website laten maken in alkmaar
Elftal en Technische staf

Bizot: “Dit is een van mijn beste jaren geweest”

Gister stond een van de laatste trainingen op het programma en dat betekent dat er ook voor Bizot bijna een eind is gekomen aan een bizar seizoen. “Op zich was het voor mij nog een redelijk lang seizoen want na de Nations League heb ik een paar dagen vrij gehad en ben ik eigenlijk direct doorgegaan bij AZ omdat we vrij vroeg alweer Europees moesten spelen. Dus uiteindelijk was het voor mij best een lang jaar met een abrupt einde.”

Dat abrupte slot maakte een einde aan een mogelijk historisch seizoen, al zal de uitkomst altijd gissen blijven. “Dat is het ook”, geeft de doelman aan. “Je tast gewoon in het duister, je weet niet hoe het geëindigd was. Tuurlijk waren er volop mogelijkheden en kansen. We zaten in een goede flow. Alles was eigenlijk in ons voordeel om dit seizoen te bekronen. Dat het dan zo eindigt is ontzettend jammer, maar de gezondheid van de mens is uiteindelijk vele malen belangrijker dan voetbal natuurlijk. Dat is duidelijk. Alleen het is super spijtig.”

Bizot zelf kende ook een uitstekend seizoen. Met zeventien clean sheets in 24 eredivisieduels kan hij uitstekende cijfers overleggen. Iets wat de doelman zelf ook beaamt. “Het was een seizoen met veel ups en downs als je kijkt naar mijn ontwikkeling en privésituatie. Ik heb lastige tijden gekend, maar daardoor juist hele goede wedstrijden kunnen spelen. Dus wat dat betreft was het een roller coaster ride die onwijs goed ging en ik moet zeggen dat het derde seizoen bij AZ wel een van mijn beste jaren is geweest.”

Stijgende lijn

De doelman merkt dat er de laatste jaren een stijgende lijn zit in zijn prestaties, al weet hij nog niet waar zijn lat ligt. “Dat merk je vanzelf wel als je daar aan toe bent. Alles klimt mee omhoog; je leeftijd, ervaring, alles telt mee. Op een gegeven moment kom je die vanzelf wel tegen als je denkt dit is mijn lat. Verder dan dit moet je niet gaan, verder moet je ook niet willen. Maar voor mijn gevoel ben ik die nog niet tegengekomen en zoek ik daar nog steeds naar. Ik kan me nog steeds ontwikkelen. Ik zie en voel dat er nog steeds verbeterpunten zijn. Zolang ik dat idee heb, de wil heb om te blijven leren en er plezier in heb dan blijf ik zoeken naar die lat.”

Buitenland

Of hij die lat bij AZ gaat aantikken weet de 29-jarige international nog niet. “Je moet ambities houden om jezelf te kunnen ontwikkelen. Ook ik heb mijn ambities om weer naar het buitenland te gaan. Ten eerste omdat ik het gewoon super mooi vind om in een ander land te leven en dat te ervaren. Andere culturen, andere gewoontes, daar hou ik gewoon van. Dat is ook leerzaam, dat zijn ervaringen die je meedraagt. Alles bij elkaar maakt dat je een beter mens.”

“Op voetbalgebied ga je ook gewoon een hoger niveau opzoeken. Als dat mag en je daar aan toe komt dan ga je weer kijken of je je daaraan kan optrekken en of je dat niveau aankan. Als je dat weer hebt gedaan, dan ga je weer kijken of er weer ruimte is voor ontwikkeling en of je nog een stap kan maken. Of je zegt: ‘dit is het wel echt, dit is mijn niveau en hier moet ik blijven’.”

