Supporterszaken

Bier in het uitvak, de omloop en het gebrek aan een open dag: verslag supportersoverleg

Op 19 juli vond er een supportersoverleg plaats in de stijl van de oude forumavonden. Supporters konden vragen stellen aan algemeen directeur Robert Eenhoorn, veiligheidscoördinator (VC) Marcel van der Holst en supporterscoördinator (SLO) Patrick Ton.

Bij de forumavond waren supporters uit alle geledingen aanwezig. Er was een afvaardiging van de Supportersvereniging AZ, een groep van de Ben Side Loyals en nog enkele andere supporters.

Alcoholverbod

Vanuit AZ was er genoeg aanleiding om een supportersoverleg te organiseren. Het einde van vorig seizoen werd ontsierd door een aantal incidenten, waaronder bij PEC Zwolle – AZ en FC Utrecht – AZ. Deze incidenten hebben er mede voor gezorgd dat de Veiligheidsafdeling van AZ een alcoholverbod op de uitvakken heeft ingesteld. Al snel bleek dat dit een erg belangrijk punt is onder de supporters. Er werden meerdere vragen gesteld over wat er moet gebeuren om het verbod in te trekken en hoe lang AZ verwacht het verbod aan te houden.

Er kwam geen duidelijk antwoord en dit zorgde voor wat irritatie in de zaal. Wat Eenhoorn en Van der Holst vertelden was dat ze het met name belangrijk vinden dat de stewards bij AZ zich (weer) veilig voelen. Van der Holst heeft nu te maken met stewards die stoppen en er geen zin meer in hebben, zegt hij. Daardoor moet AZ meer mensen met een beveiligingsachtergrond inhuren die weinig tot geen affiniteit met de club hebben. De effecten daarvan hebben we o.a. kunnen zien na afloop van FC Utrecht – AZ, toen er een ‘steward’ aan het juichen was omdat Ajax kampioen was geworden. Hij zei dat AZ dat nooit meer zou worden tegen een toch al chagrijnige groep supporters, met alle gevolgen van dien.

Uiteindelijk werden er geen garanties gegeven wat betreft het alcoholverbod, maar aan het einde van de avond zei Eenhoorn wel dat hij gesprekken gaat voeren met de VC en SLO om te kijken wat er moet gebeuren om het alcoholverbod in te trekken.

Punten op hek Van der Ben-tribune

Een andere maatregel omtrent de veiligheid waren de punten die zijn geplaatst op het hek voor de Van der Ben-tribune. Deze punten zijn, na intern overleg, inmiddels verwijderd, omdat deze weer voor andere onveilige situaties en verwondingen kunnen zorgen. In plaats van de punten op het hek wordt het hek zelf iets verhoogd.

Supporters op het veld bij AZ

AZ-supporters komen het veld op na de overwinning op Vitesse in de Play-offs

Deze regel was ingesteld, omdat fotografen en ballenjongens niet meer op een normale manier hun werk konden doen tijdens en na afloop van de wedstrijd. Het kwam regelmatig voor dat mensen op of over het hek klommen en daarbij apparatuur van de fotografen beschadigden. Ook was het hek met de punten geplaatst om ervoor te zorgen dat supporters niet het veld kunnen betreden, maar we hebben allemaal na AZ – Vitesse in de play-offs kunnen zien dat dat niet helemaal werkte.

Omloop

Een ander punt van aandacht was de omloop rond het stadion met meer horecapunten. Er werd gevraagd naar de vorderingen hiervan. Eenhoorn: “De aanvraag voor de vergunning ligt nu bij de gemeente ter beoordeling. We hopen binnen een week of zes, dit is de bezwaartermijn, te horen of we met de light versie aan de slag kunnen gaan.”

Met de light versie van de omloop bedoelt de algemeen directeur dat de containers die nu in het stadion staan naar buiten worden verplaatst. Dit zijn in totaal 11 stuks. Deze kunnen gebruikt worden voor en na de wedstrijden.

De volledige versie betekent dat de tourniquets tussen de betonnen wand om het stadion worden geplaatst. Boven op de wand komt dan nog een lexaanwand, dit om overklimmen tegen te gaan en de wind buiten te houden. Verwachting is dat de volledige versie gerealiseerd kan worden na de winterstop. Dan is de omloop uiteraard ook te gebruiken tijdens de wedstrijden.

Open dag

Dit jaar organiseert AZ geen open dag. Op de vraag waarom niet zei Eenhoorn het volgende: “Die vraag hebben we ook intern gesteld. We hebben onszelf wel een erg korte zomer gegeven door de play-offs en de voorrondes voor de Conference League.

Een ander belangrijk argument voor ons is dat corona nog steeds niet weg is. Wij hebben ook recent twee besmettingen met corona gehad in de selectie. Dat is iets waar we nog steeds rekening mee moeten houden. Maar we willen wel graag nog iets organiseren voor de supporters, we moeten alleen kijken of het lukt om dat te organiseren.”

Jeroen Rooseboom de Vries
Jeroen komt al sinds zijn zevende bij AZ en heeft vanaf 2016 een seizoenskaart op vak W. Komt bij alle thuiswedstrijden en veel uitwedstrijden. Kijkt tijdens de wedstrijd liever 90 minuten naar de tribune dan naar het veld. Studeert journalistiek in Utrecht.

Comments are closed.

0 %