Wedstrijden

Boadu schiet sterker AZ in slotfase naast Antwerp

AZ is vanavond op een 1-1 gelijkspel blijven steken tegen Royal Antwerp. De Alkmaarders hadden in een groot deel van de wedstrijd het beste van het spel, al liep het combinatievoetbal veelal spaak in de laatste fase. De Belgen kwamen vlak voor rust tegen de verhouding in op voorsprong via Batubinsika, waarna de ploeg van Slot in de tweede helft op jacht moest naar de gelijkmaker. Die terechte treffer viel uiteindelijk tien minuten voor tijd via Boadu. 

De eerste helft was AZ de bovenliggende partij. De Alkmaarders combineerden er bij vlagen op los maar wisten veelvuldig het eindstation niet te vinden. Toch kreeg Boadu na ruim vijf minuten een grote kans. Op aangeven van Midtsjø kwam de spits oog in oog met Bolat, waarbij laatstgenoemde als winnaar uit de strijd kwam. De ploeg van Slot speelde veelal op de helft van de Belgen en kregen via Midtsjø, Idrissi en Stengs nog een aantal kansen, al hield de Antwerpse goalie zijn doel schoon.

Achterstand

Aan de andere kant speelde Vlaar een sterke pot tegen de gevreedse Mbokani. De spits van de Belgen kwam eigenlijk nauwelijks in het stuk voor en dat was mede te danken aan een aantal goede ingrepen van de Alkmaarse routinier. Bizot moest echter wel tweemaal redding brengen. De international moest ingrijpen op schoten van Jukleroed en Rodrigues, maar reageerde in beide gevallen formidabel. Toch moest de Alkmaarse doelman vlak voor rust capituleren. Nadat Hatzidiakos kinderlijk eenvoudig een duel verloor van Mbokani kon Batubinsika van dichtbij binnentikken.

Druk

Gesterkt door de goed hoorbare supporters uit Alkmaar ging AZ na rust op jacht naar de gelijkmaker. Toch was het Royal Antwerp dat voor het eerste grote gevaar zorgde. Op aangeven van Buta raakte Rafelaelov de binnenkant van de paal, waarna de bal in de veilige handen belandde van Bizot. Na deze kans nam de druk van de thuisploeg echter toe en kwamen er via Svensson, Boadu en Idrissi een aantal goede mogelijkheden. Twintig minuten voor tijd kreeg AZ een extra steuntje in de rug toen Buta na zijn tweede overtreding op Wijndal zijn tweede gele kaart kreeg en dus kon inrukken met rood.

Boadu

Het was voor Slot het sein om vol op de aanval te gaan spelen door Johnsen in te brengen voor Svensson. AZ bleef vervolgens op de Belgische muur beuken maar veel gevaar werd in de kiem gesmoord door de Antwerpse defensie. Nadat Bizot zijn ploeg in de race hield na een schot van Mbokani was het Boadu die de gelijkmaker aantekende. De aanvaller schoot van dichtbij binnen op aangeven van Idrissi. Ondanks wat kleine mogelijkheden zou AZ de winnende treffer niet meer weten te forceren.

Karakteristieken

Doelpunten: 38′ Batubinsika 0-1, 82′ Boadu 1-1

Gele kaarten: Koopmeiners, Stengs, Vlaar, Idrissi (AZ) Mbokani, Bolat, Lamkel Ze (Royal Antwerp)

Rode kaart: Buta (2x geel)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson (76′ Johnsen), Vlaar, Hatzidiakos (68′ Sugawara), Wijndal; Midtsjø, Koopmeiners (c), Ouwejan (60′ Gudmundsson); Stengs, Boadu, Idrissi

Opstelling Royal Antwerp: Bolat; Buta, Batubinsika, De Laet, Jukleroed; Haroun, Refaelov (75′ Arslanagic), Hongla; Rodrigues (66′ Hairemans), Mbokani, Lamkel Ze (90′ De Sart)

Foto: Pro Shots | Joep Loenen

Marius Wiegman
Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: [email protected]

    Comments are closed.

    Ook interessant