myron heeft negen keer een goal gemaakt die ons aan de leiding bracht, ook in elke topwedstrijd.’

23-11-2019: Voetbal: FC Utrecht v AZ: Utrecht
Soccer Eredivisie season 2019-2020
L-R Myron Boadu of AZ Alkmaar, Calvin Stengs of AZ Alkmaar

Hoogtepunt en dieptepunt

Over het hoogtepunt van het afgelopen seizoen is de aanvaller duidelijk. ‘Dat is zonder twijfel het Nederlands elftal’, stelt Boadu resoluut. Ook over het dieptepunt hoeft hij niet lang na te denken. ‘Dat was het missen van Manchester United uit.’ De spits kreeg tegen Partizan rood en moest het treffen met de Engelse grootmacht missen. ‘Ik heb na afloop van de wedstrijd tegen Partizan het team gefeliciteerd en ben toen direct naar huis gegaan. Ik baalde zo erg omdat United mijn favoriete club is buiten Nederland.’

Veranderingen

Het afgelopen jaar veranderde er veel in het leven van Boadu, die van zich van een relatief onbekende jeugdspeler ontpopte tot international. Zelf merkt de aanvaller dan ook wel wat veranderingen. ‘Ik ben wat volwassener geworden en ik denk wat meer na over mijn acties. Ik wil ook een goed voorbeeld zijn voor de jeugd. Ik ga niet zeggen dat ik het beste voorbeeld ben, maar ik doe mijn best om hen te laten zien dat je je dromen kan bereiken.’

Credits voor mijn ouders

Inmiddels is de 19-jarige Amsterdammer international en staan de spotlights op hem gericht. Toch is Boadu niet gaan zweven en krijgen we eigenlijk nog steeds dezelfde bescheiden Boadu voor de microfoon als een jaar geleden. ‘Wat dat betreft moet ik de credits geven aan mijn ouders, broer, zus en zaakwaarnemer’, reageert de aanvaller.

‘Die houden me gewoon met beide benen op de grond. Niet dat als het even goed gaat dat ik uit de hoogte ga doen en dat ik gewoon mezelf blijf. Ik hou er ook niet van om arrogant te doen. Ik wil gewoon een vrolijke en aardige jongen zijn. Wat ik zeg: mijn ouders en zaakwaarnemers, Jose Rodriguez en Mino Raiola, zijn daar heel belangrijk in. En natuurlijk mijn broer en zus!’

Buitenlandse interesse

Niet alleen binnen de landsgrenzen krijgt Boadu veel lof, ook buiten Nederland wordt zijn naam geregeld in verband gebracht met een grote buitenlandse club. ‘Ik krijg natuurlijk dingen doorgestuurd dat clubs geïnteresseerd zijn. Het is ook een eer om met die clubs in verband gebracht te worden. Daar droom je van als klein kind. Mijn zaakwaarnemer heeft echter nog niks tegen mij gezegd. Die zegt dat het gewoon rustig is. En ik ben zelf ook helemaal niet bezig met een transfer.’

‘Ik heb in principe ook een contract tot 2023 en we kunnen Champions League halen. We kunnen wat leuks neerzetten met zijn allen. Dus in principe blijf ik, maar zeg nooit nooit. Misschien als het echt een stap is die té mooi is dan ga ik erover nadenken, maar zelfs dan is het niet gezegd dat ik meteen zal gaan. We hebben van AZ een topclub gemaakt in Nederland en ik vind het heel mooi om bij AZ te spelen, ook omdat ik hier al vanaf de jeugd speel en dat is voor mij een eer.’

Volgend seizoen

De aanvaller kijkt dus al met een schuin oog naar volgend seizoen en toont zich ambitieus. ‘Volgend jaar wil ik voor hetzelfde gaan en niet met minder genoegen nemen. We moeten sowieso in de top drie eindigen en moeten Ajax zolang mogelijk uitdagen. Ik denk dat iedereen hen altijd als de grote favoriet ziet. Ik denk echter dat wij genoeg kwaliteiten hebben om het Ajax moeilijk te maken.’

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com
webdesign alkmaar
website laten maken in alkmaar