Avontuur

Bizot houdt van verre reizen en avonturen, waardoor een stap naar een land als de Australië of de Verenigde Staten best aantrekkelijk kan zijn voor de doelman. “Dat hangt echt helemaal af van de omstandigheden en de mogelijkheden die er zijn”, reageert de hoofdrolspeler. “Ik hou van verre reizen en landen die niet voor de hand liggend zijn, dat sowieso. Aan de andere kant heb ik een gezin en heb ik net een kleine. Voor mij staat ontwikkeling in het voetbal nu nog voorop, dus ik denk dat het daar nog wel iets te vroeg voor is. Dat kan altijd nog wel over een paar jaar. Ik denk dat je eerst naar het sportieve moet kijken en daarna pas naar het avontuur.”

Ondanks dat de doelman afgelopen februari zijn contract verlengde, lijkt een vertrek binnen enkele jaren voor de hand te liggen, al wil Bizot daar zelf nog geen datum aan plakken. “Ik heb lang met de club en mijn zaakwaarnemers gesproken en we hebben van beide kanten onze ideeën uitgesproken. Zij kennen mijn ambities en weten wat ik wil. Er is niet uitgesloten dat dat deze zomer gebeurt, of over een jaar of over twee jaar. Ik denk dat we er allebei zo in staan van we zien het wel. De voetballerij is wat dat betreft ook heel onvoorspelbaar.”

Emotionele week

Terugkijkend op afgelopen seizoen stak één week er bij de doelman bovenuit. Dat was namelijk de week van de kraker in Amsterdam. Een bijzondere wedstrijd omdat Bizot de week ervoor zijn vader verloor en een dag voor de topper de uitvaart plaatsvond. Bovendien werden de Alkmaarders tussendoor nog in Europees verband uitgeschakeld door LASK Linz. “Dat was natuurlijk al een klap voor ons”, zegt de doelman terugblikkend op de wedstrijd tegen de Oostenrijkers.

“Daarna heb ik zaterdag de uitvaart van mijn vader gehad en zondag stond de topper op het programma. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet hoe ik het voor elkaar heb gekregen, maar voor mijn gevoel heb ik het voor elkaar gekregen en is het gewoon een crazy week geweest met als toppunt die zondag en als dieptepunten die maandag, donderdag en zaterdag.”

Met al die gebeurtenissen in het achterhoofd is het des te knapper dat Bizot in de ArenA de nul hield en vanaf minuut één bij de les was. “Die hele week bouwde zo op qua spanning, emoties en alles wat erbij komt kijken. In die wedstrijd was er één doel en dat was de nul houden, focussen en die wedstrijd winnen.”

“Ook voor het seizoen, want die wedstrijd moesten we winnen als we in ieder geval nog in de race wilden blijven. Dus het was hele belangrijke pot. Alles bouwde op tot die 90 minuten en daarna was het ook echt klaar, toen zat ik er echt doorheen. Toen viel alle spanning weg en kwam alles eruit. Dan besef je dat het gewoon zo’n bizarre week is geweest. Dat was echt wel een van de hoogte- en dieptepunten van het jaar voor mij. Alles in een week.”

Vakantie

Als er dus iemand een welverdiende vakantie verdient dan is het wel Bizot, al heeft de Hoornaar nog geen idee waar hij naartoe gaat. “We gaan eerst even een paar dagen thuiszitten, even rust inbouwen. We hebben nu best wel lang getraind achter elkaar, zonder een wedstrijd of andere dingen. Dus even rust en daarna gaan we kijken naar welk land we op vakantie gaan en waar we ook heen mogen. Dat zal ietsje dichter bij huis worden dan normaal, maar ook daar gaan we wel wat moois in vinden.”

Marius Wiegman
Over de schrijver

Ik volg sinds halverwege de jaren negentig het voetbal actief, en dan met name AZ. Na jarenlang alleen als supporter in het stadion te hebben gezeten probeer ik dat nu te combineren met een journalistieke benadering. Mijn doel is om verder te kijken dan enkel de uitslag en ook de achterliggende verhalen te achterhalen en analyseren. Dit deel ik dan graag met mijn mede voetballiefhebbers. Mail: Marius.Wiegman@gmail.com
webdesign alkmaar
website laten maken in alkmaar